Deprem sonrası Suriye'de kurulan çadır hastane zor şartlarda faaliyetini sürdürüyor

Suriye'nin kuzeybatısındaki Amanos Hastanesi, deprem felaketine ve bölgenin artan tıbbi hizmet ihtiyacına acil bir müdahale olarak kurulmuştu.

Afrin'in eteklerinde inşa edilen hastane, ani gelişen ihtiyaç nedeniyle alışılmadık bir tarzda yapılmıştı. Altı ay önce, merkez üssü Maraş olan depremden geniş bir bölge olumsuz etkilenmiş, Türkiye'de ölen yaklaşık 50.000 kişinin yanı sıra Suriye'de 4.000'den fazla insan ölmüştü.

Depremlerin ardından artçı sarsıntıların yaygın olması nedeniyle, bir çadır hastane zaten tehlike oluşturan binalardan daha güvenli olduğu için çadır hastane 15 yıl çalışacak şekilde tasarlanmış.

El Cezire'nin aktardığına göre çadır hastane birkaç steril çadıra kurulu toplam 112 yatak, iki ameliyathane, bir acil servis, bir radyoloji bölümü, klinikler ve bir laboratuvardan oluşuyor.

Genel cerrahi uzmanı ve Amanos Hastanesi müdürü Dr. Derviş, devam eden savaşa atıfta bulunarak, "Hastanenin çadırlardan inşa edilmesindeki öncelikli amaç, doğal afetlerde daha güvenli bir ortam sağlamaktı ve bölgemiz savaş alanı olduğu için daha güvenli bir yere daha kolay taşınmaya da olanak sağlıyor."

Derviş, "Bölgede ihtiyaç duyulan ek hizmetleri sağlamak için konteyner gibi daha kalıcı bir yapı inşa ederek hastaneyi daha da genişletmek istiyoruz" dedi.

Depremlerin üzerinden altı ay geçmesine rağmen, kuzeybatı Suriye'deki sağlık sektörü, sağlık uzmanlarının uluslararası kuruluşlar tarafından sağlanan yardımın kıtlığı olduğunu söylemesi nedeniyle hâlâ çeşitli zorluklar çekiyor.

İdlib Sağlık Müdürlüğü başkanı Dr Zuhair al-Qarrat, "Sağlık sektöründe hala birçok eksik var ve modern tıbbi ekipman ile kaliteli ilaçlara ihtiyaç duyuyoruz" dedi. “Ayrıca sağlık çalışanları bu alanda yeterli eğitimden yoksun.”

Al-Qarrat, El Cezire'ye, İdlib'deki hastaneler ve tıp merkezlerinin depremlerden sonra bazı ilaç ve tıbbi ekipman aldığını, ancak birkaç uluslararası ve Arap kuruluşa yapılan çağrılara rağmen sağlık sektörünün ihtiyaçlarının yalnızca yaklaşık yüzde 20'sini karşıladığını söyledi. Türkiye ile Bab al-Hawa sınır kapısının kapatılması, özellikle kanser hastaları için bölgedeki sağlık durumunu daha da kötüleştirdi.

Al-Qarrat, "Gerekli tüm cihazlarla donatılmış bir radyoloji merkezine ek olarak, kanser tedavisi, kalp cerrahisi ve yenidoğan bakımı için acilen uzmanlaşmış merkezlere ihtiyacımız var" dedi.

Özellikle kanser hastaları için, kuzeybatı Suriye'deki sağlık tesisleri uygun tedaviyi sağlayamıyor.

Birçoğu tedavi için Türkiye'ye gitmeyi tercih etti, ancak depremler yeni bir sorunu gündeme getirdi, çünkü Türk yetkililer, depremlerin ardından yeniden yapılanma sürecinin güneydeki Türk hastanelerini yapamaz hale getirdiğini söyleyerek Suriyeli kanser hastalarının girişini geçici olarak durdurdu.

Bab al-Hawa geçidinin Suriye tarafındaki yetkililere göre, o zamandan beri önceden var olan hastaların tedavilerine devam etmeleri için giriş yeniden sağlandı, ancak depremlerden sonra teşhis edilen kanser hastalarına izin verilmedi.

Kuzey Suriye'deki tıbbi kaynaklar, bu yeni hastaların sayısının 600'den fazla olduğunu ve bazılarının Türkiye'ye girip tedavi olmak için izin beklerken hayatını kaybettiğini tahmin ediyor.

SAMS Kanser Tedavi Merkezi tarafından sağlanan hizmetler artık yeni vakaların teşhisi ve mevcut kemoterapinin hastalara ücretsiz olarak uygulanmasıyla sınırlı, bu da onu kuzeybatı Suriye'de bu tür tıbbi bakım sunan tek tesis yapıyor.

Jamou, "Bölgede radyasyon cihazlarının bulunmaması nedeniyle radyasyon tedavisine ihtiyaç duyan hastaların yanı sıra pahalı immünoterapiye ihtiyaç duyan hastalar karşısında çaresiz kalıyoruz" dedi.

Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde kanser hastalarının içinde bulunduğu kötü durum nedeniyle, hastaların tedavisini kolaylaştırmak için İdlib'deki tıbbi ve insani yardım kuruluşlarından personel ve aktivistler, Temmuz ayından bu yana Bab al-Hawa sınır kapısı yakınında sürmekte olan bir protesto düzenleyerek uluslararası toplumdan acil eylem talep ediyor.

Türk hükümeti, geçiş izni olan kanser hastalarının kendi topraklarında ücretsiz tedavi görmelerine izin veriyor ancak izni olmayanlar için durum gittikçe zorlaşıyor. Suriye yakınlarındaki Sarmada şehrinde yaşayan Halepli 17 yaşındaki yerinden edilmiş bir kız çocuğu olan Hala el-Ahmad, "Sınır kapısının kapalı olması nedeniyle Türkiye'deki doktorun önerdiği tedaviye altı ay geç kaldım" dedi.

Al-Ahmad iki yıldır böbrek kanseri hastası ve Türk hastanelerinde tedavi görüyordu. Depremlerden hemen önce bir sonraki tedavi dozunu bekleyerek Suriye'ye döndü, ancak izin beklerken sınır kapısının kapanması nedeniyle Türkiye'ye tekrar giremedi.

Al-Ahmad, "Kanser hastalarının tedavi görmesi için Bab al-Hawa geçidini yeniden açma kararı bana yeniden yaşam için umut verdi" dedi. Ama bugün geçişe gittim ve Türkiye'ye girişimi üç ay sonraya planladılar. Şimdi bana ne olacağı konusunda endişeliyim.”

Suriye Haberleri

Hamas yöneticisi Nassar: “Halkını katleden Esed direnişin timsali olamaz”
Suriye’ye dönüşlerin “gönüllü” olduğundan emin misiniz?
Suriyeli aileye sınır dışı kararı!
İşgalcilerin Şam'daki hava saldırısında 16 kişi katledildi
Rusya'nın gerçekleştirdiği Etarib pazar yeri katliamının 7'nci yılı