Çin Devlet Başkanı “Dinî Faaliyet”i Tehdit Kapsamına Aldı

Çin Devlet Başkanı Şi “Yabancı dini faaliyetler ve aşırılıklara karşı tetikte olmalıyız” açıklaması yaptı. Şi’nin bu tehdit konseptinin kapsamında Uygur bölgesi ve İslam olduğu düşünülüyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkedeki dini faaliyetler ve aşırılıklara karşı Çin'in tetikte olması gerektiğini kaydetti.

Şi, Çin Uluslararası Dini Çalışmalar Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ülkede yurt dışı kaynaklı kötü niyetli dini faaliyetler ve aşırı fikirlerin önlenmesi gerektiğini ifade ederek, özellikle internet ortamında yürütülen dini faaliyetlere de dikkat edilmesi çağrısı yaptı.

Dini meselelerin Çin Komünist Partisi (ÇKP) ve merkezi hükümetin çalışmalarında "özel önem" taşıdığını belirten Şi, partinin din özgürlüğü politikasının tamamen uygulanması, dini meselelerin yasalar çerçevesinde yürütülmesi ve din özgürlüğü ilkesinin korunması gibi konuların yerine getirilmesini istedi.

ÇKP ve merkezi yönetim, her fırsatta ülkedeki azınlık etnik grupların din ve inanç özgürlüğüne saygı duyduğunu ve normal dini faaliyetlerin güvence altına aldığını savunuyor.

UYGUR ÖZERK BÖLGESİ

Ancak özellikle son yıllarda Müslüman nüfusun yoğun olduğu Doğu Türkistan Uygur Özerk Bölgesi'nde dini faaliyetler konusunda yaptığı baskıyla gündeme gelen Çin'in, bölgede kamu çalışanlarına oruç yasağının yanı sıra bölgesel bazda burka ve sakal gibi kılık kıyafette kısıtlamaları bulunuyor.

Hristiyan nüfusun yoğun yaşadığı ülkenin doğusundaki Cıciang eyaletinde de misyonerlik faaliyetlerine karşı yasa dışı inşa düzenlemeleri adı altında, son bir kaç yılda bin 500'e yakın kilise tahrip edildi ya da taşınmaya zorlandı. Ülkedeki Hristiyan toplumu yapılan duruma karşı protesto düzenlese de durum değişmezken, kiliseleri savunan Hristiyan Çinli bir avukat, "Ülke güvenliğini tehlikeye sokmak" ve "toplum istikrarını bozmak" suçundan 7 ay süreyle alıkonulmuştu.

İnsan hakları ve dini inançlar özgürlüğü konusunda özellikle Batılı ülkelerce eleştirilen Çin'in, Şi'nin hükümet ve ÇKP nezdinde dini inanç özgürlüğüne saygı duydukları konusunda bu yeni açıklamasıyla nasıl bir süreç izleyeceği de merak konusu. Ülkede son yıllarda dini aşırılıklar ve fikirler bağlamında önlemler artırılırken, özellikle bölgesel olarak din faaliyetlerine karşı güvenlik önlemleri üst seviyeye çıkarılmış durumda.​

AA

Doğu Türkistan Haberleri

Doğu Türkistanlı kadın 'Kur'an öğrettiği' için yıllardır cezaevinde tutuluyor
82 yaşındaki Doğu Türkistanlı toplama kampında vefat etti
Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde Urumçi protestosu
HRW’den Çin’in Sincan politikasına dair rapor
Antropolog Rahile Davut zalim Çin’in hedefinde