Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün isteğiyle 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin araştırma yapan DDK raporunu tamamladı. Raporda, Özal'ın ölümüyle ilgili Hacettepe Üniversitesi tarafından yazılan raporun çelişkili olduğu belirtildi.
DDK Raporu'nda, Özal'ın ölümü şüpheli bulunurken "Ölüm raporu otopsi yapılarak yazılmalıydı" ibaresi yer aldı. Özal'a ilk müdahalede gecikildiği ve hastaneye geç gidildiğinin vurgulandığı raporda, Özal'ın ölümünde şüpheler bulunduğu ve mezarının açılıp otopsi yapılabileceği belirtildi.
Raporda şu cümlelere yer verildi:
"Merhum Turgut ÖZAL rahatsızlandığı anda; kendisine ne gerekli vasıfta ilk müdahale yapılabilmiş ne de uygun bir şekilde ve tam zamanında hastaneye götürülebilmiştir. Söz konusu dönemde Sayın Cumhurbaşkanının acil bir rahatsızlık geçirmesi anında izlenecek yöntem ve süreçlerin tanımlanmamış olması nedeniyle, adeta, herhangi bir mahallede aynı şekilde vefat eden bir insan için hane halkı ve komşular tarafından yapılan iş ve işlemlerin ötesinde herhangi bir uygulama yapılamamıştır. Bu itibarla, gerek rahatsızlanma anı ve şekli ile ilgili belirsizlikler ve çelişkiler gerekse ölüm nedeninin tespitine yönelik olarak gerekli otopsi ve diğer işlemlerin yapılmamış olması ve alınan kan örnekleri ile ilgili yapılan tahlillerin akıbetinin belirsizliği gibi hususlar Merhum Turgut Özal'ın ölüm nedeninin bugün itibariyle de bilinmezliğini koruduğunu göstermektedir."
Raporda, "idari ve adli soruşturma yapılmamış olması akıl tutulmasıdır." ibaresi dikkat çekti.
TRT