Dışişleri'nden Yeni Göç Dalgası Uyarısı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Azaz-Mare-Halep hattının batısında kalan bölgeden kaynaklı yeni bir göç dalgasına karşı endişeli olduklarını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Azaz-Mare-Halep hattının batısında kalan bölgeden kaynaklı yeni bir göç dalgasına karşı endişeli olduklarını belirterek, muhtemel göçün getireceği yüke karşı uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.

Bakanlıkta düzenlediği olağan basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Bilgiç, Halep'te yaşanan çatışmalara ilişkin, bunların küçük çaplı çatışmalar olup yeni bir göç dalgası oluşturacak nitelikte olmadığı değerlendirmesinde bulundu.

Diğer taraftan Azaz-Mare-Halep hattının batısında kalan bölgedeki nüfus yoğunluğuna dikkati çeken Bilgiç, IŞİD'in muhtemel saldırısının tetikleyeceği göç dalgasının farkında olduklarını söyledi. "Bu bölgede 4-4,5 milyon insan yaşıyor. Bu çerçevede aslında IŞİD'in ve rejimin burada engellenmesi ve oradaki nüfus yoğunluğunu kuzeye, sınırlarımıza itmemesi bizim açımızdan önemli" diye konuştu.

Bilgiç, bu bölgeden Türkiye'ye yönelik gelecek yeni bir göç dalgasından endişe ettiklerini belirterek, "Özellikle son dönemde bu endişeler arttı. Göç dalgası sonrasında Türkiye'nin üzerine bir yük binmesi de söz konusu olabilir. Uluslararası toplumu bu konuda derhal harekete geçmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

Bilgiç, bu durumun Türkiye'nin neden güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge istediğini de açık bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi. Güvenli bölgeyi, muhtemel bir göç dalgasına karşılık Suriyelilerin buralarda ikamet edebilmeleri için istediklerini ifade eden Bilgiç, "Bu tehdit büyüdükçe güvenli bölgeye olan ihtiyaç daha fazla, daha yoğun bir şekilde hissedilecek" şeklinde konuştu. Bilgiç, güvenli ve uçuşa yasak bölgeyle ilgili ABD ile görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.

Uluslararası topluma çağrı

Çatışmalar öncesinde 22 milyon nüfusa sahip Suriye'de 8 milyon kişini yerinden edildiğini, bunların 2 milyonu Türkiye'de olmak üzere 4 milyonunun ülke dışında bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'deki Suriyelilerin 260 bininin kamplarda yaşadığını, bu insanların ihtiyaçlarının karşılanması için şu ana kadar yaklaşık 5,6 milyar dolar harcandığını hatırlatan Bilgiç, uluslararası toplumun sağladığı 390 milyon dolarlık desteğin çok az olduğunu, uluslararası toplumdan bu konuda daha fazla destek beklediklerini ifade etti.

AA

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu