Cuma günleri niçin Kehf sûresini okumalı?

Kehf sûresinde, başka hiçbir yerde anlatılmayan dört kıssa anlatılıyor ve bu dört kıssa aracılığıyla hayat imtihanımızın en önemli dört mesajı veriliyor.

HAKSÖZ HABER

Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Soner Duman, sosyal medya hesabından Cuma günleri Kehf sûresinin okunmasının önerildiği hadis-i şerifi yorumladı:

Haftanın en faziletli günü olan Cuma gününde yapılması sünnet olan işlerden birisi de Kehf sûresini okumaktır. Bu konuda Allah Resûlü’nden (sav) sahih birtakım hadisler rivayet edilmiştir.

Allah Resûlü (sav) şöyle buyurmuştur: “Bir kimse Cuma günü Kehf sûresini okursa bu sûre, onun için iki Cuma arasını nur ile aydınlatır.” (Hâkim, Müstedrek, II, 399 -3392 no’lu hadis-; Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ, III, 353)

Cuma günleri bu sûrenin okunmasının niçin tavsiye edildiği konusunda kaynaklarda doğrudan bir gerekçe zikredilmemekle birlikte sûrenin içeriğini incelediğimizde buna ilişkin bazı ipuçları bulabiliyoruz.

Bu sûrede, başka hiçbir yerde anlatılmayan dört kıssa anlatılıyor ve bu dört kıssa aracılığıyla hayat imtihanımızın en önemli dört mesajı veriliyor.

1) Ashab-ı Kehf kıssası

Bu kıssanın temel mesajı “iman imtihanı”, tevhid-şirk, iman-küfür mücadelesidir. Şirk ne kadar güçlü görünürse görünsün müminler ne kadar bunalım ve sıkıntı içinde olurlarsa olsunlar Allah, imana sahip çıkıp küfür ve şirk karşısında duranlara kendi imkânlarından hiç umulmadık bir biçimde yardım eder. İman asla yenilmez!

2) İki bahçe sahibinin kıssası

Bu kıssanın temel mesajı “mal imtihanı”dır. İnsanlar içinden bazıları servetine güvenerek kibirlenir, başkalarını küçük görür. Bazıları ise malın bir imtihan olduğunu bilir, malını Rabbine şirk koşmaz. Ve gün gelir hiç umulmadık bir anda servet sahipleri bütün imkânlarını kaybeder. Rabbine itaat eden gönlü zenginler ise imtihanı kazanır. Yunus'un dediği gibi: "Mal sahibi mülk sahibi, hani bunun ilk sahibi?"

3) Hz. Musa ve Hz. Hızır kıssası

Bu kıssanın temel mesajı “kader imtihanı”dır. İlk bakışta şer gibi zannettiğimiz nice şeylerin altında yatan sebepleri öğrendiğimizde bunların aslında şer olmadığını görürüz. Ancak bunun için çelik gibi bir sabır gerekir. Olaylara karşı ani tepki vermek yerine “Mevlâ görelim neyler, neylerse güzel eyler” diye tevekkül etmek gerekir.

4) Zülkarneyn kıssası

Bu kıssanın temel mesajı “yöneticilik imtihanı”dır. Mülk (yönetim, idare, sulta) Allah’ındır, Allah mülkünü dilediğine verir. Mülkünü verdiği kimse adalet ile hükmederse Allah onun mülkünü daim kılar; çünkü adalet mülkün temelidir. Hayat imtihanımızda bizler sürekli iman-küfür, zenginlik-fakirlik, hayır-şer, yönetme-yönetilme imtihanları ile iç içeyiz. Buralarda gösterdiğimiz tavırlar bizim dünya ve âhirette mutlu veya mutsuz olmamızı sağlayacak.

Belki de Allah Resûlü (sav) istiyor ki insanlar her hafta en azından bir defa bu dört büyük imtihanı hatırlasınlar, iyice düşünüp taşınsınlar, nefis muhasebesi yapsınlar. Haftalık olarak imanlarını, bilinçlerini tazelesinler.

Yalnız bu amacın gerçekleşmesi için iki şeyi birlikte yapmak gerekir: Kehf sûresini hem orijinalinden okumak hem de meal ve tefsirler yardımıyla oradaki mesajları özümseyerek okumak. Aksi takdirde sadece okuyup geçmek, bu amaçları sağlamayacaktır. Vallahu a’lem.

İslam Düşüncesi Haberleri

Felah; fıtrat ve vahiyle yeniden buluşmamızda!...
Diyanetten hatırlatma: Tüm kumarlar haramdır!
Kemalistlerin cehaleti uçsuz bucaksız saçmalama özgürlüğü sunuyor!
İ’tizâl ile itidal arasında Allah nerededir?
Mutlak kötüye karşı el-Kassam’ın özgürleştirici ribatı ve cihadı