Baskında gazetenin tüm nüshalarının yanı sıra, matbaa malzemelerine el konuldu, bir çalışan gözaltına alındı.
Açıklamada, baskın sonrası Uveysim karakoluna giden avukatların tutanağı görme isteklerinin güvenlik güçleri tarafından reddedildiği, baskına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadığı ifade edildi. Ancak karakoldaki bir polisin, "Gazetenin ülkedeki mevcut yönetim aleyhinde, onu devirmeye yönelik yayınlar yaptığı suçlaması ve gazetenin Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) tarafından basıldığı iddiasıyla el konulduğunu" dile getirdiği kaydedildi.
Arap İnsan Hakları Bilgi Ağı Uygulama Müdürü Cemal Iyd ise Mısır makamları tarafından "İhvan fikrini provoke ettikleri" suçlamalarını yalanlayarak, "Olanların hepsi uydurma. Sivil toplumun sesinin bastırılması hedefleniyor. Gazeteye düzenlenen baskın, sivil topluma yönelik bir darbe, yönetimin yüzünü tahminimizden daha çabuk şekilde ortaya çıkmasıdır" dedi.
"Gazetenin İhvan'a bağlı olduğu yönündeki iddiaları uydurma ve bu iddialar cevabı bile haketmiyor" diyen Iyd, kendilerinin ne İhvan ne de siyasi veya dini bir grupla ilgilerinin olmadığının altını çizdi.
Iyd, Vasla gazetesinin basımına el konulmasının basın ve ifade özgürlüğünün geleceğine yönelik bir tehdit olduğunu belirterek, "Gazete, toplumda kargaşaya neden olacak yayınlar içermiyor. Yayım politikası da bir görüş etrafında şekillenmiyor. Okuyucuların, internette görüşlerini ifade eden gençlere ait fikirlerle tanışmasını hedefleniyor. Gazetede, internet veya sosyal paylaşım sitelerinde yayımlanan yazılar, görüşler toplanıyor" şeklinde konuştu.
Sivil toplum kuruluşu Arap İnsan Hakları Bilgi Ağı tarafından ilk sayısı 2010'da basılan Vasla gazetesinin bu güne kadar 72 sayısı çıktı.
Mısır Bakanlar Kurulu'nun, "Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) mensupları hakkında, terör suçu yaptırımlarının uygulanmasını" öngören kararı, Nisan 2014'te resmi gazetede yayımlanmıştı. Mısır'daki darbe yönetimi, 25 Aralık 2013'te İhvan'ı "terör örgütü" ilan etmişti.
Yeni Şafak