İHA
Öğretmenler, dershanelerin kapatılması durumunda Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı okullarda eğitim kalitesinin artacağı görüşünde birleşti. Diyarbakır'da Final Dershaneleri öğretmenleri, dershanelerin kapatılmasına destek verdi. Final Dershanesi'nde coğrafya öğretmenliği yapan Mehmet Şah Alak, öğretmenlere hiçbir şekilde dershaneler kapatılsın mı kapatılmasın mı tarzında bir soru sorulmadığını söyledi. Alak, "Bizim tek beklentimiz kapanan dershane olursa eğer, etüt merkezlerinin durumu, okuma salonlarının durumu hepsi ayrı ayrı görüşülürse eğer birinci sırada dershane patronları ve dershane emekçileri zaten zarar görmeyecekse kesinlikle kapatılmalı. Ama bunlardan bir taraf zarar görürse bu konu daha çok su kaldıracak gibi görünüyor' dedi.
'OKULUN DEĞERİ KALMAYINCA DERSHANELER 1. PLANA ALINIYOR'
Hafta sonu dershaneye hafta içi okula öğleden sonra ek derse ya da özel derse gen örgencilerin sosyal hayatta, sosyal becerilerinin sıfıra indiğini kaydeden Alak, öğrencilerin düşünme yetilerinin buna bağlı olarak azaldığını dile getirdi. Alak, 'Çocukların buna bağlı olarak başarı düzeyi de azalmış oluyor. Sürekli bir öğrenciye ders ders ders yüklerseniz, o öğrenci hayatta hiçbir şekilde başarılı olamaz. Ama dersin yanında sosyal aktivite olduğu zaman öğrenci daha fazla başarılı olacaktır, daha fazla mutlu olacaktır bu öğrenci, hedefine daha kısa sürede ulaşabilecektir. Biz her şeyi dershanede öğreniyoruz şeklinde ulaştıkları zaman bize okul bu sefer itibarsızlaşıyor. Okulun hiçbir şekilde değeri kalmıyor. Okulun değeri kalmayınca halk tarafından dershaneler birinci planda ele alınmış oluyor' diye konuştu.
'BU SEKTÖRÜN KAPATILMASI BÜTÜN CAMİA İÇİN İYİ OLUR'
Daha sonra konuşan rehber öğretmeni Baki Uruç ise, idare ve öğretmenlerin ihtiyaçlarının karşılanmasından sonra dershanelerin kapatılmasının bütün camia için iyi olacağını söyledi. Uruç, 'Öğrencilerimizi genel olarak değerlendirdiğimiz zaman haftanın 7 günü itibari ile sürekli ders görmekteler. Bu öğrencileri psikolojik olarak kesinlikle etkilemektedir. Öğrencilerimizin başarısızlığı doğal olarak velilerine de yansır. Bu öğrencinin hayat boyu mutsuz olmasına vesile olur. Bu yönüyle hem idare bölümü hem öğretmenlerin bütün ihtiyaçları karşılandıktan sonra bu sektörün kapatılması bütün camia için doğru olur' şeklinde konuştu.
'MEB ÖĞRETMENLERİNDEN DAHA FAZLA DERSE GİRİYORUZ'
Matematik öğretmeni Mahmut Demirkıran da, kendisinin de dershanelerin kapatılmasından yana olduğunu dile getirdi. Demirkıran, 'Öğretmenler üzerinde baskı oluşmuş. Öğretmenleri daha fazla yoruyor belli bir saat planı yok. Girdiğimiz bir ders saati milli eğitimdeki bir öğretmenden daha fazla, bundan dolayı kapatılmasından yanayım' ifadelerini kullandı.
Biyoloji öğretmeni Muhammed Demir ise, dershanelerde çok ağır şartlarda çalıştıklarını vurguladı. Demir şöyle dedi:
'Tüm öğretmenlerin mağdur olmaması kaydıyla kapatılmasını isteriz ama burada öğretmenler kesinlikle zarar görmemeli. Dershanelerde çok ağır şartlarda çalışıyoruz. Bunu herkes biliyor. Girdiğimiz ders saatleri belli bu noktada bizler kesinlikle mağdur edilmemeliyiz. Bir öğrencinin dershaneye maliyeti aylık 300 lira, aile bunu vermekte ciddi sıkıntı yaşıyor. Bu noktada kapatılmasından yanayım. Bugün bizim 50 bin öğretmenimiz var, 50 bin öğretmeni MEB'e aktardığınız zaman oradaki kaliteyi artırırsınız kesinlikle. Biz 10-15 yıldır bu işleri yapmışız öğrenci sınava en iyi şekilde nasıl hazırlanır bunu çok iyi biliyoruz, oradaki öğretmenlerimiz bilmiyor demiyoruz, bu yanlış anlaşılmasın biz bu işin çekirdeğinden yetişmişiz ve bunu da yıllardır yapıyoruz ve iyi de yaptığımıza inanıyoruz bu işi. Özellikle başbakanımız bu 50 bin öğretmeni düşünmesi lazım.'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dershanelerin kapatılması konusunda "Geri adım atmamız söz konusu değil. Dershaneler kapatılacak" demişti.