Dünya kupası Katar için ifsad mı getirecek imkân mı?

Dünya kupası için büyük yatırımlar yapan Katar, yaptığı ısrar sonucunda maçlarda içki satışının yasaklanmasını FIFA’ya kabul ettirdi. Katar, turnuvayı reel politik hedefler yanı sıra tebliğ imkânı olarak da görüyor.

HAKSÖZ-HABER

2022 FIFA Dünya Kupası Katar’ın ev sahipliğinde 20 Kasım ila 18 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek. İlk defa bir Ortadoğu ülkesinde gerçekleşecek olan dünya kupası etkinliği Batı’da İslamofobik yaklaşımların gölgesi altında eleştiriye maruz kalırken İslam coğrafyasında ise bir spor etkinliği için yapılan devasa harcamalar ve etkinliğin getireceği kültürel ifsad tartışılıyor. 

Öte yandan Katar, bu etkinliği siyasal bir açılım olarak değerlendirmek isterken çeşitli ülkelerden gelecek misafirlere İslam’ı anlatma ve tanıtma noktasında bir fırsat olarak görüyor. Turnuvaya gelen seyirciler çeşitli etkinlikler aracılığıyla İslam’a davet edilecek. Konaklama mekânlarına farklı dillerde İslam medeniyetini tanıtıcı kitaplar, broşürler konulacak.

Tarihin En Pahalı Dünya Kupası

Turnuvayı düzenlemeye hak kazanmasının üzerinden 12 yıl boyunca hazırlık yapan ve devasa stadyumlar inşa eden Katar, Forbes’in haberine göre bu süreçte 229 milyar dolar harcadı. Turnuva hazırlıkları kapsamında 7 yeni futbol stadyumu, stadyumların entegrasyonu için bir metro bağlantısı, bir havaalanı, hastaneler, oteller ve alışveriş merkezleri inşa edildi. Bu hafta sonu başlayacak dünya kupası süresince 1 milyondan fazla misafirin ağırlanması bekleniyor.

Körfez bölgesindeki zengin komşularıyla Avrupa'nın büyük futbol kulüplerine milyarlarca dolar akıtan Katar’ınbu etkinlikten yaklaşık 5,4 milyar dolarlık gelir beklediği ifade ediliyor.

İçki Satılmayacak

Kültürel ifsad konusunda da adımlar atan Katar, çıplaklıkla ilgili birtakım kısıtlamalar getirmişti. Son olarak yaptığı ısrar sonrasında maçlarda içki satışı da yasaklandı. Dünya kupasının en büyük sponsorlarından biri bir bira markasıydı. Ancak FIFA, ev sahibi Katar yönetiminin baskıları sonucunda 2022 Dünya Kupası'nda sekiz stadyumda da içki satışının yasak olacağını açıkladı. 

FIFA’dan yapılan açıklamada “Ev sahibi ülkenin yetkilileri ile yapılan görüşmeler sonucu alkollü içeceklerin satışının FIFA taraftar festivaline, diğer taraftar alanları ve lisanslı mekânlara odaklanmasına, 2022 Dünya Kupası stadyum çevrelerinden bira satış noktalarının kaldırılmasına karar verildi.” denildi.

İçki satışının turistlere yalnızca lisanslı oteller ve restoranlarda yasal olduğu ev sahibi ülke Katar, eylül ayında bilet alan taraftarların ancak belli şartlar altında içki satın alabilmesine izin verdiğini açıklamıştı. FIFA’nın sponsoru bira markasının şampiyonada bira satma hakkına sahip olması nedeniyle sekiz stadyumda her maçtan üç saat önce ve bir saat sonra bira satabilmesi planlanıyordu. Ancak sponsor bira markasının sadece alkolsüz birasının stadyumlarda satılabileceği açıklandı. Stadyum çevrelerindeki alkol satış noktalarının kaldırılmasıyla stadyumlarda uygulanacak olan genel alkol yasağına ilave olarak stadyum çevrelerine de alkol yasağı getirilmiş oldu.

Müslüman bir Arap ülkesinde ilk defa gerçekleşecek olan dünya kupası ifsad kaygısı ve tebliğ imkânı ikilemi arasında ilginç görüntülere ve tartışmalara sahne olacağa benziyor.

Yorum Analiz Haberleri

Geçmişten ders çıkarmadan bugünü kurtaramayız
İsrail zulmü anlatılırken farkında olmadan Siyonist propagandaya hizmet mi ediliyor?
Siyonistlerin dokunulmazlık zırhı kırılıyor
İrticai anaokullarından CHP’li kreşlere…
Yeni normalin güzel tarafı