Çubuklu'ya "Çürük" Suçlaması

Hava Kuvvetleri eski Askeri Savcısı Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok’un 1 numaralı sanığı olduğu ‘sahte çürük raporu çetesi’nin iddianamesinde Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu’ya şok suçlamalar yöneltildi.

Hıfzı Çubuklu'nun, Üçok'un bilgisayarındaki 397 dosyayı sildirdiği öne sürüldü. Ayrıca Çubuklu'nun talimatı üzerine hazırlanan Askeri Bilirkişi raporunda 'askeri konu" olarak belirtilen dosyaların bu kapsamda olmadığı da ortaya çıktı.

Üçok'la birlikte 8'i tutuklu 17 sanığın yer aldığı iddianamenin ekinde yer alan takipsizlik kararında çok önemli bir ayrıntı yer aldı. Hava Kuvvetleri Askeri Savcısı Hakim Yüzbaşı Evren May Doğru, Hakim Üsteğmen Özgür Tüfekçi, Hakim Albay Ahmet Erdem ile Seyfullah İnce hakkında "kovuşturmaya yer olmadığına dair karar" verildi. Bununla birlikte aynı kararda Tuğgeneral Çubuklu ile Adli Müşavirlik görevlileri Hakim Binbaşılar Okşan Çidem ve, Olcay Yeşilkaya ile Milli Savunma Bakanlığı Askeri Adalet İşleri Daire Başkanı Albay Ahmet Neşet Uncu'nun Üçok'un bilgisayarlarında nasıl temizlik yaptıkları bir bir anlatıldı.

"Genelkurmay'daki şüpheli"

Kararda 2 Aralık 2009 tarihinde internete düşen ve Çubuklu'nun başkanlığında gerçekleştirilen delil karatma toplantısına ilişkin ses kayıtlarına vurgu yapılarak, "Askeri Savcılıkça gizli askeri belgelerin ayrıştırılması sırasında Genelkurmay Adli Müşavirliği'nde görevli şüpheliler Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, Binbaşılar Okşan Çidem, Olcay Yeşilkaya ile Albay Uncu'nun, Askeri Savcılar Yüzbaşı Doğru ile Üsteğmen Tüfekçi'ye emir ve talimat vererek bir kısım bilgi ve belgelerin Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilmesinin ve incelenmesinin engellenmesine ve delillerin gizlenmesine çalıştıklarına ilişkin yayınlar tarafımızca ihbar kabul edilmiştir" denildi.

Bu gelişmenin ardından 4 Aralık 2009'da Hava Kuvvetleri Askeri Savcılığı Adli Emanetinde saklandığı bildirilen Üçok'a ait bilgisayar ve diğer dijital veri kaynaklarının çok acele Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesi talep edildiği aktarıldı. Ayrıca sivil savcılık tarafından yapılacak inceleme sırasında iki askeri personelin görevlendirilerek isimlerinin bildirilmesi de istendi.

"Askeri belge" yalanı

14 Aralık 2009 tarihinde ise 8 kişiden oluşan bilirkişi heyeti ve askeri nitelikli belgelerin yeniden ayrılma çalışmalarına başlandığı belirtilen kararda şöyle denildi: 19 Aralık 2009'da bitirilen inceleme raporunun İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde yapılan değerlendirmesi sonucu, 397 adet dosyanın tarafımıza hiç gönderilmediğinin, 10 adet dosyanın da askeri belge şeklinde ayrıldığının ancak bu kapsamda olmadığının, bu dosyaların ayrıntılı olarak yapılan incelemesinde bu dosyaların bir çoğunun suç kapsamında olmadığı, fakat bir kısmının ise soruşturmamız ile ilgili olduğu, bir kısmının da bu soruşturmamızla ilgili olmasa da C.Başsavcılığımızca yürütülen Karargah Evleri yapılanmasına ilişkin Terör dosyası olan 2008/1756 sayılı soruşturma kapsamıyla ilgili çok önemli bilgiler olduğu anlaşılmıştır.

"Hiyerarşiyi kullandılar"

Ortaya çıkan yeni belgeler ışığında genişletilen soruşturma kapsamında Askeri Savcılık'taki dosyalar ve işlemler üzerinde hiçbir denetim, gözetim, inceleme ve soruşturma yetkileri bulunmadığı halde Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu ve Albay Uncu'nun Askeri Savcılar Yüzbaşı Doğru ve Üsteğmen Tüfekçi'yi toplantı gün ve saati vererek Uncu'nun odasına çağırdıkları belirtildi. Doğru ve Tüfekçi'nin beraberinde sivil Savcılık tarafından talep edilen ve bilirkişiler tarafından gerekli işlemleri yapılıp tamamlanan rapor CD ve DVD'lerini de getirmelerini istediklerine dikkat çekilen kararda, Uncu ve Çubuklu'nun "Tamamen keyfi bir surette davranıp bir kısım dosyaların Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilip gönderilmeyeceği noktasında ayrıştırma yaparak, hiyerarşik bakımdan üstünlüklerini de kullanarak, Askeri Savcılara da bu yönde emir ve talimat vererek, delillerin gizlenmesi yönünde hareket ettikleri anlaşılmıştır" denildi.

DOSYAYI 'ŞÜPHELi' UNCU iNCELEYECEK

Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu'nun soruşturma dosyası Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un da aralarında bulunduğu 8'i tutuklu 17 sanıklı iddianameden ayrılarak Milli Savunma Bakanlığı'na gönderildi. "Delil karartmak" ve "çıkar amaçlı suç örgütüne üye olmakla" suçlanan askeri Hakimler Tuğgeneral Çubuklu, Albay Neşet Uncu ile binbaşılar Okşan Çidem ve Olcay Yeşilkaya hakkında yasal işlem Milli Savunma Bakanlığı Adalet İşleri Başkanlığı yapacak. Kurumun başında ise Hakim Albay Neşet Uncu bulunuyor.

Albay Uncu'nun şüphelisi olduğu dosya konusunda nasıl bir tavır takınacağı ise merak konusu oldu. Öte yandan 30 Mart 2010'da ifadeye çağrılan Albay Uncu ile Binbaşılar Çiğdem ve Yeşilkaya İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta'ya ifade verdikten sonra 'delil karartma' iddiasıyla tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edilmişti. Yine bir gün sonrasına ifadeye çağrılan Çubuklu ise tutuklanma ihtamiline karşılık ifadeye vermeye gitmemişti. Ayrıca Albay Üçok da bilgisayarından çıkan 'Karargah Evleri Yapılanmasına ilişkin belgeler nedeniyle de Ergenekon'dan da tutuklanmıştı.

HABER: Tolga ATAR  - BUGÜN

Hukuk Haberleri

İşkenceye kılıf: Elektrikler kesilmiş!
Yasa dışı bahis soruşturmasında 7 “fenomen”e yakalama kararı
Yenidoğan Çetesi hakim karşısına çıktı
Malcolm X'in kızları CIA, FBI ve NYPD'ye 100 milyon dolarlık dava açtı
"Yenidoğan Çetesi" 18 Kasım'da hakim karşısına çıkacak