Dünyanın çöpünü alıp ne yapıyoruz?

Bloomberg muhabiri Londra’daki üç çöp poşetine GPS cihazı koyuyor ve çöplerin nereye gittiğini takip ediyor. Bir poşet Londra’da kalırken, diğer ikisi Hollanda-Almanya-Polonya üzerinden Türkiye’ye giriş yapıyor.

Fatih Demir-HAKSÖZ HABER

Bloomberg için araştırmacı gazetecilik yapan Kit Chellel İngiltere’deki çöplerin nereye gittiğini merak etti ve bu konuda çalışmaya başladı.

İngiltere’nin en büyük market zincirlerinden birinden aldığı ve geri dönüşüme gönderilebileceği ifade edilen gıda maddelerinin ambalajlarına takip cihazları yerleştiren Kit, sonrasında yaşananlar karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.

Çıkan sonucu gören bizler de oldukça şaşkınız çünkü Türkiye, çöp ithal ederek ne gibi bir kazanç elde ediyor anlayamıyoruz!

Türkiye'nin ısrarla yurtdışından çöp aldığını kimi zaman kaderine terk edilmiş çöp yüklü konteyner gemilerini ülkeye aldığı biliniyor. 

Göçmen konusunda olduğu gibi "geri dönüşüm politikalarında" da iki yüzlü tavırlar takınan Avrupa ülkeleri geri dönüşümünü gerçekleştirmekte zorlandıkları veya geri dönüşüme göndermenin maliyetinden kurtulmak için diğer ülkelere çöplerini taşımaya, ihraç etmeye devam ediyor. 

Türkiye, 2020 yılında Avrupa’dan en çok plastik atık alan ülke olmuştu. Geçen seneye göre plastik atık ithalatında yüzde 13 artış gerçekleşen Türkiye'ye her gün 241 kamyon dolusu plastik atık geldiği belirtiliyor.

Son 16 yılda ise Avrupa’dan Türkiye’ye gelen plastik atıkların 196 kat arttığı kayıtlara geçti. Çevre koruma gönüllülerinin yaptıkları çalışmalar tarım arazileri ile nam salan Adana'nın çöp şehrine döndüğünü gösteriyor. 

2020’de Adana’da çekilen görüntülere göre ithal edilen plastiklerin bir kısmının doğaya atıldığı ya da yakıldığı biliniyor. Nisan 2021’de yeniden Adana’ya yapılan saha gezisinde de durumun değişmediği ortaya çıkmıştı. 

Bu son yapılan araştırmaya göre de 2022'de de pek bir şey değişmemiş! Yeni kayıt altına alınan görüntülere göre Avrupa’dan gelen plastik çöplerin doğaya bırakıldığı görülüyor.

Çin’in 2018 yılındaki plastik atık ithalatı yasağının ardından plastik çöplerin yeni adresi Türkiye olmuştu. 

Türkiye her sene plastik atık ithalatını katlayarak devam ettiriyor. Türkiye'nin her yerinde dumanlar yükselirken geri dönüşüm fabrikaları yetersiz olan Türkiye'nin, amacı merak ediliyor. Ayrıca Türkiye'nin bir çöp ülkesi olmasının önüne geçilmesi gerektiği aşikar.  

Bloomberg'in yaptığı çalışmanın Türkçe altyazılı videosu, 

Bloomberg'in yaptığı çalışmanın tamamı,

Yorum Analiz Haberleri

Meşru olanı savunursan karşılığını elbet görürsün!
Türkiye solu neden hala Esed rejimini savunuyor?
Sosyal medyada görünürlük çabası ve dijital nihilizm
İran aparatlarının komik antipropagandalarına vakit ayırmak bile coğrafya için zaman kaybı...
Nasıl ki ilk Müslümanlar tüm zorluklara rağmen direndiyse Gazzeliler de öyle direniyor!