Dünya genelinde 38 milyon kişinin ülkesindeki çatışmalar ve şiddet nedeniyle yerinden edilmiş durumda olduğu ve her gün yaklaşık 30 bin kişinin evini terk etmek zorunda kaldığı bildirildi. Yerinden edilenlerin sayısının tarihin en yüksek düzeyine ulaştığı açıklandı.
Birleşmiş Milletler (BM), sivil toplum kuruluşları ve ülkelerden alınan bilgilerle derlenen Norveç Mülteci Konseyi bünyesindeki Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi'nin (IDMC) raporu BM Cenevre Ofisi'nde açıklandı.
Rapora göre, dünyada yerinden edilenlerin sayısının 38 milyona ulaştığı, bu sayının Londra, New York ve Pekin'in nüfuslarının neredeyse toplamına denk geldiği vurgulandı.
Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland, yaptığı yazılı açıklamada, "Bu rakamlar zorla yerinden edilenleri gösteren ve masum sivilleri korumada tam bir başarısızlığı işaret eden en kötü rakamlar" ifadesini kullandı.
Dünyada yerinden edilenlerin sayısının üç yıl üst üste rekor kırdığının belirtildiği raporda, 11 milyon kişinin ise geçen yıl yaşanan olaylar nedeniyle yerlerinden olduğu kaydedildi.
Rapora göre, yerinden edilenlerin sayısı 2013 yılına kıyasla 2014'te 4,7 milyon artış gösterdi. Bu duruma düşen yeni kişilerin yüzde 60'ı sadece beş ülkeden. Bu ülkeler Irak, Güney Sudan, Suriye, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Nijerya olarak sıralandı.
IDMC, geçen yıl en fazla yerinden edilenlerin Iraklılar olduğunu bildirdi. 2014'te 2,2 milyon Iraklı evlerini terk etmek zorunda kaldı. Suriye nüfusunun yüzde 40'ı yani 7,6 milyon kişi de halen yerlerinden edilmiş durumda.
Avrupa'da da 10 yılı aşkın bir süredir ilk defa çok sayıda kişinin yerinden edildiği, geçen yıl 646 bin 500 Ukraynalının evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtildi.
(AA)