Yılmaz Bilgen/ Al Jazeera
Al Jazeera Türk'e konuşan ve dört aydır kuşatma tehlikesinin sürdüğü Suriye’nin en büyük vilayetlerinden Halep'in belediye başkanı Mağribi, "İktidar hırsıyla her gün ülkesinin birçok yerini bombalarla enkaza çeviren çılgın bir diktatörle yüz yüzeyiz. Her köşesi tarihten izler taşıyan ülkemiz, havadan ve karadan atılan tahrip gücü yüksek bombalarla harabeye çevrildi. Birçok köy, kasaba, ilçe ve şehir şimdi tanınmaz halde. Ancak biz tüm bu olumsuzluklara rağmen şehirlerimizi imar edecek ve adeta kendi küllerimizden yeniden doğacağız" dedi.
Halep şehir merkezi ile dış dünya arasındaki bağlantı halen 2 kilometrelik Kastillo Geçidi'nden yapılıyor.
İki farklı belediye başkanı bulunan Halep’te, Esed rejimi tarafından kontrol edilen bölgenin belediye başkanlığını Muhammed Eymen Hallak, direniş bölge belediye başkanlığını ise Abdulaziz Mağribi yürütüyor.
Halep Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olan 35 yaşındaki Abdulaziz Mağribi, bir buçuk yıldır belediye başkanlığı görevinde olduğunu ve başkanlıktan önce de Ebu Amara Tugayı'nda rejime karşı savaştığını söylüyor.
Sadece Halep’te 600 kişilik belediye çalışanı var
Temizlik, itfaiye, elektrik, su, kanalizasyon, yardım dağıtımı, okulların tamiri ve araç gereçlerinin temini belediyenin temel görevleri arasında. Halep’te tüm bu hizmetler 600 kişilik bir belediye kadrosu ile veriliyor
Bir buçuk yıl önce oluşturulan belediye kadrosu yedi aydır Suriye direniş hükümetine bağlı olarak faaliyet yürütüyor.
Savaş sebebiyle 25 belediye çalışanı katledildi
Varil ve füze bombardımanları altında hizmet götürmenin zorluğuna dikkat çeken Mağribi şu ifadeleri kullandı:
"Savaş süresince çalışanlarımızdan 25 kişi çeşitli bombalamalarda ve mesai esnasında şehit oldu. 3 kardeşimiz de ağır yaralı olarak kurtulabildi. Bu savaş hiçbir biçimde hak etmeyen sivilleri vurdu. Biz sivillerin savaş şartlarında da hayat hakkının olduğunu düşünüyoruz. Ancak her an vurulan mahallelerimiz hiçbir savaşçı barındırmıyor. Bazen günlük mesai esnasında hizmet götürdüğümüz mahallelerin her an vurulma ihtimalini düşünüyor ve yaptığımız şeyin anlamını sorguluyoruz."
Kuşatma riskinden dolayı yardımlar azaldı
Ekim ayı başında rejim güçleri tarafından başlatılan Halep’i kuşatma operasyonunun ardından uluslararası insani yardım kuruluşlarının 'risk' gördüğünü belirten Muğrabi bu sebeple yardımların durma noktasına geldiğini belirtiyor.
Mağribi gıda ve sağlık başta olmak üzere birçok konuda acil ihtiyaçları bulunduğunu söylüyor.
Belediyecilik altyapısını oluşturuyoruz
Halep'in merkezinde bulunan sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan seçimle işbaşına gelen Abdulaziz Mağribi’ye göre, mevcut zorluklara rağmen yürüttükleri faaliyetler gelecek adına da altyapı özelliği taşıyor ve Suriye tamamen özgürleştiğinde bu konuda kazandıkları deneyimin çok büyük yardımı olacak.
"İlk başlarda Esed döneminde ele geçirilen araç ve gereçlerle hizmet götürdük. Sonra çeşitli yardım kuruluşlarından yardım gördük. Asfalt konusunda önemli aşama kaydettik. Şu an en büyük ihtiyaç kalemimiz itfaiye araçları. Bazen günde 15-20 varil (varil bombası) düşüyor şehrimize. Yetişmekte güçlük çekiyoruz."
Hayatta kalmak için uzanacak ele ihtiyacımız var
"Yazın sıcak günlerinde farklı, kışın soğuğunda başka sıkıntılarla boğuşuyoruz" diyen Halep Belediye Başkanı, içerisinde bulundukları sorunları şu sözlerle anlattı:
"Şehrimizde kadın hastalıkları uzmanı, çocuk ve göz doktoru hiç yok. Burası savaş bölgesi, ancak doğru düzgün tek bir hastanemiz bile kalmadı. İlaç ve diğer sağlık gereksinimlerimiz de yok denilecek kadar az. Bu yönde hayatta kalmamız için uzanacak her ele ihtiyacımız var."
Halep direniş bölge belediye başkanı son olarak, iki aydır çalışanlarına maaş veremediğini Suriye konusunda dünyanın sergilediği vurdumduymazlığın her konuda kendisini mağdur etmeye devam ettiğini söyledi.