"Direnmek İçin Açlık Grevi Yapmaktan Başka Çarem Yoktu"

Mısır'da hapishanede 400 gün açlık grevi yapan ve mayıs ayında serbest bırakılan Muhammed Sultan: “Ellerimi tekerlekli sandalyeye kelepçeleyerek saatlerce dövdüler. Direnmek için açlık grevi yapmaktan başka çarem yoktu.” dedi.

Başından geçenleri anlatmak için İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Sultan, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Açlık grevindeyken, duruşmalara getirildiği sedye üzerindeki bitkin ve zayıf hâliyle basına fotoğrafları yansıyan Muhammed Sultan, Kahire'nin güneyindeki Tora hapishanesinden serbest bırakıldığı günden bu yana hem fiziksel hem de psikolojik olarak toparlanmaya çalıştığını söyledi.

Rabia Meydanı'nda 2013 yılındaki protestolarda yaralanan Muhammed Sultan, 25 Ağustos 2013 tarihinde polisin evine düzenlediği baskın sonrasında tutuklandı. Sultan, polisin babasını tutuklamak için evlerine geldiğini ancak onu bulamayınca kendisini tutukladığını belirtti.

“Ölmek Üzere Olan Bir Kişiyi Benimle Aynı Hücreye Koydular”

Kendisine psikolojik işkence de uyguladıklarını belirten Muhammed Sultan, hapishanenin bir köşesine konulduğunu ve saatlerce spot ışığı altında tutulduğunu söyledi.

“İntihar etmeye zorlandım. Ölmek üzere olan bir kişiyi benimle aynı hücreye koydular. Cesedini günlerce hücrede tuttular.” diyen Sultan, şunları anlattı:

“Ellerimi tekerlekli sandalyeye kelepçeleyerek saatlerce dövdüler. Ama sonuçta fiziksel acı bir süre sonra diniyor, psikolojik acı ise kalıyor. Zor olan kısmı bu.”.

“Mısır’da 40 Bin Siyâsî Tutuklu Var”

Babası Salah Sultan'ın da bir süre sonra tutuklanıp aynı hapishaneye getirildiğini kaydeden Muhammed, babasına işkence yapıldığının kendisine birkaç kez söylendiğini vurguladı. Babasının hâlâ hapishanede bulunduğunu ve idam cezası aldığını belirten Muhammed Sultan: “Mısır'da 40 bin siyâsî tutuklu var. Bu kişilerin hiçbir hakları yok, seslerini duyuramıyorlar. İnsanlar orada her gün acı çekiyor. Ama dünya tüm bu olanları mâlesef görmüyor.” dedi.

“Bana Uygulanan Baskıya Tepki Göstermek Zorundaydım”

27 yaşındaki Muhammed Sultan, şöyle devam etti:

“150 gün sonunda açlık grevine başladım. Önce proteini, süt ürünlerini ve son olarak karbonhidratı kestim. Sadece su içmeye başladım ve sonunda tamamen açlık grevine başladım. Direnmek için açlık grevi yapmaktan başka çarem yoktu. Bana uygulanan baskıya tepki göstermek zorundaydım.”.

Sultan: “Kırık kolumla bana iki saat boyunca durmadan dayak attılar. Kolumdaki metal tabaka yerinden oynadı. Her dokunulduğunda sinirime değdiği için elektrik çarpmış gibi oluyordum. Hiçbir tıbbî yardımda bulunulmadı. Kolumdaki metal tabaka derimden çıktığında ameliyat etmek zorunda kaldılar. Hapishanede anestezi yapılmadan ameliyat ettiler.” dedi.

“İçeridekilerin Sesi Olmam Gerektiğini Düşündüm”

Sultan: “'Hapishaneden çıkınca içeridekilerin sesi olmam gerektiğini düşündüm. Bu konuda kendimi sorumlu hissettim.” diye konuştu.

İngiltere'de parlamentoda, düşünce kuruluşlarında, yardım kuruluşlarında yetkililerle bir araya gelen Muhammed Sultan, bu hafta da Brüksel'e giderek oradaki yetkililerle görüşecek.

Mısır'da yaşananlarla ilgili Türkiye'nin verdiği tepkileri öven Sultan: “Türkiye hükûmetinin Mısır halkının özgürlük ve adalet hakkını desteklemesi takdire şayan. Uluslararası toplumun da bizi özgürlük mücadelemizde Türkiye gibi desteklemesini istiyoruz.” ifadesini kullandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Mısır Haberleri

Sisi diktası Mısır’da Filistin yanlılarını hapsediyor!
Mısır'da bir siyasi mahkum daha 'tıbbi ihmal' nedeniyle öldü
Mısırlılar işgal savaş gemisinin Süveyş Kanalı'ndan geçişini protesto etti
Siyonistlere patlayıcı taşıyan Alman gemisi Mısır'a demirledi
Mısır'dan Filistin yanlısı protestoculara baskı ve gözaltı