Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) özel okula dönüşüm programına, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte sayısı 3 bin 530 olan dershanelerin 2 bin 536'sı başvururken, 700 dershane faaliyetine son verdi.
Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dershanelerin özel okula dönüşümünü içeren Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un geçen yıl 14 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlattı.
Özel okula dönüşmek isteyen dershaneler için başvuruları 2 Haziran 2014'ten itibaren almaya başladıklarını dile getiren Yelkenci, bu çerçevede 1 Eylül'e kadar yedi başvuru dönemi belirlediklerini anlattı.
Yelkenci başvuru döneminin belirlenmesinin ardından yönetmelik ve yönerge değişiklikleri yaptıklarını, süreçte dönüşüm okulları ve temel liselerin standartlarına ilişkin düzenlemeleri de hayata geçirdiklerini ve işlemleri kolaylaştıracak tüm düzenlemeleri uygulamaya koyduklarını söyledi.
Yelkenci, dönüşüm sürecinin, dün sona erdiğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
"Kanunun yayımlandığı 14 Mart 2014'te dershane sayısı 3 bin 530 idi. Dönüşüm sürecinde 700 civarında dershane kapandı.
Özel öğretim kurslarıyla beraber 2 bin 536 dershane dönüşüm programına başvurdu. Talep eden bazı kurumlar dönüşüm programından çıkmakla birlikte programda 2 bin 191 dershane kaldı. Başvuru yapan bu kurumlardan bir kısmının dönüşüm kabulüne ilişkin onay süreci ve güncelleme işlemleri devam ediyor.
Dershanelerden sadece 283'ü dönüşüm programına ilgi göstermedi. Dönüşüm okulu olarak açılan bin 463 kurumdan bin 221'i temel lise, 12'si okul öncesi kurum, 15’i ilkokul, 210'ü ortaokul, 5'i doğrudan Anadolu lisesi oldu. Programa girerek, temel lise ve diğer dönüşüm okullarına dönüşen ve kapanma taahhüdünde bulunan dershanelerin dün itibarıyla kapanma işlemleri başlandı."
Çalışma kapsamında dönüşüm okulu olanların en son 2018-2019 eğitim öğretim yılında taahhüt ettikleri okul türlerine dönüşeceklerinin altını çizen Yelkenci, özel öğretim kursu olmak için de başvuranların yapıldığını belirtti.
"Dönüşüm programı artık bitti"
Dönüşüm programına başvuran 2 bin 536 kurumun içerisinde özel öğretim kurslarının da bulunduğunu dile getiren Yelkenci, şöyle dedi:
"1 Eylül itibarıyla, dönüşüm programına dahil olan ve taahhütte bulunan dershaneler artık dönüştüğü öğretim kursu veya dönüşüm okulu olarak faaliyetlerine devam edecekler. Israrla faaliyette devam etmek isteyen dershanelerin sadece ruhsatları vardır. Özel öğretim kurumları kanunun da öyle bir kurum olmadığı için eğitim öğretim faaliyeti yapamayacaklar. Dönüşüm programı artık bitti. Bundan sonraki dönemde dershanelerde normal dönüşüm işlemleri çerçevesinde özel öğretim kursuna ya da talep edecekleri bir özel öğretim kurumuna dönüşüm programında bulunan avantajlar olmaksızın dönüşebilecek."
AA