Dönemin İlk Konusu Hz. Meryem Oldu

Özgür-Der Bursa Şubesi'nde lise grubu dönemin ilk seminerini gerçekleştirdi.

Özgür-Der Bursa Şubesi,  farklı konu ve platformlar eşliğinde düzenli olarak gerçekleştirdiği alternatif eğitim seminerlerine bu sene üniversitelilerden sonra liselileri de dâhil etti. Liseli kardeşlerimizin geçen yıllardan bu yana kendi aralarında yaptıkları Kur’an çalışmaları ve çok yönlü kitap okumalarına ek olarak başlatılan bu çalışmalar İnşallah her ay bir seminer ile devam edecek. Rabb’imizden çalışmalarını bereketlendirmelerini ve onları geleceğin öncü şahsiyetlerinden kılmasını niyaz ediyoruz…

***

Özgür-Der Bursa Şubesi’nin lise seminerlerinin ilk konusu Kur’an’da kendisinden iffet sembolü olarak bahsedilen Hz. Meryem olarak belirlendi. Dernek binasında gerçekleştirilen seminerin sunumu Esma İspir tarafından yapıldı.

Seminerde ilk olarak Hz. Meryem’in hayatının ne kadar zorlu geçtiğinden bahseden Esma İspir;  toplumda Hz. Meryem’in toplumda hep ihtilaflı bir konu olduğunun altını çizdi. İspir, Bazı müfessirler arasında Hz. Meryem’in nebiyye olduğu konusunun tartışıldığını yine bir takım müfessirlerin de nebiyye değil, veliye olduğunu öne sürdüğünü aktardı. Meryem isminin Kuran’da 34 defa, İncil’de ise 19 defa kullanıldığını, buradan yola çıkarak İslam’ın Hz Meryem’e verdiği önemin daha bariz anlaşılabileceğine işaret etti.

İspir sunumunda, Hz. Meryem’in Annesi Hanna’nın çocuğu olmaması sebebiyle Allah’a dua ederek bir çocuğunun olmasını istemesi ve çocuğu olduğu zaman O’nu Allah’a adayacağına dair yeminin dönemin geleneksel formu içinde nasıl anlaşılması gerektiğini ve Hz Meryem’in mabet döneminden Hz. Zekeriya’nın velayetinde geçirdiği zamana kadar ki süreç üzerinde durdu.

 Hz. İsa’nın doğumu ile birlikte halkın verdiği tepkiler e karşı Hz Meryem’in takındığı tavrın önemli olduğunu ve doğru okunarak bugüne taşınabilmesi gerektiğinin altını çizen İspir sözlerine şöyle devam etti:  “Hz Meryem’in mabedde geçirdiği yıllardan İsa’yı doğurduğu zaman ve sonrasındaki duruşuna kadarki tavrı bugünün Müslüman hanımları için önemli bir örneklik taşımaktadır. Hz. Meryem, kimliğimize iffet kavramını kazandıran önemli bir timsaldir. İffet, geleneksel algılayışın sandığı gibi kör bir sakındırma ve mahrum etmekten ziyade kadının karşı karşıya olduğu hemen her durumda yaratılışına uygun hareket etmesi ve edebilmesinin adıdır. İffetli bir şekilde imtihanını ifa eden hanımların ‘İsalar’ doğurabileceğini bilmemiz gerekir. Ve biz gençlerde Meryem’in mabet yıllarında geçirdiği eğitim sürecini iyi kavrayıp ona göre ilahi rızıklara erişebilmenin yollarını aramalıyız.”

İspir sunumunu, dinleyicilerin yönelttiği soruları cevaplayarak sona erdirdi.

Haber: Rahime Nur Yılmaz-Havva Kılıç

 

Etkinlik-Eylem Haberleri

Bursa’da Suriye devrimi ve Gazze konuşuldu
"Sürünün İçinde Dijital Dünyaya Bakışlar"
Başakşehir’den Gazze direnişine bin selam!
Adana Özgür-Der’de “Emperyalizm ve Siyonizm İlişkisi” konferansı düzenlendi
Özgür-Der Gençliği “İslami Perspektiften Psikoloji” kitabını değerlendirdi