Darbeciler İçin "Vicdan Mahkemesi" Kuruldu

Mısır'daki Darbecilerin Yargılanması İçin "Vicdan Mahkemesi" Kuruldu

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında Mısır darbe yönetimi tarafından açılan davanın ilk duruşması ile aynı tarihte Uluslararası hukukçular tarafından kurulan Mısır Evrensel Vicdan Mahkemesi Savcılığına 04 Kasım Pazartesi günü İHH ve ÖZGÜR-DER tarafından şikayette bulunuldu.

İHH İnsani Yardım Vakfı ile Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneğinin (ÖZGÜR-DER) avukatları, Mısır'da seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi görevinden uzaklaştıran darbecilerin yargılanması için Rabia Platformu ve Hukukçular Derneği öncülüğünde birçok sivil toplum kuruluşunun desteğiyle kurulan "Vicdan Mahkemesi" Savcılığı'na temsili olarak şikayet dilekçesi verdi.

İHH ve ÖZGÜRDER avukatları tarafından Mısır Evrensel Vicdan Mahkemesine verilen dilekçede darbecilerin İnsanlığa karşı suç işledikleri, Darbe yoluyla meşru hükümeti yönetimden uzaklaştırarak silah yoluyla yönetimi ele geçirdikleri, kasten pek çok insanı öldürdükleri, sistematik işkenceler uyguladıkları,... gerekçesiyle Mısır Genelkurmay Başkanı Abdulfettah Sisi ve Mısır İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim başta olmak üzere diğer yetkili şahıslar hakkında davalar açılması için Mısır Evrensel Vicdan Mahkemesine başvuruda bulunuldu.

Mısır Evrensel Vicdan Mahkemesi Savcılığı olarak görev yapan Necati Özdemir ve Figen Şaştım'ın bulunduğu birime İHH adına Avukat Uğur Yıldırım ve ÖZGÜR-DER adına Avukat Mehmet Alagöz tarafından Şikayet dilekçeleri ve ekinde suça ilişkin deliller sunuldu. Savcılık Makamı şikayet dilekçesini en kısa zamanda işleme koyup ilgili kişiler nezdinde gerekli inceleme ve araştırmanın yapılacağını ve soruşturmanın en kısa sürede tamamlanacağını açıkladı.

Yeni Yüzyıl Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleşen organizasyonda konuşan Yeni Yüzyıl Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve Prof. Dr. Refik Korkusuz, hukukçuların insan hakları ihlallerine ses çıkarmamasının eleştirildiğine değinerek, "Bizde yakın zamana kadar gelenekselleşmiş olan, her 10 yılda bir direkt veya endirekt darbe yapıldığında yine yargı mensupları ses çıkarmadığı gibi rahmetli Sayın Bülent Ecevit gibi darbe karşısında birkaç kelam eden başbakanları da hapse atmaktan hiç çekinmediler. Bu, üzüntü verici bir durum. Keşke hukukçular inisiyatif alsaydı, daha önalan bir konumda olsaydı. Maalesef bu konuda edebiyatçılar, yazarlar ön aldılar" diye konuştu. 

Kurulan temsili "Vicdan Mahkemesi"ni fikrini, yine edebiyatçılar, yazarlar ve sanatçıların verdiğini dile getiren Korkusuz, "Biz hukukçular da hukuki noktadan destek verme sözünü kendilerine verdik. Umuyorum ve diliyorum ki iyi bir vicdan muhakemesi neticesinde Mısır'da olup bitenler hem edebiyat, tiyatro tarihimize önemli bir not olarak geçer hem de hukuk tarihimizde 'Biz hukukçuların da ilgilendiği alanlardan biridir' diyebileceğimiz hususlardan birisi olur" dedi.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Yaşar Hacısalihoğlu da vicdanlara tohum ekilmesi gereken bir mizansenin bugün Mısır'da yaşandığını dile getirerek, "Herşey değişti, artık zorbalar, diktatörler, eskisi kadar kolay yönetemiyor" dedi. Bugün tarihe not düşmek için burada bulunduklarını belirtti. 

 Rabia Platformu Sözcüsü gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, organizasyonda yaptığı konuşmada, bir insana yapılan haksızlığın, bir topluma yöneltildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Tarihe not düşeceğiz. Bu yargılama, bizim için alemlere rahmet olarak gönderilen bir Peygamberin ümmeti olarak akaidi bir sorumluluktur. Biz, toplum adına bir farz-i kifayet sorumluluğunu yerine getiriyoruz. İddiaları karşıtlarının görüşleriyle birlikte değerlendirerek, insanların doğru bilgilenmelerine katkı sağlamak istiyoruz. İddialar, tanıklar, şahitler, onlara darbecilere, yardım ve yataklık edenler, bu konuda bilgisi, iddiası olanlar, herkes, elindeki bilgileri, belgeleri, talepleri, savcılarımıza iletebilir.

Bu, bir bakıma 'Kızım sana söylüyorum, gelinim sen dinle' kabilinden, bugün olan darbelerden yola çıkarak bundan sonra darbeye teşebbüs edeceklere karşı da şimdiden verilmiş bir cevap olacaktır diye düşünüyorum. Bizim yaşadığımız acılar ya da Mısır, Suriye halkının yaşadığı acıları başka haklar yaşamasınlar diye bu acıların nereden, nasıl kaynaklandığını ve çözüm arayış sürecini şahitleriyle birlikte bizim arşivlememiz gerekiyordu. Belki bu mahkeme, ona bir zemin oluşturacaktır. Dava şimdi başlıyor" dedi.

Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Cavit Tatlı ve Avukat Cihat Gökdemir'in de hazır bulunduğu organizasyonun çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle önümüzdeki günlerde daha da güçlenerek devam edeceği belirtildi.   

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu