Dera’da Katliam Yapmalarından Endişeliyiz

Suriye Geçici Hükümet Başkanı Abdurrahman Mustafa, Katil Esed rejimi ve İran destekli yabancı grupları var olduğu sürece bölge halkı katliam tehlikesiyle karşı karşıya..

Suriye Geçici Hükümet Başkanı Abdurrahman Mustafa, ülkenin güneyindeki Dera iline dikkat çekerek artan askeri yığınağından endişe duyduklarını belirtti. Mustafa, Katil Esed rejimi ve İran destekli yabancı grupları var olduğu sürece bölge halkının katliam tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu da ekledi.

Rejim ordusu ve İran destekli yabancı terörist gruplardan oluşan rejim güçlerinin varılan anlaşmaya sadık kalmadığını vurgulayan Mustafa, "Rejim ve milisleri, yükselen karşıt sesleri bitirmek için Dera'ya yığınak yapıyor." dedi.

Rejim güçlerinin sivillere yönelik yıldırma uygulamalarını sert bir dille eleştiren Mustafa, "Rejim ve milislerinin bölgeye yığınak yapması başka büyük riskleri beraberinde getirecektir. Suriye'de savaş suçları işleyen eli kanlı rejimin Dera'da katliam yapmasından endişeliyiz." ifadelerini kullandı.

Mustafa, rejim güçlerinin bölgeye hakim olamayacağını belirterek, şunları kaydetti, "Rejim güçlerinin bölgelerine girmesi ve evlatlarını alıkoymasına karşı çıkan halkımız, tekrar güvenlik güçlerinin baskısı altında olmak istemiyor. Devrimimiz devam edecektir. Gelecek halkımızındır. Suriye, Mısır ve Libya'daki darbeci askeri otoriteler yok olmaya mahkumdur."

Mustafa, "Buradan sizin vasıtanızla koronavirüs ile meşgul olan uluslararası toplumu göreve davet ediyoruz. Güneyde binlerce sivilin hayatı tehlikede. Acil tedbirler alınması gerekiyor." diye konuştu.

Orta Doğu'daki "Arap Baharı" dalgasının Suriye'ye de sıçraması üzerine 15 Mart 2011'de bir grup öğrencinin okul duvarına, Beşşar Esed'e hitaben, "Ey doktor (Beşşar Esed) şimdi sıra sende" yazmasıyla başlayan Suriye'deki halk ayaklanmasının fitili, Dera ilinde ateşlenmiş, kent yıllar içinde muhaliflerin eline geçmişti.

Ancak rejim, abluka ve yoğun saldırıya maruz bıraktığı Dera'da Rusya'nın ara buluculuğunda muhaliflerle Temmuz 2018'de görüşmeler yapmış, bölgede kalmak isteyenler uzlaşıya imza atarak ellerindeki ağır silahları rejim güçlerine teslim ederken, uzlaşmayı reddeden gruplar ise zorunlu göçle ülkenin kuzeyine gönderilmişti.

Dera'dan ayrılmayan eski muhalif gruplar, rejim birliklerinin girdiği Tafas, Dera el-Beled, Basra Şam gibi bölgelerde hafif silahlarla mücadele ediyor. Anlaşma gereği kamu kurumlarına ait binalara rejim bayağı asılırken, söz konusu bölgelerde rejime ait sadece birer polis noktası bulunuyor.

Esed rejimi güçleri, Dera'yı tümüyle ele geçirdiğini ilan etse de kimliği belirsiz kişilerce suikast ve saldırı girişimlerine maruz kalıyor. Dera merkez ve kırsalında rejimin askeri ve güvenlik noktalarını hedef alan bu saldırılarda aralarında üst düzey askeri subayların olduğu onlarca rejim unsuru öldü.

Bölge halkı ise rejimi anlaşmaya uyması için uyarırken, tutukluların serbest bırakılması için de sık sık gösteriler düzenliyor.

Kaynak: Yeni Akit

Suriye Haberleri

‘Şam’da her şey yolunda’ illüzyonu
Esed rejiminin 94 Hamas üyesini yargılamadan infaz ettiği ortaya çıktı
Türkiye’den Suriye ile ekonomide güçlü işbirliği mesajı
Şeybani: Esed rejimi, dış politikada şantajı müzakere konusu yaptı
Esed rejimi dönemindeki yolsuzluğun boyutları açıklandı