Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 28 Şubat İddianamesi'nde yer alan brifing sunumlarında, BÇG'nin kurulması ve Refah-Yol'un nasıl yıkıldığı şemalarla anlatılıyor. Belgelere göre, BÇG'nin üst yönetiminde Çevik Bir ve Çetin Doğan yer alıyor
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan ve Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 28 Şubat İddianamesi'ne yargı mensupları ile diğer kurumlara verilen irticai brifingler girdi. Brifinglerde Refah-Yol hükümetinin işbaşına gelişinden nasıl yıkıldığına kadar bir çok konuda teferruatlı bilgiler veriliyor. Görselliğe de yer verilen brifinglerde, 'Sivil demokrat güçler, partiler, TBMM' denerek Haziran 1997'de iktidarı bırakmak zorunda kaldığı ifade ediliyor. Ayrıca görsellerde Refah-Yol'un üzerine çarpı işareti konması da dikkat çekiyor. BÇG şemasında bir numarasın Çevik Bir, iki numaranın ise Çetin Doğan olduğu görülüyor.
SÜREÇ BRİFİNGLERLE BAŞLADI
Genelkurmay'da 10 Haziran 1997'de yargı mensunlarına; 11 Haziran 1997'de ise basın mensupları, öğretim üyeleri, işadamları, sivil toplum örgütleri, YÖK Başkam Kemal Gürüz başkanlığındaki YÖK Üst Kurulu ve 61 üniversite rektörüne irticai faaliyetler konulu brifingler verildi. Brifingin gazetelerin vermiş olduğu brifing metni ile MGK Genel Sekreterliği'nden gönderilen ve Cumhurbaşkanlığı arşivinden TBMM'ye ordan da soruşturma dosyasına gönderilen ve 'İrticai Faaliyetler' başlıklı belge ile birebir örtüştüğü tespit edildi.
35. MADDE GEREKÇE GÖSTERİLDİ
'İrticai Faaliyetler' konulu İsmail Ruhsar Sümer'in verdiği brifing ise iddianameye girdi. Brifingde BÇG'nin kurulma sebeplerinden Refah-Yol'un nasıl yıkıldığına kadar bir çok konu görsel olarak anlatılıyor. İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi hatırlatılarak Silahlı Kuvvetler'in vazifesi anlatılıyor. Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak ve korumak olduğu belirtiliyor. Refah-Yol hükümeti kurulduktan sonra ise Genelkurmay'ın yeniden analiz yaptığına dikkat çekiliyor.
VEKİLLERE YAKIN TAKİP
28 Şubat'ta Batı Çalışma Grubu tarafından Meclis'te milletvekili dağılımının da yakından incelendiği görülüyor. 28 Şubatçıların, milletvekillerinin geçmişlerini inceleyerek kaçının dini faaliyetler içinde olduğunu kayıt altına almak için çalışma yürüttüğü belirlendi. 'Dini eğitim veren okullardan mezun milletvekilleri' şeklinde oluşturulan raporda şu bilgilere yer verildi; 'FP:58 ANAP: 7, DYP: 5, MHP: 1, BBP: 1 olmak üzere 72 milletvekili dini eğitim veren okullardan mezun oldukları tespit edilmiştir' denildi.
GÜREŞ'E BÇG KISKACI
BÇG'nin eski Genelkurmay Başkanı ve DYP Milletvekili Doğan Güreş'le ilgili de psikolojik harekat yürüttüğü ortaya çıktı. Güreş'i psikolojik harekatla partisinden istifaya zorlanmak için 'Kullanılacak Temalar' bölümünde şu ifadeler yer alıyor: 'Bu iktidara destek vermek sizi rahatsız etmiyor mu?, Ulaştığınız makam ve rütbelerin hatırası bu kadar mıydı?, Çok mu zor partiden ayrılmak? Bu sizce vefa örneği mi? Orduya vefa borcunuz yok mu? Siz de mi takiyye yapıyorsunuz? Şevki Yılmaz'ın görüşlerine katılıyor musunuz? Niçin tepki göstermiyorsunuz?'
Hedef Türkçe ibadet
BÇG'nin Türkçe ibadete geçişin altyapısının hazırlanması ve uygulanmaya konulması için çalışma başlattığı iddianamedeki belgelerde ortaya çıktı. İddianamede, 'İrtica ile mücadelede uygulanacak strateji' başlıklı 11 sayfadan oluşan belgede, 'irticai tehditler' sıralandıktan sonra, irtica ile mücadelenin genel esasları belirleniyor. Belgede, 'Uzun Vadeli Tedbirler' başlığı altında, 'Türkçe ibadete geçişin altyapısı hazırlanmalı ve uygulanmaya geçilmelidir' emri veriliyor. Üçüncü bölümde ise 'Alınması gereken tedbirler' kısmında, 'Bünyesinde askeri kişilerin de olacağı etkin bir teşkilata acilen ihtiyaç olduğu, irticai harekata destek verenlerin cezalandırılması için gerekli yasal tedbirlerin alınması, irtica tehdininin karşılanmasında en önemli ve son hukuksal garanti olan TCK'nın 312'nci maddesinde öngörülen suçun yumuşatılmasına kesinlikle müsaade edilmemesi' gerektiği ifade ediliyor.
YENİ ŞAFAK