Dünya Sağlık Örgütü: Salgın bu yıl bitebilir

Kovid-19 pandemisine karşı stratejik belge niteliğindeki planı açıklayan DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, salgının bu yıl içerisinde sona erebileceğini belirterek ''Aşı ve tedaviye adil ulaşımı sağlayarak çok sayıda hayat kurtarabiliriz.'' dedi.

Koronavirüs salgınının başlamasından bu yana dünyada vaka sayısı 485 milyonu buldu, ölümlerin sayısı 6 milyonu aştı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüse karşı Stratejik Hazırlık ve Müdahale Planı’nı güncelleyerek pandeminin seyriyle ilgili üç senaryo ortaya koydu. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus “Aşı ve tedaviye adil ulaşımı sağlayarak çok sayıda hayat kurtarabiliriz” dedi.

Salgının evrimine dair üç olasılığın bulunduğunu belirten DSÖ Genel Direktörü “En iyi senaryoda, bundan sonra hatırlatma dozlarını gerekli kılmayacak şekilde az varyant göreceğiz” dedi. İkinci senaryoya göre ise virüs evrim geçirmeye devam edecek, ancak geçirilen enfeksiyonlar ve aşılamalar sayesinde gelişen bağışıklıkla ağır hastalık oranı azalacak. DSÖ’nün planında yer alan en kötü senaryo ise virüsün hızla bulaşan ölümcül bir tehdide dönüşmesi. Bu senaryoda aşıların etkisinin azalacağı, ölüm ve ağır hastalığa karşı bağışıklığın hızla kaybedileceği öngörülüyor.

EN İYİ İHTİMAL: HATIRLATMA DOZLARINA GEREK KALMAYACAK

DSÖ Genel Direktörü, salgının gidişatı hakkında paylaştıkları raporun ilk senaryosuna sonucunda eldeki mevcut verilere göre koronavirüsün gelişmeye devam edeceğini, ancak virüsün yol açtığı hastalığın şiddetinin artan bağışıklıklar nedeniyle zamanla azalacağını öngördüklerini kaydetti.

Bununla birlikte vaka sayılarında görülen dönemsel ani artışlar olabileceği uyarısında bulunan Ghebreyesus, bağışıklığın azalmasıyla enfeksiyonların artacağı ve ölümler meydana gelebileceği öngörüsünü yaptı. DSÖ Genel Direktörü, özellikle virüsün daha ağır hastalık seyrine yol açabileceği risk gruplarında düzenli hatırlatma aşılarının yapılmasının gerekliliğini altını çizdi

EN OLASI VE EN KÖTÜ İHTİMALLER

Raporun ikinci senaryosuna göre ise virüs evrim geçirmeye devam edecek, ancak geçirilen enfeksiyonla, aşılamalar ve gelişen bağışıklık sayesinde ağır hastalık oranında azalma yaşanacak. Ghebreyesus, bu senaryoda “daha az şiddetli varyantların ortaya çıkabileceğini, hatırlatma dozu ya da aşıların yeni virüs yapısına uygun şekilde güncellenmesine gerek olmayacağını” belirtti.

DSÖ'nün planında yer alan en kötü senaryo ise virüsün hızla bulaşan ölümcül bir tehdide dönüşmesi. Bu senaryoda aşıların etkisinin azalacağı, ölüm ve ağır hastalığa karşı bağışıklığın hızla kaybedileceği öngörülüyor. Ghebreyesus, "Böyle bir tehdide karşı hiçbir aşının işe yaramadığını görebiliriz” açıklamasında bulundu

DSÖ'DEN TAVSİYELER

DSÖ Genel Direktörü söz konusu senaryolar ışığında, ülkelerin virüs takibi, aşılama, Kovid-19'a karşı güçlü sağlık sistemi, virüsle mücadele araçlarına eşit ulaşımın sağlanması ve küresel iş birliği konularına önem vermesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

DSÖ'nün güncellediği Stratejik Hazırlık ve Müdahale Planı Kovid-19'un yayılmasını önlemek, teşhis ve tedavi amacıyla ülkelerin yapması gereken stratejik ayarlamaları belirleme amacını taşıyor.

Stratejik Hazırlık ve Müdahale Planı'nı üçüncü kez güncellediklerini hatırlatan DSÖ Genel Direktörü, bunun da muhtemelen son güncelleme olacağını açıkladı.

Kovid-19 hakkındaki ilk rapor, Şubat 2020'de yayınlanmıştı.

Sağlık Haberleri

Bakanlık, taklit ve tağşiş ürünleri listesini güncelledi: 11 markanın balı sahte çıktı
“Kadın Doğum Hastanelerinde kadın doktor sayısı artırılmalı”
Yurt dışından getirilen ilaçlar için yeni karar
Dijital çağın yeni tehdidi: Beyin çürümesi
McDonald's'ta E.Coli salgını 13 eyalete yayıldı