Danıştay Kameraları 4,5 Ay Arızalanmamış

Edinilen bilgilere göre, bilirkişi Danıştay’daki güvenlik kameralarının kayıtlarının yer aldığı hard disklerin saldırıdan bir gün önce, 16 Mayıs 2006’da tamamen silindiğini tespit etti.

Danıştay saldırısında kamera kayıtlarının silinerek, delillerin karartıldığı iddiasıyla OYAK Güvenlik’te yapılan aramalar sonucunda, bu şirketin 2005 yılı Aralık ayında Danıştay’a kamera sistemi hizmeti vermeye başladığı, Aralık 2005-3 Mayıs 2006 arasındaki süreçte kameraların yaklaşık 4,5 ay boyunca hiç arızalanmadığı tespit edildi. Danıştay’a saldırı olayı 17 Mayıs 2006 tarihinde yaşanmıştı.

Haber: YİĞİT DOĞANER

SALDIRIDAN BİR GÜN ÖNCE TÜM KAYITLAR SİLİNMİŞ

Edinilen bilgilere göre, bilirkişi Danıştay’daki güvenlik kameralarının kayıtlarının yer aldığı hard disklerin saldırıdan bir gün önce, 16 Mayıs 2006’da tamamen silindiğini tespit etti.

ALPARSLAN ARSLAN’IN 13 GÖRÜNTÜSÜ SİLİNMİŞ

Tetikçi Alparslan Arslan’ın saldırıdan bir gün önce Danıştay’da saldırı için keşif çalışması yaptığı daha önce ortaya çıkmıştı. Bilirkişinin hazırladığı raporda, Danıştay kameralarında saldırgan Alparslan Arslan’ın saldırı öncesinde göründüğü 13 görüntünün silindiği tespit edildi.

SORUŞTURMA GENİŞLETİLİYOR

OYAK Güvenlik şirketinin Danıştay’daki kamera görüntüleri ve hard disklerinin inceletilmesinin ardından İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin konuyla ilgili yeni bir soruşturma açılmasına karar verdiği öğrenildi.

KAYITLAR SAKLANMIŞ, DEĞİŞTİRİLMİŞ, YENİ LOGLAR OLUŞTURULMUŞ

Soruşturmada ilk elde edilen bilgi, Oyak Güvenlik tarafından mahkemeye Danıştay kamera sistemi ile ilgili tüm kayıtların verilmediği ve bazı kayıtların saklandığının tespiti oldu. İkinci tespit ise Oyak Güvenlik tarafından mahkemeye gönderilen kayıtlar ve hard disklerde yapılan değişikliklerin tespit edilememesi için log kayıtlarının değiştirilerek yeni log kayıtlarının oluşturulduğu oldu.

OYAK GÜVENLİK MAHKEMEDEN DELİLLERİ SAKLAMIŞ

Soruşturmada OYAK Güvenlik yetkililerinin Danıştay saldırısından bir gün önce, yani 16 Mayıs 2006’da görüntüleri sildikleri, yargı sürecinde ise mahkemeye teslim edilmeden önce kayıtları geri dönülemez şekildi sildikleri, mahkemeye kayıtların tamamını değil bir kısmını gönderdikleri ve hard disklerin üzerinde yapılan değişikliklerin tespit edilememesi için yeni log kayıtları oluşturdukları tespit edildi. Soruşturmada ayrıca, OYAK Güvenlik’in gizli kamera sistemi yerleştirebildiği de anlaşıldı. Soruşturmanın bu yönüyle de genişletildiği ifade ediliyor.

İŞTE TARİH TARİH KARARTMA

26 Aralık 2005: Oyak tarafından Danıştay binasına kamera sistemi kuruluyor. Buna göre Danıştay binası ve bahçesinde toplam 8 kamera kayda başlıyor.

03 Mayıs 2006: Kamera sistemi kurulumundan yaklaşık 4,5 ay sonra ilk defa arızalanıyor.

05 Mayıs 2006: Kayıt cihazındaki arıza “resetlenerek” tamir ediliyor.

08 Mayıs 2006: Kayıt cihazı 2. defa arızalanıyor. Sistem “resetlenerek” tamir ediliyor.

09 Mayıs 2006: Kayıt cihazı 3. defa arızalanıyor ve bu arıza sebebiyle kayıt cihazının tamamı sökülüyor, fakat yerine geçici bir cihaz takılmıyor. (2 gün boyunca güvenlik zafiyeti oluşuyor)

11 Mayıs 2006: Kayıt cihazının hard diski değiştirilerek arıza gideriliyor.

SALDIRIDAN BİR GÜN ÖNCE: 16 MAYIS 2006

Saat 16.00 öncesi: Alparslan Arslan Danıştay binasında keşif çalışması yapıyor.
Saat 16.00: Oyak SGS tarafından, sistemin 4. defa arızalandığı iddia edilerek hard disk sökülüp götürülüyor. Bu yüzden saldırı anında görüntü kaydı yapılamıyor. (Bilirkişi tarafından hard diskte herhangi bir arızanın olmadığı tespit edildi)

Saat 19.47-19.50: Hard diskte bulunan, Alparslan Arslan’ın Danıştay binasında keşif çalışması yaptığı 16.05.2006 tarihine ait 13 adet görüntü kaydı geri döndürülemez bir şekilde siliniyor.

SALDIRI GÜNÜ: 17 Mayıs 2006

Saat 09.45: Danıştay saldırısı gerçekleşiyor.

Saat 14.45: Kayıt cihazı tekrar kuruluyor.

25 Mayıs 2006: Oyak SGS tarafından Danıştay’a, arıza öncesi görüntülerin kurtarılmaya çalışıldığı bildiriliyor. Fakat sonrasında adli mercilere herhangi bir şey gönderilmiyor.

06 Haziran 2006: Oyak SGS tarafından sadece 232 görüntü kaydının kurtarıldığı DVD’ler oluşturuluyor.

25 Eylül 2006: İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebiyle 2 adet hard disk, 2 adet DVD ve 88 sayfa belge Ankara Em. Müd. tarafından Oyak SGS’den teslim alınıyor.

12 Ocak 2010: İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talimatı ile Danıştay görüntülerinin inceleyen uzman tarafından TÜBİTAK bilirkişi Raporu hazırlanarak suç duyurusunda bulunuldu.

16 Nisan 2010: TÜBİTAK ek bilgileri içeren 2. bilirkişi raporunu tamamlayarak mahkemeye sundu.

=================

Kayıtları silen 2 kişi gözaltında

Danıştay saldırısında delillerin karartıldığı iddiasıyla Ankara’da gözaltına alınan, aralarında OYAK genel müdür yardımcıları ve teknisyenlerin de bulunduğu 8 kişi, İstanbul’a gönderildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında, Ankara’da gözaltına alınan 8 kişi, geceyi Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nde geçirdi.

Zanlılar, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra dün sabah, karayoluyla İstanbul’a gönderildi.

Özel yetkili İstanbul cumhuriyet savcılarından Muammer Akkaş’ın yürüttüğü soruşturma kapsamında Ankara ve İstanbul’da gözaltına alınan 9 kişinin emniyetteki işlemleri sürüyor.

Bu arada, gözaltına alınanlar arasında Danıştay’ın güvenlik kameralarının kaydettiği görüntüleri silerken yine kameralar tarafından tespit edildikleri öne sürülen 2 kişinin de bulunduğu kaydedildi.

Birinci “Ergenekon” davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, “3 Mayıs 2006 ile 17 Mayıs 2006 tarihleri arasında Danıştay binasının güvenliği ile ilgili kameraların arıza nedenlerinin, hangi tarihlerde OYAK savunma ve güvenlik şirketine bildirildiği, ayrıca bu tarihler dışında kameraların arıza yapıp yapmadığına” ilişkin bilirkişi incelemesi yaptırmıştı.

TÜBİTAK’ta görevli bilirkişi Hayrettin Bahşi’nin güvenlik kameralarına ait görüntüleri inceleyerek hazırladığı ön rapor ve bilirkişi raporu mahkemeye gönderilmişti. “Danıştay silinemeyenler” klasöründeki 244 kamera kaydını inceleyen bilirkişi Hayrettin Bahşi’nin hazırladığı raporda, hard diskin 16 Mayıs 2006 tarihinde Danıştay’dan OYAK firması tarafından geri alındığının tutanaklarda ifade edildiği belirtildi. Verilen DVD içerisinde, bu tarihten sonraki 22 Mayıs 2006 ve 6 Haziran 2006 tarihlerine ait kayıtların da bulunduğu ifade edilen raporda, 22 Mayıs 2006 tarihli kayıtların nasıl oluşturulduğu konusunda kanaate ulaşılamadığı kaydedildi.

Bu tarihli kayıtlarda bir büro içerisinde kişilerin çalışmasıyla ilgili görüntülerin bulunduğu anlatılan raporda, firma tarafından iletilen DVD’deki dosyaların 6 Haziran 2006 tarihinde oluşturulduğu ya da kopyalandığının gözlemlendiği vurgulandı.

Bu tarihle ilgili de DVD’de kamera kayıtlarının mevcut olduğu, ancak bu kayıtlarda görüntü bulunmadığı kaydedilerek, dolayısıyla firma tarafından o tarihte hard diskle bir işlem yapıldığı sonucuna varıldığı belirtildi.

Bilirkişinin raporunda belirtildiği gibi 22 Mayıs 2006 tarihli 5 dakika 7 saniyelik görüntüde, bir büro içerisinde 2 kişinin çalıştığı görünüyor. Bu kişilerin çalıştığı yerin de OYAK savunma ve güvenlik şirketi olduğu öne sürülüyor.

YENİ AKİT

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu