DSÖ: Mutasyonlar normal

Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Dr. Hans Kluge, koronavirüsün 2022 yılının başlarında biteceğini ve en kötü senaryonun geride kaldığını açıkladı. Kluge, mutasyonların normal olduğunu ancak hızlı yayılmasının kendilerini endişelendirdiğini ifade etti.

Son bir yıldır bütün dünyayı etkisi altına alan ve milyonlarca insanın ölümüne neden olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile ilgili sevindirici haber Dünya Sağlık Örgütü'den (DSÖ) geldi. DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, Kovid-19 salgınının 2022 yılının başlarında biteceğini söyledi.

Danimarka devlet yayıncısı DR'ye açıklamalarda bulunan Kluge, 2021 yılında da Covid-19'un tüm dünyada etkisini göstereceğini ancak 2020 yılına göre daha temkinli ve yönetilebilir olacağını vurguladı.

Kluge, en kötü senaryonun geride kaldığını, virüsün ilk yayılmaya başladığı 2020 yılına göre virüs hakkında daha fazla bilgiye sahip olunduğunu belirtti.

Covid-19 salgınında yaşanan gelişmeleri hiç kimsenin önceden bilemeyeceğini vurgulayan ve kendi tahminini açıklayan Kluge, "2022'nin başında salgının sona ereceğini düşünüyorum. Virüs olmaya devam edecek, ancak kısıtlamalara ihtiyaç olacağını düşünmüyorum. Bu iyimser bir mesaj." ifadelerini kullandı.

MUTASYONLAR NORMAL ANCAK ENDİŞE VERİYOR

Kovid-19'un mutasyona uğramasını da değerlendiren Kluge, mutasyonların normal olduğunu ve virüsün bulaştığı kişiye uyum sağlamaya çalıştığını ancak mutasyonların hızlı yayılmasının kendilerini endişelendirdiğini anlattı.

Kluge, Kovid-19'un mutasyona uğramış daha hızlı yayılan türlerinin hızından dolayı geliştirilen aşıların ne kadar efektif olduğunu çok sıkı takip ettiklerini, gerek görülmesi halinde aşıların yeni mutasyonlara göre düzenlenebileceğini ve mutasyonlar için temelden aşı üretmeye gerek olmadığını söyledi.

Mutasyonların virüsü kontrolden çıkarmayacağının altını çizen Kluge, ancak sağlık sistemleri baskı altında olan ülkelerdeki sağlık sisteminin, daha fazla baskı altında olabileceğini, bu yüzden mutasyonları çok ciddiye aldıklarını kaydetti.

VAKA SAYISI 112 MİLYONA ULAŞTI, CAN KAYBI 2.5 MİLYON

En büyük sorunun ise aşı olanların, aşı olmayanlarla aynı ortamlarda bir araya geldiğinde yaşanacağına dikkati çeken Kluge, zaman çizelgesinin çok önemli bir faktör olduğunun altını çizdi.

Kluge, "Hız şu andan itibaren en iyi dostumuz. Her şey tempoya bağlı. Hız can kurtaracak ve ekonomiyi koruyacak ve sonunda da mutasyonları frenleyecek." ifadelerini kullandı.

Dünya üzerinde koronavirüs vaka sayısı 112 milyon eşiğine gelirken, salgın sebebiyle yaşanan can kaybı da 2.5 milyon sınırına dayandı. Bugüne kadar 87 milyon kişi Covid-19'a yakalanıp iyileşirken, yaklaşık 100 milyon kişi de aşı yaptırdı.

Dünya Haberleri

BM'den Singapur'a çağrı: Uyuşturucu kaçakçılarını idam etme
UCM Başsavcısı Han'dan, taraf devletlere Netanyahu kararına uyma çağrısı
BM'den "UCM'nin kararlarına uyma" çağrısı
Kanada, UCM'nin Netanyahu hakkındaki kararının ardından ülkeleri uluslararası hukuka uymaya çağırdı
Siyonistler Hollanda’nın UCM kararına uymasını hazmedemedi