Cunta 2 Yılda 480 Müslümana İdam Cezası Verdi

Mısır'da, ordunun Temmuz 2013'te yönetime el koymasının ardından, 480 darbe karşıtına idam cezası verildi.

Mısır'da, 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından, yönetim karşıtlarına yönelik adli süreçte 480 kişiye idam cezası verildi. Kararlardan biri infaz edilirken, 449'u temyiz aşamasında. Dosyaları, görüş alınması için müftüye gönderilen 30 kişinin durumu ise karar duruşmasında belli olacak.

Darbe karşıtlarına yönelik açılan davalar, güvenlik güçleri ile merkezlerine yönelik saldırılar, şiddet ve terör eylemleri suçlamaları üzerinde yoğunlaşıyor. Askeri yönetim karşıtlarının yargılandığı yaklaşık 2 yıllık süreçte, çok sayıda idam kararı verilmesine rağmen bunlardan sadece biri uygulandı.

İskenderiye'de darbe karşıtları ile yandaşları arasında çıkan olaylarda, "binadan atılan bir çocuğun hayatını kaybettiği" öne sürülerek, bu olayla ilgili sanıklar hakkında, "kasten adam öldürmek, silah bulundurmak, İhvan'a üye olmak, vatandaşları korkutmak, kamu kurumlarının çalışmasını engellemek" iddialarıyla dava açılmıştı. Dava kapsamında yargılanan 62 kişi çeşitli hapis cezalarına çarptırılırken, sanıklardan Mahmud Ramazan'a idam kararı verilmişti. Temyize götürülen davada onanan karar, 7 Mart'ta infaz edilmişti.

Bunun dışında darbe karşıtlarına yönelik onanan başka bir idam kararı bulunmuyor. Mısır anayasasının 155. maddesine göre, mahkeme tarafından idam kararı onanmasının ardından cumhurbaşkanı mahkum için af çıkarma veya cezasını hafifletme kararı verebilme hakkına sahip.

Askeri darbenin ardından hedef alınan darbe karşıtları hakkında 7 dava kapsamında 449 idam kararı verildi. Ancak söz konusu kararlar için temyiz yolu açık. Temyiz mahkemesi, söz konusu kararları onayabilme, hükmü iptal edebilme veya davanın tekrar görülmesine karar verebilme yetkilerini taşıyor.

Öte yandan Mısır'da haklarında idam kararı verilen 30 darbe karşıtının dosyası müftülükten cevap bekliyor. Mısır'da idam dosyaları mahkeme kararının ardından müftülüğe sevk ediliyor. Müftünün görüşü alındıktan sonra dosya mahkemeye iade ediliyor. Bu aşamanın ardından mahkeme, kararı sonuçlandırıyor. Ancak müftünün görüşü bağlayıcı değil, mahkeme müftünün kararına muhalif bir hüküm verme yetkisine sahip.

Darbe yönetiminin hedefi Bedii

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii (72), "hakkında en fazla dava açılan darbe karşıtı" olarak askeri yönetimin, öncelikli hedefi olma özelliği taşıyor.

Bedii hakkında yargılaması tamamlanan 6 davada, biri iptal edilen 2 idam, 4 müebbet hapis ve 4 yıl hapis cezası verildi. Bedii hakkında çeşitli sebeplerden ötürü açılan 40'tan fazda dava bulunuyor.

Başsavcılık tarafından "teröristler listesine" alınan Bedii hakkında bugün verilen idam cezasına itiraz yolunun açık olduğu belirtiliyor.

(AA)

Mısır Haberleri

Sisi diktası Mısır’da Filistin yanlılarını hapsediyor!
Mısır'da bir siyasi mahkum daha 'tıbbi ihmal' nedeniyle öldü
Mısırlılar işgal savaş gemisinin Süveyş Kanalı'ndan geçişini protesto etti
Siyonistlere patlayıcı taşıyan Alman gemisi Mısır'a demirledi
Mısır'dan Filistin yanlısı protestoculara baskı ve gözaltı