Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Mısır cuntasının, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) darbe girişimini kınayıp Türkiye’nin seçilmiş hükûmetine saygı çağrısı yapan açıklamasını engellemesine tepki gösterdi.
Konu hakkındaki soruya yanıt veren Bilgiç, şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye'deki darbe girişimine karşı tutum alan ve demokratik yollarla seçilmiş hükûmetimize destek beyan eden bir açıklamanın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nce yayımlanmasına Mısır'ın engel olduğu öğrenilmiştir.
Mısır'ın, Güvenlik Konseyi'nde gündeme gelen metindeki hükûmetimiz için kullanılan ‘demokratik seçimle işbaşına gelmiş’ ibaresine karşı çıkması özellikle manidardır.
Darbeyle iktidara gelmiş olanların, demokratik seçimlerle göreve gelmiş olan Sayın cumhurbaşkanımıza ve hükûmetimize yönelik darbe girişimine karşı tutum almaktan kaçınmaları doğaldır.”.
Reuters ve AFP’ye isim vermeme koşuluyla konuşan diplomatlar, Mısır cuntasının “Türkiye’de demokratik yollarla seçilmiş hükûmete saygı duyma” çağrısına karşı çıktığını söylemişti.
15 üyeli BMGK’nın bu tarz açıklamalar yayımlaması için oybirliği gerekiyor.
Mısır’ın Kanlı Darbesi!
Mısır'da Muhammed Mursi'nin askerî darbeyle görevinin gasp edilmesinden sonra Kahire'deki Rabia Meydanı'nda yedi saatte 700'e yakın darbe karşıtı katledilmişti.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Mısır cuntasının 2013 yılının temmuz ve ağustos aylarında, darbe karşıtı gösterilerin dağıtılması sırasında yaklaşık bin 150 göstericiyi “planlı bir şekilde” katlettiğini açıklamıştı. HRW’nun açıkladığı rapora göre, Mısır cuntası göstericilere karşı “modern tarihte işlenen en büyük katliamlardan biri”ni gerçekleştirdi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Abdülfettah es-Sisi’nin yaptığı askerî darbeden bu yana Mısır’da tutuklanan kişilerin sayısını 40 bin olarak tahmin ediyor. Bunların arasında bulunan Mursi hâlâ tutuklu.
Kaynak: Reuters, Al Jazeera