“Danıştay’ın Andımız Kararını Tanımıyoruz!”

Danıştay’ın usule ve hukuka aykırı olarak almış olduğu “Andımız” kararını protesto etmek için toplanan Özgür-Der üyeleri, Saraçhane Parkında bir araya gelerek sloganlar ve tekbirler eşliğinde yapılan hukuksuzluğu telin ettiler.

MEB tarafından 2013 yılında alınan karar gereği okullarda “Andımız”ın okunması” iptal edilmişti. MEB yönetmeliğinde yapılan değişikliğe dair, açılan iptal davasında kararını açıklayan Danıştay, okullarda ant okutulmasına son veren düzenlemenin iptaline hükmetti. Danıştay 8. Dairesi tarafından verilen kararda, “1933 yılından beri devam eden” ant uygulamasının “devletin anayasal niteliğiyle uyumlu ve Türk devletini ve milletini ebediyete kadar yaşatacak genç nesillerin yetiştirilmesi hedefine uygun” olduğu vurgulanmıştı. Aynı zamanda, “İdarenin istikrar kazanmış bu uygulamaya son vermesinin de haklı bir sebebinin bulunmadığı” beyan edilmişti. 

Türkiye’nin birçok yerinde Danıştay’ın almış olduğu kararın hükümsüz olduğuna dair gösteriler ve protestolar düzenlendi. Bugün de Fatih Saraçhane Parkında Özgür-Der tarafından düzenlenen protesto eylemini yöneten Mehmet Ali Kaçmaz resmi ideolojik dayatmaların tamamen ortadan kaldırılmamasının riskleriyle yeniden karşı karşıya gelindiğini belirterek Ant ile ilgili gelişen süreci aktardı. Eylemde konuşma yapan Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya ise Danıştay’ın verdiği kararın Kemalist devlet geleneğinin zorla insanları biçimlendirme anlayışının bir tezahürü olduğunu söyledi. Kararın CHP, MHP, İYİ Parti ve diğer Kemalist unsurlarca alkışlanmasının aslında Kemalist parti ve çevrelerin ellerine fırsat geçtiğinde dayatmacı tavırlarını yansıtmaktan çekinmediklerini ortaya koyduğunu ifade eden Rıdvan Kaya isteyenin kendi çocuğuna kendi özel alanında istediği şeyi okutabileceğini ama başkalarının çocuklarına ve bilhassa da Müslüman ailelerin çocuklarına inanmadıkları bir metni zorla dayatmaya kalkmanın açıkça zorbalık olduğunu belirtti.

Ant metninin İslami kimliğe doğrudan karşıtlık içerdiğini söyleyen Kaya, Müslümanların sadece Allah azze ve celleye adanması gereken varlıklarının Türklüğe, devlete ya da bir başka

dünyevi nesneye, unsura armağan edilmesi söyleminin şirk olduğunu vurguladı. Sözlerine “Bugün gündemimize niçin tekrar andımız mevzusu giriyor, bunu tekrar düşünmemiz gerektiğini ve Danıştay’ın almış olduğu bu kararla Türkiye’de yükselen millilik anlayışıyla beraber düşünüldüğünde iktidarın alanını daraltmayı amaçladığını görmekteyiz.” diyen Kaya sözlerini, bu yüzden iktidarın daha dikkatli olması gerektiğini ifade ederek sonlandırdı.

Özgür-Der Genel Başkan Yardımcısı Hülya Şekerci de konuşmasında; “Danıştay’ın karar ile birlikte birileri yine hayal görmeye başladı, iştahları kabardı. Onlar istiyorlar ki ezan tekrar Türkçe okunsun. Onların biz neler hayal ettiğini biliyoruz. 28 Şubat sürecinin tekrar geri gelmesini istediklerini de biliyoruz. Sözlerine Eğitim Sen Genel Başkanının sarf ettiği sözleri aktararak devam eden Şekerci, MEB uygulamazsa biz fiiliyatta bunu uygulayacağız, öğretmenlerimiz sınıfta andımızı okutacak diyorlar. Düşünsenize siz yedi-sekiz yaşındaki çocuklara zorla da olsa bu andı okutacaksınız. Kendi çocuğunun öğretmeni tarafından öğrencilerine kullandığı Atatürk’ü seveceksiniz hepiniz Atatürkçü olacaksınız diyen dayatma dolu ifadeleri de aktaran Şekerci konuşmasını sonlandırdı.

Düzenlenen protesto eyleminde “Irkçı-Kemalist Müfredata Son!”, “Çocuklar Bizimdir Devletin Değil!”, “Irkçı Andı Reddediyoruz!”, “Çocuklar Asker, Okul Kışla Değil!”, “Kemalizm’in Değil, Rabbimizin Kuluyuz!” sloganları atıldı. Yapılan konuşmalarda hükümetten gerekli adımları atması istendi, konunun takip edileceği vurgulanarak eylem sona erdirildi.

Etkinlik-Eylem Haberleri

Akademi Beyoğlu'nda Barbie filmi üzerinden haz, beden ve tüketim ilişkisi söyleşisi
Gazze yürüyüşüne şahit olan vicdanlı Norveçliler gözyaşlarıyla destek oldular!
“Yükselen yeni milliyetçilik”
Bursa'da Gazze Dayanışma Platformu çağrısıyla Gazze için eylem gerçekleştirildi
Peygamber dostu dört güzel insan