HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, partisinin Twitter hesabından paylaşılan mesajla "Türkiye Cumhuriyet hükümetini, yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağıladığı" iddiasıyla yargılanmasına başlandı.
Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Demirtaş'ın avukatları katıldı. Terör suçundan Edirne Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Demirtaş, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı. Demirtaş'ın yanında avukatları da hazır bulundu.
Mahkemede söz alan sanık avukatlarından Mahsuni Karaman, müvekkilinin, HDP Genel Merkezinin Twitter adresinden yapılan paylaşım nedeniyle yargılanmasının, Anayasa'nın yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddesine aykırı olduğunu savundu.
Demirtaş'ın milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılmasının da usule uygun olmadığını öne süren Karaman, bu nedenle mahkemeden öncelikle dosya hakkında "durma" kararı verilmesini ve Anayasa Mahkemesine anayasaya aykırılık iddiasında bulunulmasını istedi. Karaman, "Zira müvekkilim, halen milletvekilidir. Bu sıfatı itibarıyla yargılanamaz" dedi.
AVUKAT KARAMAN SAVUNMASINI YAPTI
Anayasa'nın 83. maddesinde değişiklik yapan yasanın müvekkilinin yargılanmasına neden olan fezlekeyle aynı tarihli olduğunu ifade eden Karaman, bu yüzden söz konusu yasal değişikliğin müvekkili hakkındaki fezlekeyi kapsayıp kapsamadığının da şüpheli olduğunu iddia etti.
Avukat Karaman, dosyada, "Demirtaş" kullanıcı adıyla HDP Genel Merkezinin Twitter adresinden yapılan açıklamanın müvekkili tarafından yazılıp yazılmadığının tespit edilmediğini öne sürdü.
Avukat Aydın Erdoğan da kanuna karşı hile yapılarak Anayasa değişikliği görüntüsü altında müvekkilinin yargılanmasına yönelik karar oluşturulduğunu, müvekkilinin savunma hakkının kısıtlandığını, itiraz hakkının da elinden alındığını iddia etti.
DEMİRTAŞ SAVUNMA HAKKINI KULLANAMADIĞINI İDDİA ETTİ
Avukatların ardından usule ilişkin beyanda bulunmak istediğini belirten Demirtaş, hakkında 20 ilde yaklaşık 102 farklı dava ve soruşturma olduğunu, 45 gündür cezaevinde bulunduğunu, bu nedenle soruşturma ve davalarla ilgili savunmalarını SEGBİS aracılığıyla yapmak zorunda kaldığını, savunma hakkını kullanamadığını söyledi.
Demirtaş, hakkında açılan davanın çok "uyduruk" olduğunu öne sürdü ve aklanacağından şüphesinin olmadığını aktardı.
ARA KARAR
Beyanları dinleyen Hakim Ayhan Altun, ara kararını açıklayarak, bilirkişi seçilip rapor alınmasına, bilirkişi heyeti içindeki hukukçudan sanık avukatlarının durma ve anayasaya aykırılık iddialarına ilişkin ayrıntılı rapor istenmesine hükmetti ve avukatların taleplerinin bu rapor geldikten sonra değerlendirileceğini belirtti.
Ara kararın gerekleri yerine getirildikten sonra Demirtaş'ın savunmasının alınması için işlem tesisine karar veren Altun, duruşmayı 13 Nisan 2017'ye erteledi.