“Demokratikleşme Paketi”nde Neler Var?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, merakla beklenen Demokratikleşme Paketi'ni açıkladı.

Demokratikleşme Paketinde seçim sistemi, kılık kıyafet ve farklı dillerde eğitimin önünü açan önemli düzenlemeler var..
 

Erdoğan paketi açıklamadan önce uzun bir konuşma yaparak, bu reformların ne kadar gerekli olduğunun altını önemle çizdi..

Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

-Demokratikleşme paketinin ülkemiz, bölgemiz ve kardeşliğimize vesile olmasını diliyorum.

-Adnan Menderes, Turgut Özal ve Erbakan'a kadar Türkiye'nin demoktarikleşme ve özgürleşmesinde çabası gösterenlere milletimiz adına şükranlarımızı iletiyorum.

-Bu pakette emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

-Tarihimizden bugüne verdiğimiz şehitlerimiz var. Bugün biz bu paketi açıklarken aslında tüm bu şehitlerimizin de arzualarını yerine getiriyoruz.

-Bu paket şehit ailesi ve yakınlarının temennisidir. Bu paketle Türkiye'nin istiklalini güçlendiriyor, ufkunu açıyor umudunu çoğlatıyoruz.

-Vasiyetini yerine getirdiğimiz tüm şehitlerimizi rahmetle yad ediyoruz. Mekanları cennet olsun.

-Türkiye bugün tarihi bir an yaşıyor. Burada şunun alıtını çiziyorum. Bu paket ne ilk ne de sondur.

-Bu paket Atatürk'ün devrimlerini ileri götürme çalışmasıdır. 3 Kasım 2002'de iş başına gelen hükümetimiz 11 yıllık sürçete önemli reformlar yaptı.

-Bugün açıklayacağımız paket, son 11 yıllık bir sürecin tabii sonucudur.

-Elbette bu paket Türkiye'yi tüm ağırlıklarından kurtaracak değildir. Ancak önemli ölçüde yükünü azaltacaktır.

-Türkiye'yi prangalarından kurtarmak için bir aşamadır.

-Gönlü isterdi ki 11 yıl önce görevi devraldığımız gün bir paketle tüm yasakları kaldıralım, özgürlüklerin önün açalım.

Ancak buna müsait ortam yoktu. Bunu milletim görüyordu.

-11 yıl boyunca nasıl bir dirençle karşılaştığımızı aziz milletimiz gördü.

-Siyasetin çözüm değil çözümsülük olarak üretildiği ortamda bureformları yapmak kolay değildi.

-Darbe senaryoları ve teritplere rağmen kararımızı değiştirmedik, tahrik ve kanlı provokasyonlara rağmen geri adım atmadık.

-Her türlü saldırıya rağmen demokrasi ve sandıktan taviz vermedik. Milletimizin emanetini alarak, aldatmadan Türkiye'yi bugüne taşıdık.

-Demokratikleşme paketleri milletin yüzünü güldürür, darbecilerin uykusunu kaçırır.

-Bu bir son değildir. Son nokta değildir. Türkiye artık geri döndürülmeez bir şekilde demokratik yürüyüşünü devam ettirmektedir.

-Yumruklar sıkılıysa tokalaşmak mümkün değildir. Kalpler birbirine karşı kaskatı kesilmişse orada karşdelik olmaz. Söz değil silahlar konuşuluyorsa orada fikirler konuşamaz.

-11 yıl boyunca siyaset zeminini güçlendirmek için ypoğun çaba sarfetttik. Elbette bunu hakla çözeceğiz.

-Halka rağmen düzen kurmaya çalışanlar başarılı olamaz.

-Milletine efendilik değil hizmetkar olmak için yolaç ıkmış bir iktidar var.

-Türkiye'de demokrasiye ve çok partili sisteme 1950 yılında geçildi. Türkiye bu tarihten itibaren tıkır tıkır işlerken 1960'da bu saatin zembereği kırılmıştır. Anayasasının birçok maddesiyle bugünde 27 Mayıs yaşatılmak istendi.

-Değişimin önündeki en büyük engel 27 Mayıs'ın karanlık gölgesidir.

-Şimdi şu andan itibaren aynı zihniyetin malum korkuları yeniden canlandırmaya çalışacaklardır. 11 yıl boyunca her reformal birlikte 'Türkiye dağılıyor, bölünüyor' dediler şimdi yine aynısını söyleyecekler.

-Göreceksiniz yine aynı şeyleri yapacakları. Yine değişimin karşısında duvar olmayı sürdürecekler.

-Unutmayın korkaklar zafer anıtı dikemezler. Siyaseti korku ve korkutma üzerine kuranlar değişime ayak uyduramazlar.

-Türkiye'nin muhalefet diye bir sorunu var. Kendi eksik ve hatasın görmeyen muhalefet artık korku söylemini bir kenara bırakması gerekiyor. Milletin önünde engel olmasın.

-Paketten abartıl beklenti içinde olanlar da hayal kırkılığına uğrayacaklar. 11 yıldır hiçbir reformumuza destek olmayan bu zihniyetin yine destek olmasını beklemiyoruz.

-Bu paketin değerini en iyi yüreğine ve ocağına ateş düşenler bilir. Akan gözyaşının dinmesi için önemli bir adımdır.

-Bu paket 11 yıl önce hayali bile kurulamayan özgürlükleri getiriyor.

-Paketin gizlenip saklandığı iddiaları son derece temelsiz. Bu sorunlar çoğunluğun kabul etiği ve sürfekli konuşulan sorunlardır.

-Her türlü görüş ve tavsiyeler alınmış ona göre şekillenmiştir.

-Sizin sayınızın 220 bizim sayısımız 326 diye dayatma yapmadık. Komisyona eşit sayıda üye verdik. Komisyon çalışmaları sonucunda da ipe un sermeye çalıştılar.

-Referansımız her zaman millet olmuştur. Program ve tüzüğümüz inceleyenler seçim beyannamelerimizi görenler, geçmişte de yaptığımızreformları orada görecekler.

-Çözümün karşısında duran bir muhalefetle yeni anayasa da olmaz.

-Açıklayacağımız paket uzun soluklu yürüyüşümüzdeki projelerimizin yerine getirilmesidir.

-Her madddenin sözü geçmişte verilmiştir. Her madde seçimlerde milletimizden onay almıştır.

-Milletime şunu hatırlatmak istiyorum. Ayıldızlı bayrağmıızın altında 76 milyon kişi bir aileyiz. Bir istikametin içindeyiz. Her vatandaşımızın isteği bizim için önemliylse korkusu ve terddtü de bizim için önemlidir.

-Biz geçiciyiz. Kalıcı olan esrlerimiz ve milletimizdir.

-Birbirlerine müdahale etmedikçe her yaşam tarzıma saygımız var. Her türlü özgürlüğü savunduk ve savunacağız. Birbirlerinin değerlerin tehdit etmediği sürece her değeri savunduk.

-Bin yıldır bir ve beraber yaşadığımız topraklarda yine bir olacağız. Birbirimize yüreklerimizi açmalıyız.

-Silahlığı, vandallığı elimizin tersiyle itecek gönül diliyle konuşacağız.

-İmkansızlıklar gerçek oldu, hayaller proje oldu.

-Paketimizin bir kez daha hayırlı olmasını arzu ediyorum.

PAKETTEKİ DEĞİŞİKLER NELER?

1- SEÇİM BARAJI

Seçim sistemini değiştirmek için önemli bir adım atıyor. Seçim sistemini tartışmaya açıyoruz. 12 Eylül müdahalesinin ardından tartışma ve eleştiri konusu olduğunu biliyoruz. Mevcut seçim sistemi, yüzde 10 barajı AK Parti'nin getirdiği bir sistem değildir. Biz bu sisteme tabi olarak seçime girdik. Seçim sisteminin değişmesi gerektiğini biz de ifade etmiştik.

Yeni sistem sistemi konusunda üç farklı alternatifi söylüyoruz. Yüzde 10'la devam edebiliriz. ikinci olarak yüzde 5'e çekip daraltılmış seçim bölgesi, üçüncü olarak ülke barajını kaldırırak dar seçim sistemi yapabiliriz. Seçime katılan siyasi partilerden yüzde 3'ü aşanlara da Hazine'den devlet yardımı yapılacaktır. Bu düzenlemenin siyasi partilerimizi güçlendireceği, rekabeti artıracağını düşünüyoruz.

2- SİYASİ PARTİ ÜYELİĞİ

Beldede teşkilat kurma zorunluluğunu kaldırıyoruz. Eş genel başkanlığının önünü açıyoruz. Seçim maddesinin 15'ine ek yaparak iki kişiden fazla olmamak kaydıyla eş genel başkanlığı getiriyoruz.

3- FARKLI DİLDE PROPAGANDA

Siyasi partiye üyelikteki engelleri kaldırıyoruz. Kısıtlayan bazı engelleri kaldırıyoruz. Oy verme hakkı olan herkese üye olmanın yolunu açıyoruz. Farklı dil ve lehçelerde siyasi propaganda imkanı getiriyoruz. Türkçe'nin yanında farklı dil ve lehçelerinin de kullanılması imkanı getiriyoruz.

4- NEFRET SUÇU

Nefret saikiyle işlenmesi durumunda cezaları artırıyoruz. Irkı, dili, rengi, inancı, cinsiyeti, engeli nedeniyle işlenirse cezasını artırıyoruz. Cezayı 1 yıldan 3 yıla kadar artırıyoruz. Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu kuruyoruz. Dini inancının yerine getirilmesinin engellenmesini de ceza kapsamına alıyoruz. Yaşam tarzına müdahale yapanlara 1 yıldan 3 yıl ceza getiriyoruz.

Klavyelere özgürlük getiriyoruz.

5- TOPLANTI VE GÖSTERİLER

Toplantı yer ve güzergahının belirlenmesinde katılımı sağlıyoruz. Toplantı ve gösteriler 23.00'e kadar yapılacak. Hükümet komiseri uygulamasını kaldırıyoruz. Düzenleme Kurulu, dağılma kararı alacak kolluk amirine bildirecek. Düzenleme kurulu bunu yerine vermezse en büyük amir kararını verecektir.

6- ÖZEL OKULDA FARKLI DİL

Özel okullarda farklı dil ve lehçelerin önünü açıyoruz. Farklı dil ve lehçelerde eğitim verilmesini sağlıyoruz. Dil ve lehçeler Bakanlar Kurulu'nca tespit edecek. Milli Eğitim Bakanlığı düzenleme yapacak.

Köy isimlerinin değişmesinin önündeki engeli kaldırıyoruz. Eski isimlerin yeniden alınmasını sağlıyoruz. İl ve ilçe isimleri için yasal düzenleme gerekiyor. Hükümet olarak bu talepleri her zaman dikkate alacağız.

7- HACI BEKTAŞ ÜNİVERSİTESİ

Nevşehir Üniversitesi'nin adını Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi olarak değiştiriyoruz.

8- KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI

Kişisel verilerin korunmasına yasal düzenleme getiriyoruz. Kişilerin özel bilgileri ilgisiz kişiler tarafından kullanılamayacak.

Yardım toplama (kurban vb) konusuna düzenleme getiriyoruz. Vatandaşlarımız yardımlarını hür iradesiyle istediği yere verecek.

9- BAŞÖRTÜ YASAĞI KALKIYOR

Kamu kurumlarında başörtü yasağını kaldırıyoruz. Kadın çalışanların giyimleri üzerindeki ayrımcı ihlalleri kaldırıyoruz. Resmi elbise giymek zorunda olan, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını, emniyet mensuplarını, yargıda hakim ve savcıları bunun dışında tutuyoruz.

10- ÖĞRENCİ ANDINA SON

İlkokullarda öğrenci andı uygulamasını kaldırıyoruz. Orta öğretimde kaldırmıştık, ilkokullarda bu uygulamaya son veriyoruz.

11- MOR GABRİEL MANASTIRI

Mor Gabriel Manastırı'nın arazisi vakfa iade ediliyor. Süryani vatandaşlarımıza haklarını teslim ediyoruz.

En kapsamlı reform sürecini başlatıyoruz. İnanıyorum ki, Türkiye ekonomisi, demokrasisi ve toplumsal kardeşliği güç kazanacak.

(HABER 7)

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu