Halkın düşük katılımına rağmen açık oy gizli sayımla anayasaya 'evet' diyenlerin oranı tıpkı 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında yapılan anayasa referandumundaki gibi yüzde 90 oranını aştı.
Mısırlıların ancak üçte biri 3 Temmuz'da yönetime el koyan ve halkın seçtiği sivil Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi deviren cuntanın hazırladığı yeni anayasa referandumunun ikinci ve son günü için sandık başına gitti. Seçim tiyatrosunda oyların yüzde 80'inin sayıldığı ve 12 eylül 1980 darbesi sonrasında yapılan referandumdaki gibi resmi olmayan sonuçlara göre, evet oylarının oranının yüzde 90'ları aştığı açıklandı. Katılım oranı ise yüzde 31,3'te kaldı.
Ülke genelinde oy kullanılan 30 bin 427 sandıktan 25 bin 28'i açıldı. Açılan sandıklardan çıkan ve kesin olmayan sonuçlara göre, oy kullananların yüzde 98,19'u 'evet', yüzde 0,81'i 'hayır' dedi. Sayılan oyların yüzde 98,19'unu oluşturan 16 milyon 23 bin 554 kişi referandumda 'evet', yüzde 1,81'ini oluşturan 295 bin 456 kişi ise 'hayır' oyu kullandı. Geçersiz oy sayısı konusunda ise henüz bir açıklama yapılmadı.
TASARLANMIŞ RASTLANTI
Sandıktan çıkan sonuç cunta lideri Abdülfettah el Sisi'nin istediği oranda olması ve bu sonucun bir çok darbede sonra yapılan referandumlardan çıkan sonuçlarla yakın olması dikkat çekti. Düşük katılıma rağmen açık oy ve gizli sayımla ilk verilere göre anayasaya 'evet' diyenlerin oranının tıpkı 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında yapılan referandumdaki gibi yüzde 98.19 olarak açıklanması alay konusu oldu. Bölge ve dünya medyası sonuçlar için, 'Bütün diktatörlerin sandıktan aynı oranı elde etmeleri ne kadar da ilginç! Bu bir tesadüf mü yoksa tasarlanmış bir rastlantı mı' tarzında yorumlar öne çıktı.
Anayasanın kabul edilmesin ardından Sisi'nin cumhurbaşkanlığı için adaylığını koyması bekleniyor. Bu arada Mısır İçişleri Bakanlığı, son iki günde gerçekleştirilen anayasa referandumu esnasında Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) mensubu 444 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.
Yeni Şafak