Fatih Demir / HAKSÖZ HABER
Dubai emniyeti, ülkenin limanına limon kasalarında giriş yapan 1.160.500 Captagon hapına el koyduğunu açıkladı.
Yetkililer, uluslararası bir uyuşturucu mafyasının işin içinde olduğunu iddia etti. İsmi açıklanmayan bir Arap ülkesinden Körfez emirliğine doğru yola çıkan limon sevkiyatını bir ihbar üzerine incelemeye aldıklarını belirten polis ekipleri limon kutularına saklanmış uyuşturucu sevkiyatının Suriye’den yola çıkarıldığını düşünüyor.
Uyuşturucuları farklı bir araca transfer ederken yakalanan ve uyrukları açıklanmayan dört zanlı, polis tarafından gözaltına alındı.
Bağımlılık yapan bir amfetamin olan Captagon'un kullanımı birçok ülkede yasak. Ülkeye yasadışı bir şekilde sokulan ve Emirliklerde oldukça çok tüketildiği raporlara yansıyan uyuşturucu Esed’in Suriye’sinden tüm dünyaya yayılmaya devam ediyor.
Suriye'deki savaş sonrasında Esed’in gelir kaynağı olarak daha çok uyuşturucuya yöneldiği ve uyuşturucu imalinde kullanılan ham maddeleri daha fazla temin ettiği raporlara yansımıştı.
AB tarafından finanse edilen Operasyonel Analiz ve Araştırma Merkezi’nin de bir raporuna göre, Suriye'den yapılan Captagon ihracatı, 2020'de en az 3,46 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaştı.
Geçen yıl temmuz ayında İtalya, Suriye'den gönderildiği anlaşılan 84 milyon hapa el koymuştu. 14 ton ağırlığındaki rekor miktarda yakalanan uyuşturucuya imha edilmek üzere el konulmuştu.
2016 yılında, Uluslararası Narkotik Kontrol Kurulu (INCB), Suriye'nin Captagon olmasa da son derece bağımlılık yaratan ve güçlü metamfetamin (uyuşturucu tipi) yapmak için kullanılabilen, yasal olarak ticareti yapılan bir burun tıkanıklığı giderici olan psödoefedrin ithalatını arttırmasından endişeli olduğunu beyan eden bir rapor hazırlamıştı.
Rapora göre bu ham madde uyuşturucu imalinde kullanılıyordu. Uyuşturucu yüklü yakalanan gemilerin rotaları ve düzenli güzergahları Esed Suriye’sinin ekonomisindeki girdi çıktı kalemlerine yansıyor ve ekonomideki karşılıksız meblağların uyuşturucu satışlarından elde edildiği aktarılıyordu.
Körfez ülkelerine gönderilirken yakalanan haplar Suudi Arabistan üzerinden Lübnan’a gönderiliyordu. Suudi Prenslerin de uyuşturucu faaliyetlerinde bulundukları kimi haberlerde geçmişti. Ürdün Kamu Güvenliği Müdürlüğü'nün verilerine göre Ürdün'de 2018'de 47 milyon Captagon hapına el konulmuştu.
Suriye’yi yıkıma götüren Esed’in büyük bir gelir ağı kurduğu aktarılan raporlara karşın, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler alt kuruluş yetkilileri herhangi bir yaptırım uygulamak için harekete geçmeyerek tepki çekiyor.