Darbe girişimi haberini ilk saatlerde isim vermeden bir grup askerin yönetime müdahalesi olarak veren, darbeyi halkın kabullendiğini savunan BFM TV haber kanalı, özgürlük karşıtı tutumuyla büyük tepki çekti.
Kanalın Türkiye muhabiri Marie Forester, canlı telefon bağlantısında, halkın oylarıyla seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sokağa çıkma çağrısının toplumda karşılık bulmadığını, halkın para çekmek ve alışveriş yapmak için sokağa çıktığını iddia etti.
Darbecilerin yazdığı korsan bildiriden de parçalar okuyan Forester ayrıca AK Parti'yi "şu ana kadar iktidarda kalan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın partisi" sözleriyle tanımlayarak darbe yönetimini meşru gördüğünü ortaya koydu.
Paris'te yaşayan yazar Nedim Gürsel, darbe girişiminin olduğu gece haber kanalı İtele'nin canlı yayınına katıldı. Gürsel, darbecilere dur demek amacıyla meydanları dolduran vatandaşların tekbir getirdiği belirterek "bu durumun kendisini endişelendirdiğini" söyledi.
Le Monde'dan şehitlere saygısızlık
Le Monde gazetesi de darbe girişimiyle ilgili haberinde "kısmen kanlı bir darbe" başlığı kullanarak büyük bir skandala imza attı. Bu başlık, darbeye karşı büyük kahramanlık göstererek canını veren şehitler için büyük saygısızlık olarak görüldü.
Le Figaro okuyucuları Türkiye'den soğutmaya çalıştı
Le Figaro gazetesinin, konuya ilişkin haberinde, Türkiye'nin olaydan zarar gördüğünü savunarak okuyucuları Türkiye'den soğutmaya çalıştığı gözlendi.
Darbe girişiminin Türkiye'yi ekonomik olarak riskli konuma soktuğunu iddia eden gazete, yıl başından bu yana terörist saldırılarla sarsılan Türkiye'nin turistler için risk taşıdığını, durumun ekonomiyi de tehdit ettiğini öne sürdü.
Haftalık yayın yapan L'Observateur dergisi de internet sitesinde verdiği haberlerde, "Darbenin arkasında Erdoğan mı var?" başlığıyla darbe girişimini inkar etmeye çalışan "FETÖ" mensuplarının kullandığı argümana sarıldı.
AA