Çok Büyük Hayal Kırıklığı İçindeyim

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi İbrahimi, Humus'a insani yardımların hala ulaştırılamamış olması konusunda büyük hayal kırıklığı içinde olduğunu söyledi.

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi, Suriye'de bir buçuk yıldır abluka altında bulunan Humus kentine insani yardımların hala ulaştırılamamış olması konusunda büyük hayal kırıklığı içinde olduğunu söyledi.

Suriye barış görüşmelerinde yedinci günün tamamlanmasının ardından basın toplantısı düzenleyen ve soruları yanıtlayan İbrahimi, Humus konusunda günlerdir devam eden müzakerelerde şu ana kadar bir sonucu ulaşılamadığını açıkladı.

Daha önce yaptığı “Humus’a yardım konusunda BM ile Suriye yönetimi arasında müzakereler devam ediyor” açıklamasının hatırlatılması ve hala bir sonuç alınamaması nedeniyle “bir hayal kırıklığı yaşayıp yaşamadığının” sorulması üzerine İbrahimi, “Tabii ki hayal kırıklığı yaşıyorum. Çok büyük hayal kırıklığı içindeyim. Humus’ta durum aylardır hatta yıllardır çok kötü. En kötü çatışmaların yaşandığı, en büyük yıkımın olduğu yer burası” karşılığını verdi.

Humus’ta Müslümanların en eski camilerinden birinin yıkıldığını, Hristiyanların en eski kiliselerinden birinin yine burada büyük zarar gördüğünü anımsatan İbrahimi, iç savaş koşulları nedeniyle zorluklarla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

BM Suriye Özel Temsilcisi, Şam’da bekleyen insani yardım konvoyunun hala Humus’taki eski şehire girmesine izin verilmemesi konusunda şunları söyledi:

“Müzakereler hala devam ediyor. Şu anda konu, önce yardımların ulaştırılıp sonra insanların bu bölgeden ayrılmasına izin mi verileceği yoksa önce insanların buradan çıkmasına izin verilip sonra yardımlar konusunda ne yapılacağı mı"    

Yermuk mülteci kampına yardımların ulaştırılması konusunda da günler süren müzakereler yapıldığını belirten İbrahimi, “Sonunda bugün yerel saatle 13.00’da 600 koli kadar yardım ulaştırıldı. Bunların her biri beş kişilik bir ailenin bir aylık gıda ihtiyacını karşılayabilecek miktarda. Sonuç olarak Yermuk’ta kısmi bir çözüme ulaşıldı ancak Humus konusunda şu ana kadar bir çözüm yok” şeklinde konuştu.

Suriye muhalefeti, Cenevre’de hafta sonu yapılan görüşmelerde, Humus’ta ablukanın kaldırılmasını ve Şam’da bekletilmekte olan yardım konvoyunun kente girmesine izin verilmesini önermişti. Muhalifler, Humus’ta bulunan silahlı güçlerin yardım konvoyuna ateş açılmayacağı güvencesi verdiğini de BM Temsilcisi İbrahimi’ye iletmişti.

Esed rejimi temsilcileri ise “Humus’tan dileyen kadın ve çocukların istedikleri zaman ayrılabileceğini”, diğerlerinin ayrılması için öncelikle isim listelerinin verilmesi gerektiğini açıklamıştı. Şam yönetimi, bu talebine gerekçe olarak “bu kişilerin silahlı gruplardan olup olmadığının” görülmesi gerektiğini savunuyor.

Suriyeli muhalifler, rejimin önerisini kuşkuyla karşılarken, ayrılanların daha önce Muadamiye’de yaşanan benzer bir olayda olduğu gibi daha sonra rejim tarafından farklı muameleler görebileceği endişesini taşıyor.

AA

Suriye Haberleri

Ahmed el-Şaraa: Türkiye her zaman Suriye'nin yanında yer aldı, bunu unutmayacağız
Hakan Fidan: Doğru tarafta yer almış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye devrim lideri Ahmed el-Şaraa ile görüştü
İşgalci Çin’den Suriye’nin yeni yönetimine Uygur küstahlığı
Suriye'de 14 yıl sonra köyüne kavuşan Semir Akça evini mayınlarla çevrili buldu