Doğu Türkistan Katliamı Protesto Edildi

Geçen sene bugün Doğu Türkistan'ın Urumçi kentinde gerçekleşen, yaklaşık 3000 Uygurun hayatını kaybettiği katliam; birinci yıldönümünde Çin Konsolosluğunda protesto edildi.

Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği üyesi bir grup, Urumçi katliamının yıldönümü nedeniyle Çin Büyükelçiliği önünde eylem yaptı. Eylem sonrası elçilik önüne siyah çelenk bırakan grup ile emniyet güçleri arasında arbede yaşandı. Çıkan arbedede grup üyeleri elçiliğe taş fırlattı.

Doğu Türkistan Kültür ve Daşanışma Derneği üyesi yaklaşık 100 kişi, 5 Temmuz 2009 Doğu Türkistan Urumci katliamının 1. yıldönümü nedeniyle Çin Büyükelçiliği önünde toplandı.

Ellerinde Türkiye ve Doğu Türkistan bayrakları bulunan eylemci grup, Çin hükümeti aleyhine slogan attı. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı elçilik önünde açıklama yapan Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, Doğu Türkistan'da 5 Temmuz endişesinin hala devam ettiğini belirterek, Doğu Türkistan'da yaşam mücadelesi veren 30 milyon Müslüman Türk'ün geleceğinden endişe duyduklarını belirtti.

Hekim yönetimi ve özerk kukla hükümetin bölgede keyfi olarak devlet terörü estirdiğini belirten Tümtürk, tüm dünyanın bu gerçeği görmesini ve buna karşı önlem almasını istedi.

Yapılan basın açıklamasının ardından grup üyeleri elçilik önüne topluca siyah çelenk bırakmak istedi. Bu sırada polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Polis eylemcileri güçlükle önlerken, bazı eylemciler Çin Büyükelçiliği'ne taş fırlattı. Daha sonra seçilen beş kişilik heyet elçilik önüne siyah çelenk bıraktı. Çin Büyükelçiliği önünde bir süre daha slogan atan grup olaysız bir şekilde dağıldı.

(Kaynak: Cihan)

Etkinlik-Eylem Haberleri

Gazze’nin çocukları ümmetin itibarını koruyor!
Bursa’da Gazze nöbeti devam ediyor
Çocuklar "Hayat Namazla Güzeldir" sloganlarıyla yürüdü
Aksa Tufanı ve kazanımları
Özgür-Der Üniversite Gençliği programlarına başladı!