Çin, Uygur soykırımında yeni yöntemlere başvuruyor!

Sızan bir Çin raporunda, Çin’in Uygurları anavatanlarından çıkarabilmek için Uygurları zorunlu iş almaya zorladığı tespit edildi. Bu olay asimilasyonun ve soykırımın yeni bir yöntemi olarak görülüyor.

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Bill Bostock / Business Insider

Sızan Çin raporları, Çin’in Sincan’ın demografik yapısını değiştirmek için “Uygurları binlerce kilometre öteye iş almaya zorladığını” ortaya çıkardı.

2018’de Nankai Üniversitesi tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde internete yüklenen raporun daha önce üst düzey Çinli yetkililer arasında dağıtıldığı ortaya çıktı. Rapora göre Çin, Uygurları iş transferi planlarıyla Sincan'ı terk etmeye zorluyor.

Çinli yetkililer için hazırlanan raporda, transferlerin "Uygur azınlıkları birleştirip, asimile ettiğini" ve “bu amaçla daha sık yapılması gerektiği” vurgulanıyor.

Pekin yönetiminin Uygurlara, memleketlerinden binlerce kilometre uzakta iş teklifinde bulunduğunu “kişisel ve bölgesel kimliklerini” aşındırmak için de işi kabul etmeleri gerektiği yönünde baskıda bulunduğu ortaya çıktı.

Çin 2016 yılından beri sistematik bir şekilde anavatanları Sincan olan Uygurların yaklaşık bir milyon bireyini bölgede inşa ettiği yüzlerce hapishane kampında zorla tutuyor.

Çin, Uygurların bir terör tehdidi olduğunu iddia ediyor. Çin, “Uygurların beyinlerini yıkamakla ve doğum oranlarını sistematik soykırımlarla düşürmekle” suçlanıyor. ABD, Hollanda ve Kanada'nın Pekin'i soykırımla suçlamasının altında yatan temel saik olarak da bu sistematik işlenen olaylar gösteriliyor.

Çin'in soykırım yaptığına dair delil olarak; zorunlu kürtaj uygulaması, kısırlaştırma, tecavüzler, keyfi tutuklamalar, zorla çalıştırmalar ve acımasız gözetim yöntemleri ön plana çıkıyor.

Ancak yeni bir ifşaatta, Pekin’in Mayıs 2018 raporuna göre, “Uygurları anavatanlarından uzaklaştırmak ve onları bir iş transferi planının parçası olarak ülkenin çok uzaklarına göndererek Çin kültürüne asimile olmaya zorlaması” yeni bir soykırım yöntemi olarak tespit edildi.

BBC rapora Dr. Adrian Zenz üzerinden ulaştı

Sincan'ın Hotan Eyaletinde yapılan anketlere dayanan rapor, Aralık 2019'da çevrimiçi hale getirildi ancak Zenz'in analizine göre 2020'nin ortalarında da kaldırıldı. BBC, raporun yanlışlıkla internete konulduğunu düşünüyor.

Raporda iş transferleri, "Uygur azınlıkları etkilemek, birleştirmek ve asimile etmek için önemli bir yöntem" olarak adlandırılıyor. Raporun sonuç kısmında da asimilasyon için kullanılan iş transferi yönetiminin Uygurların "düşüncelerinde bir dönüşüm" sağladığı yazıyor.

Çin, Uygurları gözaltına almak da dahil olmak üzere Sincan'daki eylemlerini, onları sözde aşırılıkçı düşüncelerden arındırmanın bir yolu olarak nitelendiriyor. Gözaltı kampına gelen bir ziyaretçi, 2018'de BBC'ye, “insanların yiyecek almak için propaganda şarkıları söylemeye zorlandığını” gördüğünü söylemişti.

Dr. Zenz, “Çinli akademisyenlerin, iş transferlerinin "sağlamlaştırılmış toplumu kırmak" ve “dinin olumsuz etkisini hafifletmek için çok önemli bir araç” olduğunu ve bu yüzden bu çalışmaları savunduklarını belirtiyor.

Dr. Zenz ayrıca, "İşgücü transferlerinin birincil amacı ekonomik paylaşım değil, siyasi ve demografiktir” diyor. Dr. Zenz ayrıca, “Bu eylemin, devletin kültürel ve demografik soykırım kampanyasının ayrılmaz bir parçası” olduğuna inandığını da belirtiyor.

Çin her zamanki gibi ne raporu kabul ediyor ne de Dr. Zenz’in makalesindeki sözleri.  Çin, BBC'ye Zenz'in makalesinin "yazarın kişisel görüşünü yansıttığını ve içeriğinin çoğunun gerçeklerle uyumlu olmadığını" söylüyor.

Yorum Analiz Haberleri

Sosyal medyanın aptallaştırdığı insan modeli
Dünyevileşme ve yalnızlık
Cuma hutbelerindeki prangalar kırılsın
Batı destekli spor projeleri neye hizmet ediyor?
Kemalizm’e has bu Laiklik Fransa’da bile yok!