Savcılığın tespitine göre, kışlaya girenlerden birisinin hem ByLock, hem de Eagle kullanıcısı olması 'sıradan biri' olmadığını gösteriyor. Soruşturmayı yürüten İstanbul Başsavcılığı, bu kişinin darbe girişimindeki rolünü tam olarak netleştirmeye çalışıyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili İsmail Uçar’ın koordinesinde yürütülen darbe soruşturması kapsamında yapılan incelemelerde, darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi, kışlaya giren bir sivil araç tespit edildi. Geçen ay yapılan tespit sonucu darbe gecesi 21.30 sularında kışlaya giren aracın plakası belirlendi. Görüntülerde sivil aracın içinde 4 kişi olduğu bilgisine de ulaşıldı.
Yapılan çalışmalarda aracın kiralık olduğu belirlendi. Bakırköy’deki bir araç kiralama şirketinden kiralandığını tespit eden emniyet, kiralayan şirketin sahibini sorguladı. Sorgu sonucu aracı kiralayan kişinin F.S. olduğu belirlendi.
Gülen’in okulunda yetişti
Gülen’in Türkmenistan’daki okulunda Türk Dili ve Edebiyatı okuyan, darbe girişimi sürecinde İstanbul’da bir inşaat firmasında sorumlu olarak çalışan F.S., Üsküdar’daki evinde gözaltına alındı. Bazı ifadeler ve telefon sinyalleri tespitleri sonucunda darbe girişimi gecesi yaklaşık 5 saat kışlada kaldığı belirlenen F.S. sorgulandı.
Darbe sabahı memleketi Kahramanmaraş’tan İstanbul’a geldiği belirlenen sivil F.S. ifadesinde, "Eşim hamile olduğu için aracı kiraladım. Doktora falan giderken lazım oluyordu" dedi.
Selimiye’deki askerin ismini verdi
Kiralık aracın darbe gecesi 1. Ordu Komutanlığı’na neden gittiği sorusu üzerine F.S, kışla içindeki bir istihbaratçının ismini verdi. F.S.’nin verdiği isim, 1. Ordu’daki İstihbarat Başkanlığı’nda görevli astsubay E.S. idi. F.S., kiraladığı aracı darbe günü İstanbul’a geldikten sonra istihbarat astsubayı E.S.’ye verdiğini belirtti ve "E.S. köylümdür. Araç lâzım olduğunu söyledi. Ben de emanet olarak verdim. Çocukluk arkadaşım olduğu için verdim" dedi. Ancak sivil F.S darbe gecesi giren araçta kendisinin olmadığını iddia etti.
Bu ifade üzerine askeri istihbarat görevlisi E.S. de gözaltına alındı. Sorgulanan E.S. ifadesinde bilgi vermekten kaçındı. Aracı, lâzım olduğu için F.S.’den emanet aldığını söyleyen E.S., "Ancak bir samimiyetim yok. Uzaktan tanırım" dedi.
İstihbaratçı E.S., aracı kullanan kişinin kendisi olduğunu söyledi. Ancak, kışlaya girerken araçtaki diğer üç kişinin ismini vermedi. F.S.’nin darbe gecesi kışlada olup olmadığı yönündeki soruya da yanıt vermedi. Savcılık dosyasındaki istihbari bilgilere göre araçtaki diğer üç kişiden biri F.S. idi.
Telefonunda Bylock ve Eagle vardı
Savcılık, kışlada bulunan F. S.’nin bağlantılarını incelemeye aldı. İncelemede, F.S.'nin telefonunun darbe gecesi saat 21.30’dan sonra yaklaşık 5 saat süreyle 1. Ordu’dan sinyal verdiği saptandı. Ayrıca, F.S.’nin, Gülen örgütüne mensup kişilerle geçmişte yaptığı telefon görüşmeleri de tespit edildi.
Yapılan incelemede, F.S.'nin telefonunda Gülen örgütünün iç haberleşme için kullandığı Bylock programının yüklü olduğu, Bylock listesinde adı bulunan F.S.’nin, Bylock’tan deşifre olmasının ardından örgütün diğer gizli yazışma programı ‘Eagle’ı kullandığı, ancak, iki programın da daha sonra telefondan silindiği belirlendi.
Bu duruma ilişkin soru üzerine F.S.,"Bu programları daha önce internette gördüm. Merak ettiğim için indirdim. Ancak daha sonra sildim" dediği öğrenildi.
F.S.’nin özellikle Eagle programı üzerinden yaptığı yazışmalara ulaşılmaya çalışılıyor.
Bylock ve Eagle programlarını kullandığı tespit edilen F.S.’nin, ‘İstanbul’daki askerlerden sorumlu imam veya abi’ olduğu yönünde istihbari bilgiler mevcut. Savcılık, eldeki veriler ışığında, F.S.’nin darbe gecesi "İstanbul’daki kalkışmayı yönetmekle görevlendirilen sivil isimlerden biri" olduğunu düşünüyor. Hem F.S., hem de askeri istihbaratta görevli E.S. soruşturma kapsamında tutuklu. İki isim de yeni bilgilere ulaşıldıkça zaman zaman yeniden sorgulanıyor.
Kaynak: Selahaddin Günday / Al Jazeera