Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çözüm sürecinin kararlılıkla devam edeceğini, 2015'te silahlara veda edilebileceğini açıklarken gözler A takımının çözüm hamlesine çevrildi.
Göreve geldiğinde sürece ilişkin olarak, "Sorunu çözmeden bize uyku yok" diyen Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, önceki gün kurmaylarıyla gerçekleştirdiği zirveden önemli tespitler çıktı. Sürece ilişkin yaklaşık 200 sayfalık yol haritası taslağında yer alan adımlar tarih tarih değerlendirildi. Davutoğlu'nun Diyarbakır başta olmak üzere bölgeye çıkarma yapması bekleniyor. 2015'in ilk çeyreğinde ilk dönüşün gerçekleşmesi planlanıyor.
200 SAYFALIK YOL HARİTASI
Sabah'ta yer alan habere göre Kamu Güvenliği Müsteşarlığı'nın yol haritası ve eylem planı olarak yürüttüğü çalışmanın Ekim'de kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor. Taslakta öne çıkan başlıklar şöyle:
İLETİŞİM AĞI KURULUYOR
Toplumsal barış, bütünleştirme vurgusu ön plana çıkarılıyor. Dönüşlerin sağlıklı ilerlemesi için Ankara-Erbil ekseninde anlık iletişim ağı kuruluyor.
KANDİL'LE TEKNİK GÖRÜŞME
Devlet yetkilileri Kandil'le görüşecek. Bu görüşmeler dağdan inişlerin önünü açacak teknik görüşmeleri kapsayacak.
KADEMELİ DÖNÜŞTE UZLAŞMA
Kandil'den dönüşlerin kademeli olarak sağlanması öngörülüyor. İlk kademe inişleri suça bulaşmayanlar yaparken, dönüşler Aralık ayına kadar sürecek.
BİR YILLIK GEÇİŞ SÜRECİ
Silahlı örgüt üyelerinin Kuzey Irak'ta kamplara yerleştirilerek, yaklaşık 1 yıllık geçiş sürecinin ardından silahları bırakması planlanıyor.
HABUR FORMÜLÜ İŞLEYECEK
Terörle Mücadele Kanunu, TCK'da değişiklik konusunda mutabakat sağlandı. Örgüt üyeliği tanımı yeniden yapılıyor.
NORMALLEŞMEYE DESTEK
Normalleşme süreci çerçeve yasada öngörüldüğü gibi yürüyecek. Silah bırakana ekonomik destek sağlanacak.
AKİL ADAMLAR İŞ BAŞINDA
Başbakan Davutoğlu, akil adamlar heyetinin aktif bir şekilde kullanılacağını açıklarken, sivil toplum kuruluşları da devreye girecek.
TERÖRLE MÜCADELE KURULU
Terörle Mücadele Kurulu Ortadoğu'daki gelişmelere odaklanacak. Avrupa'dan dönüşler konusunda hukuki altyapı çalışmaları yürütülecek. İçişleri Bakanı Efkan Ala da, çözüm sürecinin yol haritasını aHaber'de anlattı. Süreci "Çekilme, silah bırakma ve dağdan ineceklere siyaset yolu" olarak özetleyen Ala, "Yılbaşına kadar anlamlı adımlar atılacak" dedi.
PİŞMANLIK KRİTERİ KALKACAK
Hükümetin dağdan inişlerin önünü açmak için yaptığı yasa çalışmasında sona gelindi. Hükümet, mevcut yasadaki 'pişmanlık' kelimesini çıkarırken, suça karışmayanların dönerek topluma kazandırılmalarını yasal güvence altına alacak.