Suriye’de içeride destansı bir mücadele verilirken dışarıda muhalefetin içeriği ile ilgili ihtilaflar sürüyor.
Tek bir liderlik çatısı altında birleşmeyi başaramayan muhaliflerin üzerinde kısmen uzlaşmaya vardığı iki sonuç metninin de müphem ifadeler içermesi, toplantıdan beklenilen sonucun çıkmadığı şeklinde yorumlandı.
İki Konuda Uzlaşı Var
Salı akşamı geç saatlerde açıklanan bu iki belgeden birisi muhaliflerin geçiş periyodundaki yol haritası hükmündeyken, diğer belgede Esed sonrası dönem şekillendirilirken riayet edilmesi gerekli olan temel prensipler yer aldı.
Arap Birliği'nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya katılan 250 civarında muhalefet temsilcisi Esed'in iktidarı bırakması gerekliliği ya da Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) desteklenmesi gibi genel konularda mutabık kaldı. Ancak ülkede sürmekte olan insani krize uluslararası toplumun askeri müdahalesi ya da İslam'ın Esed sonrası dönemde oynayacağı rol gibi hususlarda ortak bir perspektifte buluşamadı.
Mart ayında İstanbul'da yapılan muhalifler konferansına da damgasını vuran Suriyeli Kürt grupların fikir ayrılıkları, Kahire'de de kendini gösterdi. Esed sonrası dönemdeki statüleri için güvence isteyen Kürtler, beklediklerini alamadıkları için yine oturumu terk etti.
Toplantıda ülke dışındaki Suriyeli muhaliflerin iki büyük çatı örgütü ise birbirlerini suçladı. İstanbul merkezli Suriye Milli Konseyi (SMK), Suriye Milli Koordinasyon Komitesi'ni (SMKK) Esed yönetimiyle fazla yakın olmakla suçladı. Buna karşın SMKK ise SMK'yı Müslüman Kardeşler'in ve Batılı ülkelerin sözcüsü olmakla itham etti.
Sadece farklı grupların değil, aynı grup içindekilerin bile yer yer görüş ayrılıklarına düştüğü toplantı, Esed karşıtı birleşik bir muhalif yapıya kavuşmak için alınması gereken bir hayli yol olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar, onlarca yıldır ülke dışında yaşayan Suriyelilerin teşkil ettiği muhalif organizasyonların ülke içinde rejim güçlerine karşı çatışan muhalifler nezdinde itibarının da sorgulamaya açık olduğunun altını çiziyor.