Beşşar Esed rejimiyle direnişçiler arasında varılan anlaşmaya göre, direnişçiler ve siviller 4 yıllık kuşatmanın ardından Deraya’dan çekildi. Şam’ın yakınlarındaki Deraya, rejim güçlerinin kontrolüne girdi.
AFP’nin ismini açıklamadığı bir askerî kaynağa dayandırdığı habere göre, ordu bölgenin tamamını ele geçirdi. Esed rejiminin televizyonu da kentteki bütün sivil ve silahlı kişilerin perşembe günü varılan anlaşma kapsamında bölgeden tahliye edildiğini belirtti.
Kentten kaç kişinin tahliye edildiği henüz net değil. Hem direniş kaynaklarının, hem de rejimin haber ajansı SANA’nın teyit ettiği anlaşmaya göre, siviller Şam’ın kırsalında bulunan başka bölgelere, silahlı direnişçiler ise ülkenin kuzeyinde, direnişçilerin denetimindeki İdlib’e tahliye edilecekti. SANA, “700 silahlı kişi Deraya'dan silahlarıyla beraber İdlib kentine gidecek. Binlerce erkek ve kadın sivil, aileleriyle birlikte kabul merkezlerine alınacak.” ifadesine yer vermişti.
Suriye’de 5 yıldan beri devam eden savaş boyunca rejim tarafından kuşatılan Humus’un Eski Şehir bölgesi ile Şam’ın kırsalındaki Zebadani bölgesinde de benzer tahliye anlaşmaları gerçekleşmişti.
4 Yıldır Bombalanıyor
Deraya, Suriye'de ayaklanmanın başladığı 2011 yılında protestoların yaşandığı ilk bölgelerden biriydi. Bu nedenle direnişçiler tarafından da devrimin sembollerinden biri olarak görülüyordu.
Deraya, 2012'de direnişçilerin denetimine geçti, ardından da rejimin bu bölgedeki kuşatması başladı.
Rejim 2012’den bu yana Deraya’ya gıda ve ilaç malzemelerinin girişini engelliyordu. Esed rejimi, BM’nin Deraya’ya yardım ulaştırma taleplerinin büyük kısmını da reddetmişti. Kuşatılma süresi boyunca bölgeye sâdece bir yardım konvoyu ulaştırılabildi.
İlçe, kuşatıldığı 4 yıl boyunca maruz kaldığı ağır bombardıman nedeniyle harabeye dönmüş durumda.
Deraya, Esed’in köşküne sâdece 7 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Kaynak: Al Jazeera, AFP