Dışişleri Bakanı: İade Gerçekleşmezse ABD ile İlişkiler Etkilenir

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu,Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin “O şahıs orada olduğu sürece bütün gözler ABD'de olacak. Tehdit değil bir tespit. ABD karşıtlığında bir artış var. En kötü senaryo, ABD'den iade gerçekleşmezse ilişkilerimiz etkilenir.” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN Türk canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Darbe kalkışması sonrasındaki süreçte Dışişleri Bakanlığı'ndan görevden alınanlara ilişkin bilgi veren Çavuşoğlu, “120 civarında kişinin ilişiği kesildi.” dedi.

Sayının daha fazla olabileceğine dikkat çeken Dışişleri Bakanı, “İhbarlar da geliyor. Titizlikle değerlendiriyoruz. Haksızlık yapamadığımız gibi risk de alamayız. Hata yapmamak için komisyon da kurduk. Bazıları da kendisini ele vermeye başladı. Kazan'da çalışan bir memuru merkeze çağrınca kaçtı. İsmini vermeyeyim, başka bir büyükelçi şimdi beni almaya gelecekler, ben zamanında şunu da bunu da yapmıştım kriptolar da verdim, diyerek, biraz da psikoloji de bozulmuş. Onunla ilgili de çalışmalar yaptık. Kaçmadı. Psikolojik durumları atlattıktan sonra gerekli şeyleri yapacağız. Böyle kendisini ele verenler, ihbar edenler de var. O büyükelçi şu anda tedavi görüyor. Unvanı büyükelçi. Çalışmaları titizlikle yapıyoruz. 300'ü geçiyor bu rakam. Büyükelçilerden ikisinin ilişiği kesildi. 2 veya 3 tane daha büyükelçi olabilir. 4-5 tane de ihbar geliyor değerlendiriyoruz.” diye konuştu.

“Sinirlioğlu’nun Gülen Cemaatiyle Bir İlgisi Yok”

Cemaatin kadrolaşmasındaki artışta Müsteşar Feridun Sinirlioğlu'nun etkili olduğu iddialarına ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, “Müsteşarımızın bu cemaat ile herhangi bir ilgisi, bağlantısı yok. Bir kişiyi hedef almak doğru değil. Feridun bey ile 2 yıldır çalışıyorum. FETÖ'ye karşı olduğunu net bir biçimde biliyorum. Suçlanmasını doğru bulmuyorum.” dedi.

“Tüm Siyasî Partiler İçinde Yer Edinmek İstediler”

Darbe kalkışmasının siyasî boyutunun olduğu yönündeki iddiaları değerlendiren Çavuşoğlu, “Bu örgüt tüm siyasî partiler içinde yer edinmek istedi. Zamanında bu örgüte bağlı kişilerin bizden milletvekili olduğunu da biliyorsunuz zâten. Ama bunların hepsi temizlendi. Şimdi bunları dolaylı olarak savunmaya çalışanlar da oldu bizde. Onlar da şu anda bizimle siyaset yapmıyor. Dolayısıyla AK Parti içinde bunlara destek verecek ya da böyle bir girişimin içinde yer alacak bir arkadaşımız yoktur.” değerlendirmesinde bulundu.

Gülen örgütünün MHP ve CHP'yi de ele geçirmeye çalıştığını belirten Çavuşoğlu, “Ben bu üç partinin şu andaki yönetimi ve kadroları bakımından söylüyorum, herhangi bir siyasetçinin bu darbeye aktif bir şekilde katıldığı ya da destek verdiği iddiasını doğru bulmuyorum. Şu ana kadar bize de böyle bir bilgi gelmedi.” dedi.

“Bütün Gözler ABD’de”

Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin Çavuşoğlu, “O şahıs orada olduğu sürece bütün gözler ABD'de olacak. ABD de mâlesef hedefte oluyor. Tehdit değil bir tespit. Amerikan karşıtlığında bir artış var. Biz bu artıştan memnun değiliz. En kötü senaryo, ABD'den iade gerçekleşmezse ilişkilerimiz etkilenir.” dedi.

“Kaçmasına Müsâde Edilmemesi Gerekir”

Fetullah Gülen'in Kanada ve Mısır'a gideceği iddialarına ilişkin Çavuşoğlu, “Mısır konusunda elimizde herhangi bir şey yok. Bazı ülkelere gidebileceği yönünde bilgiler geliyor. Kaçmasına müsâde edilmemesi gerekir. Tedbirlerin artırılması gerekiyor.” dedi.

“Mısır’ın Yaklaşımları Manidar”

BM Güvenlik Konseyi'nde Türkiye'deki darbe kalkışmasına yönelik kınama kararının konseyin geçici üyesi Mısır tarafından engellenmesine atıfta bulunan Dışişleri Bakanı, “Mısır'ın BM Güvenlik Konseyi'ndeki yaklaşımı manidar.” ifadelerini kullandı.

“Almanya’dakilerin de İadesi Gerekiyor”

Çavuşoğlu, “Paralelin bazı hâkim ve savcıları Almanya'da, onların da iadesi gerekiyor.” dedi.

“Patronluk Taslamalarını Saçma Buluyoruz”

Çavuşoğlu, “Kırgızistan'da bir darbe olursa bunu FETÖ yapar. Şimdilik Kırgızistan'da esas tehdit FETÖ'nün varlığıdır. Dünyada terör örgütleri ile mücadele nasıl yapılıyorsa bizde de aynı. OHÂL'de Fransa ne yaptıysa aynısını yapıyoruz. AB'den bizi tehdit eder gibi açıklamalar gelmemeli. İdam gelirse şunu, bunu yaparız tehditlerinin bir karşılığı yok. İkinci sınıf bir ülke gibi bize patronluk taslamalarını da saçma buluyoruz. AB’ye üye olacaksak, eşit, onurlu üye oluruz. Kimseye yük de olmayız. Ne bilgi istiyorsanız veririz. Gerekli açıklamaları da yaparız. Rusya ile ilişkilerimizi düzeltince rahatsız olanlar var. Düzeltince niye düzelttin, düzeltmeyenince niye düzeltmedin...” ifadelerini kullandı.

15 Temmuz Darbe Girişimi Haberleri

FETÖ’den müebbet hapis alan 31 er tahliye edildi
Darbecilerin “Yurtta Sulh Konseyi” üyesi 17 sanığa verilen hapisler onandı
15 Temmuz, zulme ve tuğyana karşı direnen halkın zaferidir!
Yargıtay'dan "25 Aralık darbeye teşebbüs" davasında kısmen onama ve bozma kararı
Ülke genelindeki camilerde sela okundu