Desteğe muhtaç kimseleri her daim aklımızda tutmalıyız!

Ahmet Gülümseyen, engelli insanların ihtiyaçlarının göz ardı edilmesi durumunda ortaya çıkacak vebale dikkat çekiyor.

Ahmet Gülümseyen / Yeni Akit

Özel gereksinimli (engelli) bireyleri unutacak mıyız!

Bir Engelliler Haftası daha geride bırakıldı. 10-16 Mayıs tarih aralığına denk gelen haftada, yenildi, içildi, anlamlı vakit geçirildi. Biz bu yazıyı yazdığımızda takvim yaprakları 18 Mayıs tarihini gösteriyordu. Birilerine göre özel gereksinimli (engelli) bireylere ayrılan süre dolmuş, üzerinden de iki gün geçmişti. Ne oldu ise, bir hafta içinde oldu ve bitti. Öyle mi! Bundan sonra, bir yıl gibi önemli bir zaman dilimi geride kalıncaya kadar hiç mi yeni bir proje veya devletin ilgili birimleri tarafından yasal düzenleme olmayacak anlamına geliyor… 

Yaşadıklarımızı ‘sanki bir rüyaydı’ tesellisine kapılarak, beklentiler bir yıl sonraya, gelecek yıla mı bırakılacak! Kim, bir başkasının duygu ve düşünceleriyle oynama hakkına sahip olabilir ki. Duyarlı hiçbir akıl ve vicdan sahibinin bunu kabul etmesi mümkün değil. Öyle ise yapılması gereken, çalışma-aktivitelerin aralıksız devam etmesini sağlamak. Kültür, sanat, resim, müzik ve spor gibi kişinin sosyal gelişimine katkı sağlayacak birçok alanda çalışma yapılabilir. Yeter ki atılacak karar süreciyle ilgili iyi niyet beslenilsin… 

Söyleyen ne güzel söylemiş; ‘Taşı delen, suyun kuvveti değil, damlaların sürekliliğidir.’ Bu sözü bir yere not alabilir, değer kıymet verildiğinin kanaati ile çerçeve yaptırılıp, görünür bir tarafa asabiliriz. Biraz araştırdığımızda, her sözün bir hikâyesine rastlıyoruz. İşte o an düşüyor insan; madem iyi bir örnek, niçin hayatımıza uyarlamıyoruz? Bunun çok zor bir uygulama olmamasının ötesinde, yapılan işin hayır üzerine inşa edildiğinden dolayı, bireysel ve toplumsal huzur ve faydaya dönüştüğünü göreceğiz. Evet, yeter ki art niyetten arınmış, iyi niyetle yola koyulmasını bilelim…

ÇOK DAHA YAŞANABİLİR KAHRAMANMARAŞ 

Özel gereksinimli (engelli) bireylere yönelik çalışmaların-projeleri dün olduğu gibi, bugün de resmi veya özel kurum ve kuruluşlar aracılığıyla gerçekleşmektedir. Bunun örneklerini görmek mümkün. Arayan bulurmuş ya! Bu bağlamda bir araştırma yaptığımızda, Belediye Başkanı Fırat Görgel’in ‘Engelliler için yaşanılabilir Kahramanmaraş’ sözüne gözümüz ilişiyor, dikkat kesiliyoruz. Özel Gereksinimli (engelli) aileleriyle bir araya gelen Başkan Görgel, düşüncelerini paylaşıyor; “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemizde engelli kardeşlerimize yönelik çok ciddi adımlar atıldı. Yerel yönetimler olarak bizler de tüm projelerimizde engellilerimizi önceliyoruz. Yeni Kahramanmaraş’ı engelli kardeşlerimiz için çok daha yaşanabilir bir şekilde inşa ediyoruz…” Depremin bölgede meydana getirdiği hasarın telafisi için devletin tüm imkânlarını bu bölgelere seferber edilmesi, başkanında ifade ettiği gibi, yaşanabilir bir şehir inşa ediliyor. Vatandaşlarla yapılan istişareler ise, mevcut çalışmalara katkı sağlıyor….

“ŞEHRİN ÖZEL SAKİNİ VE DUA KAYNAĞI”

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, engelsiz bir yaşam için özel vatandaşlara yönelik yatırımların önemine inanlardan. Başkan Büyükkılıç, engelli vatandaşları için ‘Şehrin özel sakini ve dua kaynağı’ olarak nitelendiriyor, Kayseri’de gerçekleşen yatırımlarda bu sözle anlamlı bir karşılık bulduğunu görüyoruz. Yeni dönemde de özel hemşehrilerinin yanında olmayı süreceklerini belirtirken, engelsiz yaşam için gerçekleşen çalışmaların bir bölümünü şöyle özetliyor Büyükkılıç; “Onlar için araçlarını şarj etmek üzere şarj istasyonlarını hizmete açtık. Toplu ulaşım araçlarımızı onların kullanımına uygun hale getirdik, getirmeyi sürdürüyoruz. Türkiye’nin en büyük ve donanımlı engelsiz yaşam merkezlerinden olan Besime Özderici Engelsiz Yaşam Merkezi’ni hizmete açtık ve özel vatandaşlarımızı, yavrularımızı orada ağırlıyoruz. Öte yandan Engelsiz Çocuk Evlerimizde yine özel yavrularımızla ilgileniyoruz. Engelli vatandaşlarımıza su faturalarında yüzde 50 indirim uyguladık, yaşamlarını kolaylaştırmak için destek olduk. Tramvay ve trafik ışık noktalarında onların güvenli ulaşımı için ‘Erişilebilir Yaya Butonları’ projesi ile yüzün üzerinde erişilebilir yaya butonu sayesinde onlarca kavşakta bu hizmeti gerçekleştirdik. Ayrıca farkındalık çalışmaları kapsamında çeşitli etkinlikler ve sosyal faaliyetler gerçekleştirdik. Burada sayamayacağımız kadar çalışma ve projeye imza attık...” Bir belediyenin özel gereksinimli (engelli) bireyler için neler yapılabileceği, hangi projelere imza atılabileceğinin örneklerini sunuyor Kayseri Büyükşehir Belediyesi… 

RAFTİNG VE YAMAÇ PARAŞÜTÜ

Düne kadar özel gereksinimli (engelli) denildiğinde kendi sorununu çözmekte zorlanan ve sosyal hayattan uzak bireyler akla gelirdi. Bugün ise bu olumsuz düşüncenin yerinde yerler estiği gibi, gerçekleşen projelerle olumsuz düşüncenin üzerine ‘sünger’ çekilmesinin yanında, gökyüzünde paraşüt projesine dönüşüp, etrafa pozitif enerji saçmaya başlamış bile. Kendilerine imkân sunulduğunda her türlü ‘engellerin’ üstesinden gelebileceklerinin de en güzel-anlamlı örneği…

Özel gereksinimli (engelli) vatandaşların yararına olacak örnek aktiviteler/projeler, bizim çalışma alanımıza giriyor, zaman zaman. Yapılması imkânsız gibi rafting ve yamaç paraşütü bunlardan sadece birisi. Erzincan ilimizde gerçekleşen bu anlamlı organizasyon Erzincan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından hayata kazandırılmış. Engelliler Haftasına damgasını vuran bu ve benzeri projeler, özel gün ve haftalar için sınırlı olmaması için de paylaşma gereği duyuyoruz. Erzincan Doğa Sporları ve Gençlik Kulübü işbirliğiyle gerçekleşen proje kapmamın da, Mesire alanındaki gölette rafting heyecanı yaşayan engelliler, daha sonra pilotlar eşliğinde 4-5 metre havalanarak kısa süre yamaç paraşütü yapıyorlar… 

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Serdar Demirci organizasyonu içeriğini şöyle açıklıyor; "Etkinliği düzenlememizdeki asıl amaç, sportif aktiviteler ile engelleri aşabileceğimizi göstermek. Bunu hissediyoruz ve yaşıyoruz. Bugün burada onlarla çok güzel bir gün geçiriyoruz. Yamaç paraşütü etkinliğinin yanı sıra onlarla rafting de yaptık. Sporla her türlü engeli aşacağımızı göstermek istedik." Heyecanı yüksek, cesaret gerektiren rafting ve yamaç paraşütü gibi spor branşlarının yapıldığını gördükten sonra, sporla engellerin rahatlıkla aşılabileceğini bir kez daha görmüş olduk. Örneklerinin artarak devam etmesi temenni ve duasıyla diyor, emeği geçen kurum, kuruluş ve yetkilileri bir kez daha tebrik ediyoruz… 

Yorum Analiz Haberleri

2024 senesinde coğrafyamızdaki siyasi olaylar
Birleşmiş Milletler neden yeni Suriye'de rol almamalı?
Suriye Devrimi'ne Kur’an penceresinden bakış
İran kendi ipini çekiyor…
Ekran karşısında beyni çürüyen bir nesil...