Sudan'ın batısındaki Darfur bölgesinde idari yapıda değişikliğe gidilip gidilmemesiyle ilgili halk oylaması yapılıyor.
Yerel saatle 08.30'da başlayan referandumun 3 gün süreceği belirtildi. Yaklaşık 3,5 milyon seçmenin oy kullanması beklenen referandum nedeniyle başta sandıkların kurulduğu merkezler olmak üzere bölgede yoğun güvenlik önlemleri alındığı gözlendi.
Referandumda halka Darfur bölgesinin 5 vilayete bölünmüş mevcut statüsünün devamı veya geniş yetkilere sahip tek bir hükümetin oluşturulması konusunda tercihi soruluyor.
Temmuz 2011'de Katar'ın başkenti Doha'da hükümetin Özgürlük ve Adalet Hareketi ile imzaladığı barış antlaşması çerçevesinde gerçekleştirilen referandumu Cibril İbrahim başkanlığındaki Adalet ve Eşitlik Hareketi, Muna Munavi liderliğindeki Sudan Kurtuluş Ordusu ve Abdulvahid Nur'un liderliğindeki Sudan'ın Kurtuluşu Hareketi boykot ediyor.
İktidardaki Ulusal Kongre Partisi, Darfur bölgesinin halihazırdaki 5 vilayete bölünmüş yapısının devam etmesini desteklerken, Özgürlük ve Adalet Hareketi ise seçmenlerinden tek bölgede güçlü bir hükümet için oy vermelerini talep ediyor.
18 İLDE 18 HÜKÜMET
Federal yönetim sistemine sahip olan Sudan, 18 vilayetten oluşuyor ve her bir vilayette bir yerel hükümet bulunuyor. Darfurluların tek hükümet sistemini seçmesi halinde hükümetin bu sonucu anayasada garanti altına alması gerekiyor.
Darfur ise beş eyaletten oluşuyor.
Sudan hükümeti, Darfur'un beş eyalet olarak kalması ya da özerk bir yönetim kurulup kurulmayacağına dair kararını bu referandumla verecek.
Sudan'daki silahlı muhalefet grubu Sudan Özgürlük Ordusu, ülkede yaklaşan seçimlerin gerçek seçim olmayacağını propagandadan ibaret olduğunu savundu.
Hartum'da bulunan Arap liderliğindeki hükümete karşı silahlı mücadele ayrımcılık yapıldığı iddiasıyla başlamıştı.
Uluslararası Ceza Mahkemesi 2009'da, Sudan lideri Ömer El Beşir hakkında Darfur'da insanlığa karşı suç ve savaş suçu işlemekten tutuklama emir çıkarmıştı.
Sudan'ın Darfur bölgesinde "Adalet ve Eşitlik Hareketi", "Sudan Kurtuluş Hareketi" ve "Sudan Halk Kurtuluş Ordusu" hareketlerini bünyesinde barındıran Devrim Cephesi, 2003 yılından bu yana hükümete karşı savaşıyor. Güney Kordofan eyaletinde ise SPLM-N örgütü 2011 yılından bu yana Güney Kordofan ve Mavi Nil eyaletlerinin bağımsızlığı için savaşıyor.
Sudan Devlet Başkanı Ömer el- Beşir hükümeti, 1994'te Darfur'un tek bir bölge yerine vilayetlere bölünmesi kararı almıştı. (Dünya Bülteni)