Delta varyantı yayılıyor: Tüm dünya korunana kadar güvende değiliz

Aşılamanın salgını yenmedeki önemine vurgu yapan bilim insanları, zengin ülkelerin yoksul ülkelere aşı gönderiminin yavaş olduğunu belirterek, tüm dünya korunana kadar hiçbir insanın güvende olmadığına işaret ediyorlar.

Tüm dünya yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele ederken ortaya çıkan mutasyonlar endişelendiriyor. Uzmanlar salgının henüz bitmediği ve mücadelede en önemli silahın aşı olduğu vurgusunu yapıyor. Ancak bu sırada aşıların varyantlara karşı etkinliğini kaybedip kaybetmediği ise merak konusu.

İlk olarak Hindistan'da tespit edilen ve bulaşıcılığı daha yüksek olan Delta varyantı birçok ülkede görülmeye başladı. Bu noktada bilim insanları Delta varyantına karşı tüm dünyanın bir an önce aşılanması gerektiğini belirtiyor. Zengin ülkelerde aşıya erişimin yüksek fakir ülkelerde ise çok düşük olması ise dünyanın salgını yenmesindeki en önemli engellerden biri olarak ortaya çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de zengin ülkelerin, düşük gelirli ülkelerle aşılarını çok yavaş paylaştığını ve milyonlarca insanın hayatını riske attığını söyledi.

'DÜNYANIN GERİ KALANININ AŞILANMASI KONUSUNDA ENDİŞELİYİM'

The Guardian'ın haberine göre, Oxford/AstraZeneca aşısının ekibinden Profesör Dame Sarah Gilbert "Dünyanın geri kalanının aşılanması konusunda çok endişeliyim. Çünkü virüsün bulaşmasını ve varyantlar üretmesini durdurmamız gerekiyor" dedi.

'TÜM ÜLKELERİN NÜFUSLARININ EN AZ YÜZDE 10'UNUN AŞILANMASI GEREK'

Delta varyantının en az 98 ülkede tespit edildiğini ve aşı kapsamının düşük olduğu ülkelerde hızla yayıldığını belirten, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, sağlık çalışanlarının ve savunmasız insanların korunabilmesi için tüm ülkelerin nüfuslarının en az yüzde 10'unu eylül ayı sonuna kadar aşılaması gerektiğini söyledi.

'DÜNYA ADİL BİR ŞEKİLDE PAYLAŞMALI'

Delta varyantının günden güne mutasyonlara uğradığının altını çizen Ghebreyesus “Dünya; ekipmanları, testleri ve aşıları adil bir şekilde paylaşmalıdır. Aşılar salgını yavaşlatmanın, hayat kurtarmanın, küresel ekonomik toparlanmanın ve tehlikeli varyantları önlemenin en iyi yolu" dedi.

'DAHA FAZLA AŞI MERKEZİ'

Oxford'daki Rosalind Franklin Enstitüsü müdürü Profesör James Naismith, BioNTech, Pfizer ve Moderna gibi şirketleri, aşı üretim sürecini hızlandırmak adına teknik bilgilerini paylaşmaya çağırdı. Daha fazla aşı merkezi oluşturmanın ve küresel aşı kapasitesini artırmanın ölümcül artışları engelleyeceğini dile getirdi.

'TÜM DÜNYA KORUNUNA KADAR...'

Francis Crick Enstitüsü'nden David Bauer "Şimdi herkesin aşı olmasına ihtiyacımız var. Tüm dünya korunana kadar hiçbirimiz korunmuyoruz” dedi.

Sağlık Haberleri

Bakanlık, taklit ve tağşiş ürünleri listesini güncelledi: 11 markanın balı sahte çıktı
“Kadın Doğum Hastanelerinde kadın doktor sayısı artırılmalı”
Yurt dışından getirilen ilaçlar için yeni karar
Dijital çağın yeni tehdidi: Beyin çürümesi
McDonald's'ta E.Coli salgını 13 eyalete yayıldı