28 Temmuz 2014, Doğu Türkistan için zulüm ve baskının artarak devam ettiği ve Müslüman Türklere karşı Çin yönetiminin soykırım politikasının dozunu artırdığı bir tarih olarak kayıtlara geçti.
- Ramazan Bayramı'nın ilk gününde, Doğu Türkistan’ın Kaşgar vilayetine bağlı Yarkent ilçesinin İlişku kasabası, işgalci Çin ordusu tarafından ağır silahlarla karadan ve havadan bombalandı ve Doğu Türkistan'da yaşanan bu soykırım, dünyadan bir sır gibi gizlendi.
28 Temmuz 2014’te Yarkent'te neler oldu?
Çin, 2014 yılında Uygur Türklerine yönelik baskılarını arttırdı ve Müslümanların kimliğini yok etmek amacıyla Müslümanlara yönelik "terörle mücadele" adı altında bir kampanya başlattı.
- Ramazan ayı süresince oruç tutmayı, başörtüsü takmayı ve namaz kılmayı yasaklayan Çin, bu yasaklara yönelik sık sık baskınlar düzenledi.
2014 yılının Ramazan ayının son günü 27 Temmuz'da, başörtüsü takan kadınların olduğu bir evi basan Çin polisi, aralarında bir çocuk ve bir yaşlının da bulunduğu aile bireylerini katletti.
Bu olayların duyulmasının ardından Yarkent bölgesinde toplanan yüzlerce Doğu Türkistanlı, 28 Temmuz 2014 tarihinde, Pekin yönetiminin İslâm dininin buyruklarına karşı aldığı önlemleri, Uygur Türklerine karşı gerçekleştirilen eylemleri ve Çin ile bağlantılı Uygur yetkilileri protesto etti.
- Çin yönetimi, bölgedeki askerî gücüyle bu protestolara -Ramazan Bayramı'nın ilk gününde- ateş ve ağır bombardıman ile karşılık verdi. Havadan ve karadan bölgeyi ablukaya alan Çin ordusu, 3 yerleşim yerini tamamen yerle bir etti.
Ayrıca, Çin yönetimi, son olarak, bölgede kendi ifadesiyle "terör faaliyetlerine" katılanları ihbar edenlere ödül vereceğini açıkladı.
2016'da kabul edilen ve BM uzmanları tarafından aşırı geniş ve muğlak bir dil kullanmakla eleştirilen Terörle Mücadele Yasası, devletin Uygurlara ve Türklere karşı soykırım politikaları yürütmesine daha fazla meşruiyet sağladı.
3 yerleşim yeri tamamen yerle bir edildi
Çin güçlerinin bölgeyi bombardımana tutması neticesinde üç yerleşim yeri tamamen yok oldu ve gösterilere karışan binlerce Uygur Türkü de gözaltına alındı. Olayların gizli tutulması adına Çin bölgeyi abluka altına aldı ve bölgeye kimseyi yaklaştırmadı. Böylece Çin’in 2014 yılında İlişku'da gerçekleştirdiği katliam, Pekin tarafından bir sır olarak dünya kamuoyundan gizlendi.
- Doğu Türkistan’a giderek konuyu araştıran ve yaşanan acıları gün yüzüne çıkarmak için çalışan bir Fransız gazeteci, İlişku'ya ulaşamadan sınır dışı edildi.
Ebubekir Rahim, katliamı dünyaya duyurdu
İlişku ilçesindeki 3 yerleşim yerinin tamamen yerle bir edildiğini, İlişku’da 28- 31 Temmuz 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen katliamı ve Pekin yönetimine bağlı ordunun söz konusu bölgedeki emellerini bir mektupla dünyaya duyurmayı başaran 22 yaşındaki Ebubekir Rahim, 6 Ağustos 2014’te Yarkent’te tutuklanarak hapse atıldı. Hapse atılan Rahim'den hâlâ haber alınamıyor.