Dink Cinayetinde Yeni Gelişme

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında verilen takipsizlik kararı Dink ailesinin avukatlarınca yapılan itiraz üzere Bakırköy 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kaldırıldı.

Takipsizlik kararının kaldırılması ile Cerrah Ve Güngör’ün de arasında bulunduğu 9 kişi hakkında yeniden başlatılacak soruşturma sonucunda suç unsurlarına rastlanırsa dava açılabilecek.

“GEREĞİ İÇİN SAVCILIĞA İADE ETTİ”

Güngör ve Cerrah hakkındaki takipsizlik kararını 21 Mayıs 2014’de oy birliği ile kaldırarak dosyayı gereği için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na iade eden Bakırköy 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi kararında şunlara yer verdi:  
 “5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun(CMK) 172/3 maddesinde kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın etkin soruşturma yapılmadan verildiğinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin(AİHS) kesinleşmiş kararı ile tespit edilmesi üzerine kararın kesinleşmesinden itibaren 3 ay içerisinde talep edilmesi halinde yeniden soruşturma açılacağı emredici bir şekilde belirtilmiştir. 

“KISIR BİR DÖNGÜ ORTAYA ÇIKAR”

Madde ve ihlal kararı içeriği birlikte değerlendirildiğinde; bağlayıcı olan ihlal(in) yerine getirilmesinin ancak C.Başsavcılığınca doğrudan soruşturma yapılması ile mümkün olacağı anlaşılmaktadır. Aksinin kabulü halinde soruşturma bakımından kısır bir döngünün ortaya çıkacağı tartışmasızdır.

“HUKUKSAL KONUMLARI BELİRLENSİN”

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca müştekiler vekillerince belirtilen 2007/972 soruşturma sayılı evrakın da incelenerek aynı konuda soruşturma olup olmadığının saptanması, AİHM’nin ihlal kararındaki tespitler dikkate alınarak temel soruşturma işlemlerinin yapılarak şüphelilerin hukuksal konumlarının yeniden belirlenmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varıldığından takipsizlik kararı olarak değerlendirilen işlemden kaldırma kararı kaldırılmıştır.”
 
VALİLİK SORUŞTURMA İZNİ VERMEMİŞTİ

Dink ailesinin avukatları Dink cinayeti davasında, kamu görevlileri hakkında etkin soruşturma yapılmadığına dair AİHM'nin verdiği kesin karar gereğince, savcılığa başvuruda bulunarak kamu görevlileri ile ilgili olarak soruşturma açılmasını istemişti. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı ise kamu görevlileri hakkında soruşturma yapabilmek için İstanbul Valiliği'nden izin istemişti. İstanbul Valiliği, Agos Gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink cinayetinde adı geçen dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile İstanbul emniyetinde görevli bazı polisler ve Vali Yardımcısı Ergün Güngör'ün de arasında bulunduğu kamu görevlileri hakkında soruşturma izni vermemişti. Soruşturma izni verilmemesi üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör ve dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile yine cinayetin işlendiği tarihte İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli Ahmet İlhan Güler, Bülent Köksal, İbrahim Pala, İbrahim Şevki Eldivan, Volkan Altunbulak, Bahadır Tekin, Özcan Özkan hakkında takipsizlik kararı vermişti.

SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEMESİNE DE İTİRAZ EDİLMİŞTİ

İstanbul Valiliğinin Güngör, Cerrah ve diğer emniyet görevlileri hakkında soruşturma izni vermemesi üzerine Dink ailesi avukatları aracılığı ile Anayasa Mahkemesi ve İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu. Soruşturma izni verilmemesine ilişkin yapılan itiraz İstanbul Bölge İdare Mahkemesince reddedilmişti.  

Hürriyet

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu