İsrail, Gazze'yi havadan, karadan ve denizden denetim altında tutuyor. Mısır sınırı dışında bölgeye giriş ve çıkışlar ancak İsrail'in onay verdiği hallerde mümkün oluyor.
Hamas'ın 2006 yılında seçimleri kazanıp iktidara gelmesinin ardından Gazze'yi "düşman toprakları" olarak ilan eden İsrail, Haziran 2007'de Gazze'nin "dünya ile bağlantısını kurduğu" 4 sınır kapısını kapattı.
İsrail -Gazze sınırında, "kısmen" açık olan iki kapı daha bulunmaktadır. Biri güneyde, Mısır,Gazze ve İsrail arasında yer alan ve sadece "bazı ticaret mallarının" geçişine izin verilen, "Kerm Ebu Salim" (Kerem Şalom) Sınır Kapısı, diğeri kuzeyde, Gazze, Batı Şeria ve İsrail arasında bulunan "belli izinlere sahip kişilerin" giriş çıkış yaptığı "Beyt-i Hanun" (Erez) Sınır Kapısı...
Bu kapılardan inşaat malzemesi ve fabrikalar için gerekli ham madde geçişine izin verilmiyor.
Gazze sınırlarında bulunan 7 kapıdan 6'sı İsrail'in denetiminde bulunuyor. Diğeri ise, Mısır ve Filistin sınırındaki "Refah" Sınır Kapısı...
Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı
Bazı ticaret mallarının geçişine izin verilen "Kerm Ebu Salim" Sınır Kapısı, Gazze'nin ihtiyacına cevap vermemektedir. "Gazze'ye Mal Giriş Komisyonu"ndan alınan bilgiye göre, Gazze'ye günlük 700-900 Tır malzeme girişi olması gerekirken, sadece 300-400 Tırla sınırlı kalıyor, bu da yüzde 30'un ihtiyacına cevap vermiyor.
Öte yandan Kerm Ebu Salim Kapısı, cuma ve cumartesi günleri ile çeşitli gerekçelerle sık sık kapatılıyor.
Beyt-i Hanun Sınır Kapısı
Sürekli açık olan tek kapı olan Beyt-i Hanun (Erez) Sınır Kapısı'nı, yabancı delegeler ve Filistinliler, Batı Şeria ve İsrail'e geçiş için kullanıyor.
İsrail, bu kapıdan sadece hastaların, işcilerin ve uluslar arası görevlilerin geçişine izin veriyor.
Kapalı 4 sınır kapısı
Gazze'nin doğusundaki "El-Muntar (Karni) Sınır Kapısı", kapatılmadan önce bölgenin en büyük ve önemli ticaret kapısıydı. Bu kapıdan buğday, meyve ve süt ürünlerinin yanı sıra Gazze için önemli ürün olan inşaat malzemeleri de geçiriliyordu.
Karni Sınır Kapısı'ndan günde 700-800 Tır malzeme girişine ve 120 Tır malzemenin de Gazze'den ihraç edilmesine izin veriliriyordu.
Gazze'nin doğusundaki "Eş-Şecaiyye" (Nahel Oz) Kapısı'ndan özellikle yakıt girişi yapılıyordu.
İsrail'in kapattığı üçüncü kapı, şehrin doğusunda yer alan özellikle inşaat malzemelerinin girişinin yapıldığı ticaret kapısı "El-Avce" (Sofa) idi.
Kapatılan dördüncü kapı ise "El-Karara" (Kosofim), İsrail askerlerinin giriş-çıkış yaptığı sınır kapısıydı. İsrail, 2005'de Gazze'den çekildikten sonra tamamen kapandı.
Refah Sınır Kapısı
Mısır, 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından Gazze sınırındaki, Refah Sınır Kapısı'nı kapattı. İsrail'in ablukası nedeniyle Gazze'nin "dünyaya açılan tek kapısı" konumundaki Refah, o tarihten bu yana sadece istisnai durumlarda açılıyor.
Gazze'deki ambargonun kalkması için kurulan Halk Komitesi'nin Başkanı ve bağımsız milletvekili Cemal Hudri, uluslararası toplumdan,ambargoya son vermesi için İsrail'e baskı yapmalarını, Müslüman ülkelerden de Gazze ekonomisi tamamen çökmeden önce yardım elini uzatmalarını istedi.
AA