Dün Caharkale, Bugün Halep!

Rusya’nın Caharkale’de binlerce sivilin hayatını kaybetmesine yol açan katliamlarını hatırlatan Osman Atalay, bu katliamlardan sonra uluslararası toplantılarda oynanan tiyatroların Halep’teki katliamlardan sonra da aynen oynandığını ifade ediyor.

Rusya, Dün Caharkale’yi Bugün Halep’i Katlediyor

Osman Atalay / Yeni Akit

Rusya 1994 ve 1999 yıllarında olmak üzere Çeçenistan’a iki savaş açtı. Bu iki savaşta Rus birliklerine ait savaş uçakları Çeçenistan’dan çekilme sürecinde başkent Caharkale’yi (Grozni) ağır bombardımana maruz bıraktı ve bunun sonucunda şehirde binlerce sivil hayatını kaybetti.

İlk Çeçen savaşında hayatlarını kaybedenlerin sayısının 200 bin civarında olduğu belirtilmektedir.

Yine savaş sırasında yaşadıkları yerleri terk ederek göç etmek zorunda kalanların sayısı ise 500 binin üzerindeydi.

Çeçenistan’ı işgal eden Rus ordusunun, 1996 yılının Mayıs ayında, Caharkale’yi hedef alan füze saldırılarında 137 Müslüman şehit olurken 260 kişi de yaralanmıştı.

Çeçenistan Silahlı Kuvvetleri basın merkezinden yapılan açıklama, Başkanlık Sarayı yakınlarındaki pazara düşen füzenin 68 kişinin ölümüne yol açtığı şeklindeydi.

Kalinin mahallesinde bir camiye isabet eden füze 41, kentteki en büyük doğumevine isabet füze ise 28 Müslümanın ölümüne neden olmuştu.

Çeçenistan’daki savaş devam ederken her zamanki gibi İslam dünyası ayağa kalkıyor ve Batı dünyasını harekete geçmeye çağırıyordu.

AB, Rusya’ya, Çeçenistan’daki krizin sona ermesi için hemen görüşmelere başlaması çağrısında bulunuyordu.

AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın Başbakanı Paavo Lipponen, AB yetkilileri ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin arasında yapılan görüşmeden sonra düzenlediği basın toplantısında, “Rusya’ya, çatışmalara siyasi bir çözüm bulunması için hemen görüşmelere başlaması çağrısında bulunduk” diyordu.

AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi de, Putin’in, Rusya’nın Kuzey Kafkasya konusunda uzun süreli bir çözüm için çaba göstereceği yönünde AB’ye garanti verdiğini söylüyordu.

Prodi, “Bu mesaja önem veriyoruz, çünkü Çeçenistan’daki durum konusunda çok kaygılıyız” diye konuşuyordu.

Helsinki’deki AB-Rusya zirvesine katılan Rusya Başbakanı Vladimir Putin ise Rus güçlerinin bir Pazar yerini vurduğunu doğruluyor ancak bunun bir silah pazarı olduğu iddiasını tekrarlayarak, “Grozni’deki patlamayı doğrulayabilirim. Ancak şunu vurgulamalıyım ki, orası sıradan bir yer değil, silah satılan bir yerdi” diyordu.

20 yıl sonra bugüne baktığımızda ise, Rusya bu kez Halep’i Grozni’ye benzetmeye çalışıyor.

İran ve Suriye rejimi ile birlikte 2013 yılından beri Halep’e defalarca hava ve kara saldırıları düzenledi. Halep kuşatılarak insanlar açlığa, ölüme ve göçe zorlanmaktadır.

19 Eylül’den bu yana rejimin ve Rusya’nın bombardımanlarında ölen sivil sayısı 359’a, yaralı sayısı 1407’ye yükselmiş oldu.

Esed rejimi ve Rusya’nın 5 gün önce Halep’te yine sivil yerleşim yerlerine düzenlediği hava saldırılarında 86 sivil hayatını kaybetmiş, yaklaşık 200 kişi de yaralanmıştı. Toplam öldürülen insan sayısı 500 bini aşmış vaziyette.

Çeçenistan’da Caharkale’de bombalanan cami, hastane ve okullarda katledilen insanlar için Rusya’nın AB ve uluslararası toplantılardaki tiyatro repliklerini bugün de aynı şekilde Halep için tekrarlıyor olması ne kadar acı bir durum.

Dün Rusya Caharkale’de Çeçenleri, bugün ise Halep’te Suriyelileri öldürmeye devam ederken, AB, ABD İran ve Körfez krallıkları ise bu yaşanan katliama ortak olmaya devam ediyor.

Değişmeyen tek şey Müslümanların katledilmesi ve buna seyirci olan İslam ülkelerinin gerçek yüzüne çaresizce tanıklık ediyor olmamızdır.

Yorum Analiz Haberleri

Yılbaşında normalleşen haram: Piyango
Yapay zeka statükocu mu?: ChatGPT'de cevaplar neye göre değişiyor?
Devrim ile derinleşen kardeşlik: Suriye & Türkiye
Meşru olanı savunursan karşılığını elbet görürsün!
Türkiye solu neden hala Esed rejimini savunuyor?