“Ellerinizi de, dillerinizi de yaşam tarzımızdan çekecekseniz!”

Aydın Ünal, yolculuk esnasında namaz kıldığı için seküler-laik kesimlerce hakarete maruz kalan, sosyal medyada adeta linç edilen Hatice Kübra Karabaş hadisesini değerlendirdiği yazısında “mağduriyet edebiyatı” ithamlarını eleştiriyor.

Aydın Ünal, muhafazakar kesime yönelik "yine mi mağduriyet edebiyatı?" şeklindeki baskıcı, üsten bakıcı ve gayri ahlaki yaklaşımları analiz ettiği yazısında, ahlaksızlıklar bitmedikçe, yaşam tarzına müdahaleler son bulmadıkça mağduriyetlerin sona ermeyeceğini belirterek, maddeler halinde mağduriyetin bitmesinin nelere bağlı olduğunu kaleme almış.

Aydın Ünal’ın Yeni Şafak gazetesinde yayımlanan yazısı (28 Ağustos 2023) şöyle:


Yine mağduruz, evet!

Genç bir kadın, seyahat ettiği şehirlerarası otobüsün kısa süreli durmasını fırsat bilerek araçtan iniyor, çimlerin üzerinde sadece birkaç dakikada akşam namazını kılıyor ve otobüsteki koltuğuna dönüyor. Otobüsü beklettiği gerekçesiyle muavinin ve bazı yolcuların sözlü saldırısına maruz kalıyor. Sosyal medyada yaşadıklarını anlatıyor, muavinden ve otobüs firmasından şikâyetçi oluyor.

Olay tam böyle mi yaşanmıştır? Anlatılanlar gerçek midir yoksa kurgu mudur? Sosyal medyada etkileşim alabilmek için uydurulmuş bir hikâye midir? Burası mühim değil. Bu kısmını geçelim.

Genç kadın hadiseyi anlattıktan sonra sosyal medyada linç başlıyor. Aman Allah’ım! Neler neler. Yok şov yapıyormuş, yok seferi olduğu için namazı kazaya bırakabilirmiş (!), yok Allah’a borcunu ödemiş ama yolcuları bekleterek kul hakkına girmiş ki bu daha fenaymış… Kızcağıza cinsel saldırıda bulunanlardan “Namaz terörü” tanımlamasını kullanana kadar bin bir çeşit deneat, cehalet, alçaklık, edepsizlik…

Sosyal medyadaki bu cehaleti, gözü dönmüşlüğü, bu edepsizliği de bir kenara koyalım. Elin ağzı torba değil, büzemiyoruz. Okuma-yazma bilen herkes bir fikir sahibi olduğunu zannederek sosyal medyada aklına geleni yazıyor. Buna da alıştık.

Bunu da geçelim.

Ben şuna takıldım: 3 gün boyunca devam eden linç operasyonunda çok yaygın şekilde “yine mi mağdursunuz?”, “yine mi mağduriyet edebiyatı”, “bir bitmedi şu mağduriyetiniz” ifadeleri sıkça kullanılıyor. Burada bir duralım ve tane tane izah etmeye çalışalım:

Birincisi: Her başörtülü ya da her namaz kılan iktidar yanlısı değil. Son seçim bunu yeterince göstermiş olmalı. Dolayısıyla bir başörtülü, çarşaflı, sakallı, dindar, namaz kılan gördüğünüzde onu iktidara yamama toptancılığından vazgeçeceksiniz.

İkincisi: Dindarlar iktidar yanlısı olsa dahi, iktidar her vatandaşın başına bir polis dikecek değil. Politik fikri iktidarda olan kişi de mağduriyet yaşayabilir ve yaşıyor. “Seçtikleriniz iş başında” bahanesiyle hiç kimseye zulmetme, haklarını ihlal etme salahiyetine sahip değilsiniz. Hiçbir bahaneyle hiçbir insana mağduriyet yaşatma hakkınız yok. Bunu kafanıza sokacaksınız.

Üçüncüsü: Kişinin politik fikirlerinin iktidarda olması onun mağduriyetlerini gidermez ama sorun yaygınlaşırsa hukuk çerçevesinde bir çözüm arayışı başlar. Her mesele için iki satırlık kanun çıkarmak mümkündür. İktidarı, en temel insan hakları için dahi kanun çıkararak meseleyi polise, yargıya taşımak zorunda bırakmayın. İnsan olup diğer insanların haklarına saygı duyun ki meseleler karakola taşınmak zorunda kalmasın.

Dördüncüsü: İbadet hakkı en temel haktır. İslâm’da bazı ibadetler, namaz gibi, cuma namazı gibi, oruç gibi, zamanla irtibatlıdır. Bu ibadetler, hastalık gibi çok çok istisnai şartlar dışında ertelenemezler. Yine, farz ibadetin gösterişi olmaz, şovu olmaz; yemek-içmek gibi, medeni bir alt yapıda bu ibadetler açıkça yapılabilir.

Bunu en azından ilkokulda öğrenmiş olmanız gerekir.

Beşincisi: Siz caddede, sokakta, alenen her istediğinizi yaparken, alkol alırken, dilediğiniz gibi giyinirken, dilediğiniz gibi yaşarken biz kerhen de olsa buna saygı duyuyoruz. Siz de bizim değerlerimize, inançlarımıza, ibadet hakkımıza saygı duymayı öğrenecek, saygı duyacaksınız. “Yine mi mağduriyet” diyerek bizi baskılamaya, üzerimizde mahalle baskısı oluşturmaya gayret etmeyin.

Evet mağduruz. Cehaletinizle ve kötülüğünüzle en temel haklarımıza göz dikmeyi sürdürdüğünüz müddetçe hep mağduruz. Mağduriyetlerimizi en güçlü şekilde dile getirmeyi sürdüreceğiz. Size, bize sokakta, caddede, otobüste, dolmuşta, uçakta, işyerinde, her yerde saygı duymayı öğretene kadar bu mağduriyet edebiyatımız böyle devam edip gidecek. Üstelik biz sizin gibi ikiyüzlü de değiliz. Sadece kendimizin değil, herkesin mağduriyetini gidermek için mücadele ediyoruz ve bu samimiyetimizi de koruyacağız.

Biz sizin kadar bu ülkenin asli sahipleriyiz. Biz bu toprakların öz evladıyız. Biz gerçeğiz. Bizi kabullenmek zorundasınız. O ellerinizi de, dillerinizi de bizim yaşam tarzımızdan çekecekseniz. Çekmediğiniz her an, o ellerinizi de dillerinizi de bütün seçimleri rahatlıkla kazanarak, hukuk çerçevesinde pek fena acıtacağız. Evet mağduruz. Mağduriyetimizden korkmanızı tavsiye ederiz.

Yorum Analiz Haberleri

Türkmenistan’ın zulmü artık Türkiye vatandaşlarını dahi etkiliyor!
Çocuk en iyi sevdiklerinden öğrenir...
Kendi yangınını söndüremeyen ABD Kürtlere ne vadeder?
Lübnan'ın nihayet bir cumhurbaşkanı var ancak sorunları bitmiş değil!
Ulema ile siyaset arasındaki ilişkileri güçlendiren adımlar...