"Cihat Gökdemir: Aileler En Ağır Ceza Hızla Verilsin İstedi"

Fadime Özkan, Karaman'da yaşanan iğrenç hadise ile ilgili 5 mağdur çocuğun avukatı olan Cihat Gökdemir'le sapığın yargılandığı dava ile alâkalı bir röportaj gerçekleştirmiş.

Cihat Gökdemir: Aileler En Ağır Ceza Hızla Verilsin İstedi

Fadime Özkan / Star 

Türkiye bir buçuk aydır Karaman’da yaşanan korkunç kötülüğü konuşuyor, 10 erkek çocuğunun cinsel istismara uğramasının şokunu, sarsıntısını yaşıyor. Siyasi gündem bu olay etrafında şekillendi, eleştiriler polemiğe, eleştiriler nefret suçuna, serzenişler küfre dönüştü. Tüm toplum olarak tozu dumana katmamıza rağmen ne mağdur çocukların iyiliğini önceleyebildik, ne benzeri vakaları üreten bataklığı kurutmak için yapılması gerekende ortaklaşabildik.

Terör, kadına şiddet gibi diğer ağır meselelerde olduğu gibi burada da tartışma bir şekilde “senin sapığın, benim sapığım” ayrımına ve siyasi çekişmeye döndü. Ortak meselelerde çözüm için ortaklaşmaktan başka seçeneğimiz yok halbuki.

Söz konusu vakanın yargılaması ise hafta içinde gerçekleşti ve sapık sanık 508 yıl 3 ay gibi rekor bir hapis cezasına çarptırıldı. Ancak soruşturma süreci ve duruşma, bir şekilde bir kez daha ayrışmanın sebebi haline geldi.

Vakanın ve tabidir ki davanın pek çok başlığı var konuşulması, açığa çıkarılması ve sorgulanması gereken: Muharrem Büyüktürk adlı sapığın teşhisinin neden bu kadar geç kaldığı; mağdur yaralı çocukların durumu; Ensar’ın, KAİMDER’in ve Valiliğin olaydaki olası ihmali-kusuru, meselenin siyasi-ideolojik zemine taşınması; medyada ele alınışı gibi…

Bu başlıkları olayda zarar görmüş beş çocuğumuzun avukatlığını üstlenen Cihat Gökdemir ile tüm açıklığıyla konuştuk. Asıl mevzuya odaklanabilmek bu olaydaki gerçeğe yaklaşabilmek de gerekiyor çünkü.

*****

Karaman’daki tecavüz vakasının birkaç boyutu var. Karaman’da 10 erkek çocuğa cinsel istismar davasında soruşturma 40, duruşma 1 gün sürdü ve karar 508 yıl 3 ay hapis cezası olarak çıktı. Kararın bu kadar kısa sürede çıkması adaletin tecelli edişine zarar vermiş midir?

Hayır. Tartışmaların kapatılması için davanın kasten kısa sürede karara bağlandığı gibi iddia var ama bunun gerçekle hiç ilgisi yok. Hem, “geç gelen adalet, adalet değildir” diyoruz hem de neden çabuk karar verildi diyoruz. Karar, dosyanın gereğince ve savcının talep ettiği şekilde verildi.

Sanık Suçu İkrar Etmişti

Dosya yeterince sağlam mıydı peki? Mahkeme heyeti işin ciddiyetinin ne kadar farkındaydı?

Hem hakim, hem savcı işin ciddiyetinin gayet farkındaydı. Çünkü Karaman küçük bir yer ve bu işi ciddiye almazlarsa halkın tepkisinin, sıkıntının büyüyeceğinin farkında insanlar. Kendi çocukları da, adliyede çalışan birçok insanın çocukları da civardaki okullarda okumuş ya da okuyor. Bir defa olayın adli tıbba, üniversiteye gönderilmesi hem mağdur çocuklarla ilgili, hem sapık sanıkla ilgili raporlamaların hepsi çok hızlı şekilde tamamlanmış. Mahkeme yargılamanın tamamlanması, hükmün tesisi için gerekli tüm teknik alt yapıyı hazırlamış. Dahası zaten sanığın ikrarı var. Sanık poliste de savcılıkta da suçunu bizzat ikrar ediyor. Teknik kısımlar bir yana ikrar olan yerde zaten her şey hazır demektir.

Tanıklar, Raporlar Suçu Sabit Kılıyor

Sanık Muharrem Büyüktürk karakolda ikrar etmiş ama mahkemede şaşmış, öyle mi?

Öyle oldu ama hem çocukların ve tanıkların anlatımları, hem teknik raporlar ve kendisinin daha önceki ikrarları suçun varlığını bariz biçimde ortaya koyuyordu. O yüzden sonradan ben yapmadım dese de tüm ifadeler ve kanıtlar onu değil suçun varlığını ispat ediyordu.

CHP ve HDP Salona Giremedi mi?

Davayla, duruşmayla ilgili tartışmaları açalım. CHP ve HDP’nin duruşmayı izleme talebini mahkeme heyeti reddetti ve bu eleştiri konusu yapıldı. Temel argüman da “davayı örtbas edecekler” iddiasıydı.

CHP ve HDP’ye parti olarak izin verilmedi ama avukat vekiller duruşma salonundaydılar. Mahkeme başkanı onlara hitaben sadece “Sayın vekiller, duruşmayla ilgili çocukları korumak amacıyla bildiğiniz gibi bir gizlilik kararı var, ben sizi salondan zorla çıkartamam, bunu sizin vicdanınıza bırakıyorum, sizden tek ricam lütfen davaya müdahale etmeyin.” dedi. Onlar da müdahale etmediler ama salondan da çıkmadılar, yani duruşmayı takip ettiler.

Dava Neden Genişletilmedi, Karar Hemen Verildi?

Barolar ve belli siyasi çevreler soruşturmanın genişletilmesini talep ediyordu. Bu da gerçekleşmedi. Yine “davayı örtbas ettiler” argümanıyla eleştirildi bu.

Tevsi-i tahkikat kararı deniyor soruşturmanın genişletilmesine. Bu talepte bulunuldu ama mahkeme suça ve suçluya odaklanmış vaziyette. Ve savcı da iddianameyi bu yönden yazmış. Mahkemeye gelen baro avukatları ve siyasi amaçlarla orada bulunan diğer bazı avukatlar davanın çocukların yaşadıklarından ve suçlunun cezalandırılmasından çok, bu suça ortam hazırladıkları gerekçesiyle KAİMDER, Ensar Vakfı ve denetimleri yapmadıkları gerekçesiyle Vali, Emniyet Müdürü, Milli Eğitim Müdürü gibi bürokratların da soruşturmaya dâhil edilmesini istediler. Hâkim de haklı olarak dedi ki “Ensar vakfı ve KAİMDER ile ilgili zaten ayrı bir soruşturma yürüyor, dava açılmak üzere, talepleriniz, şikayetleriniz varsa o davaya yaparsınız, ama biz bugün burada sanığı yargılıyoruz, tevsi-i tahkikat talepleriniz davanın uzamasına ve mağdurların daha fazla mağdur olmasına sebep olacak.”. Biz de mağdur avukatları olarak dedik ki “Eğer dernek ya da vakfın ihmali varsa, biz oraya da müdahil oluruz, ama biz bu davanın bir an önce yapılmasını istiyoruz. Çünkü hem mağdur çocuklar hem aileleri suçlunun mahkûm edilmesini bekliyorlar sabırsızlıkla.”.

“Ensar Kapanacak, Tayyip Altında Kalacak”

Bahsi geçen barolar ve siyasi çevreler, gerçeğin ortaya çıkmasını ve cezanın hemen verilmesini değil de ötelenmesini neden istemiş olabilirler ki?

Vardığım kanaate göre, davanın uzamasını isteyenlerin amacı suçlunun yargılanması değil, davanın uzamasıydı. Duruşma öncesinde ve sonrasında mahkeme salonu dışında “Ensar yıkılacak, Tayyip altında kalacak” gibi bir slogan atıyorlardı. Biz avukatız, onlar da meslektaşlarımız. Bir davaya böyle yaklaşırsanız siyasileştiririsiniz. Halbuki davanın amacı gerçeğin ortaya çıkarılmasıdır. Dosyada gerçeğin ortaya çıkarılması için her tür teknik rapor ve ifade tanımlanmış, mağdur aileleri başta olmak üzere herkes karara varılmasını bekliyorken bunu geciktirmenin ne anlamı olabilir? Gerçeğin ortaya çıkarılmasının çocuklara ne faydası olabilir ki?

Siyasi Şov Yapanlar Davayla İlgili Değildi

“Dosya bize gösterilmedi, davaya hazırlanamadık” diyen avukatlar da vardı. Çocukların zarar görmemesi için gizlilik kararı verilmiş bir davada usul nedir?

Bazı avukatlar evet “iddianamede neler var bakmadık, bize süre verilsin bakalım hazırlanalım” dediler. Bunun üzerine Karaman Baro Başkanı kalktı ve “Arkadaşlar, ben Karaman baro başkanıyım, ne Ensar Vakfı’nın, ne KAİMDER’in avukatlarıyla hiçbir irtibatım yok, artı aslen MHP il yönetimindeyim, bu yüzden tartışmaya girmeden şunu söylemek istiyorum, bu davanın soruşturması bir buçuk aydır devam ediyor ve ben sizi ilk kez burada görüyorum. Hiçbiriniz gelip bu dosyayla ilgili araştırma yapmadınız. Sadece İstanbul Barosu’ndan bir kişi geldi, inceledi, şu anda da burada gerekli şeyleri söylüyor. Siz dosyayı incelemedik deyip süre talep ediyorsunuz.” diyerek herkesi susturdu, “bir anlamda o sizin tembelliğiniz” demiş oldu.

“Karar İlk Duruşmada Çıkar” Deniyordu

Aslında bir buçuk aydır konuya sadece siyasi anlamda ve malum iddialarla yaklaşıyor belli bir çevre. En az on gündür de konvansiyonel ve sosyal medyada büyük bir hazırlık vardı duruşmaya dair.

Şu bir gerçekti ki hazırlıkları tamamen siyasi imiş. Madem önemsiyorsunuz davayı, o zaman bir avukat gönderin Karaman’a, olayı bir araştırıp soruşturun. Çok belli ki biraz da olayın kamuoyunda yarattığı infial nedeniyle mahkeme heyeti dosyaya iyi hazırlanmış ve karar ilk duruşmada çıkacak. Benim Karaman’a gitmeden önce İstanbul’da görüştüğüm ceza davaları konusunda üstat seviyesindeki avukatlar “bu dosyada karar ilk duruşmada çıkar” diyorlardı.

Ensar’ın Avukatları: Buyrun Bizi Yargılayın

Peki, suçlunun yargılandığı dava dışında, yürüyen diğer soruşturma ne soruşturması?

Olayın ortaya çıkmasının ardından Ensar’la ilgili yüzden fazla suç duyurusu yapılmış. Bu şikayetlerden bazıları izinsiz yurt açma iddiasıyla ilgili. Hem kurum olarak, hem şahsi olarak Ensar Vakfı yöneticilerinin yargılanması yönünde bir soruşturma yürütülüyor şu an. Zaten Ensar da buna karşı çıkmıyor. Ensar’ın avukatları mahkemede de söylediler: Hakkımızda yürüyen bir soruşturma var, şikayeti olanlar o davaya müdahil olsunlar, hatalarımız ,kusurlarımız varsa biz buna açığız.

Ensar Vakfı Başkanı Cenk Dilberoğlu da duruşmaya avukat cübbesiyle geldi, “çocuklar adına buradayım” dedi, şeklinde bir anti-tezvirat vardı.

Beş çocuğun vekiliydim ben. Ve davaya gelmek isteyen, bu tarihi bir dava, biz böyle bir davada çocukların yanında olmak istiyoruz diyen pek çok avukat arkadaşımı yetki belgesiyle yetkilendirdim. Cenk Dilberoğlu da öğrenciliğinden beri tanıdığımız, hukukçuluğu iyi olan bir arkadaşımız. Kendisi yetki belgesiyle duruşmaya “mağdur çocukların avukatı olarak” gelmiştir. Çünkü mağdur aileler bize “biz burada çok mağdur edildik, Ensar Vakfı kimliğiyle olmasa bile biz Cenk beyi yanımızda görmek istiyoruz” demişlerdi. Cenk de çocuklara sahip çıkmak için oradaydı.

Sapığı Kimse Savunmak İstememiş

Sanığın avukatı kimdi?

Karaman Barosu’ndan hiç kimse sanığı savurmak istememiş. Bize aktarılan şey, Baro mecbur kalmış kura çekerek avukatı görevlendirmiş. Ama şunu da söylemeden edemeyeceğim; bir mecburiyetle görevlendirilmişti ama savunmanın hakkını da verdi doğrusu.

Mağdurlar Birbirini Bilmiyor

Gizliliğin hakkı verildi mi peki gerçekten? Çocuklar mahkeme salonuna getirildi mi ya da başka bir sistemle dinlendi mi?

Hayır. Asla. Hakim bu konuda çok hassas davranmıştı. Duruşmaya başlamadan önce de taraflara çok güzel bir biçimde açıkça söyledi: “Arkadaşlar bu konu çok hassas. Burası küçük bir yer. Bu çocuklar burada yaşamaya devam edecekler. Aileler maddi durumu iyi olan, şehir değiştirme gücü olan aileler değil. Çocuklar burada büyüyecek. Gizlilik kararını o yüzden verdim. Sizden ricam duruşmadan dışarıya onlarla ilgili en ufak bir bilginin dahi çıkmaması. Ben hastanede muayeneye çocukları ve aileleri birbiriyle bile karşılaşmayacak şekilde gönderdim. Adliyeye geldikleri günleri de ona göre ayarladım. Her birinin gününü saatini ayırdım onları karşılaştırmadım. Farklı kapılardan girip çıkmalarını sağladım. Mağdur çocuklar birbirini bile bilmiyor”.

Çocukların Kimlikleri Risk Altında

İsim, soyisim, kimlik bilgileri açıklandı mı duruşmada?

Evet mecburen. Kimlik bilgileri, TC noları, adres bilgileri…

Ama ben şundan endişe ederim. Türkiye’de ne yazık ki vahşi bir medya var, benzerleri daha önce defalarca görüldü. Diyelim ki orada bulunan “siyasi emelleri olan” bir avukat, o bilgileri alıp yandaş medyasına sızdırabilir ve vahşi bir gazeteci sırf Ensar aleyhine bir şeyler söyletebilmek için o çocuklardan bir ikisine ulaşabilir, çocuğu ifşa edebilir… Çocuklar bu riske açık mı şu an?

Hem iddianamede hem kararda hem de davayla ilgili pek çok belgede çocukların kimlikleri, adresleri ve nüfus bilgileri açıkça var. Onları düşünmeden onlara ulaşmak isteyen birileri olabilir elbette. Hatta orada mağdur avukatlarından biri duruşma devam ederken sosyal medyayı da takip edenlerden biri kalktı dedi ki mahkeme heyetine “Efendim, duruşmaya giren avukatlardan bir kısmı dışarı çıkarak medyaya açıklamalar yapıyor, aynı anda Sözcü gazetesi de bunları yayımlıyor, lütfen buna engel olun.” dedi. Ama hakim bir yaptırımı olamayacağını, bu konuda ancak ricacı olabileceğini ve avukatların vicdanına kaldığını ifade etti.

Suistimal İhmali Ortadan Kaldırılsın

Yeterli değil bu, o çocukların hiç değilse bundan sonra gerçekten ve her tür kötülükten korunabilmesi için isimlerinin bir şekilde gizlenmesi gerekiyor!

Maalesef durum suistimale açık. Karar çıktı ve kararlar avukatlara açık olmak zorunda. Ama biz duruşmadaki avukatların bir kısmının çocukları düşünmediğini net olarak gördük aslında.

O zaman izninizle ben buradan Adalet Bakanlığı’nı uyarmak ve olur ya böyle bir haber için çocukları deşifre etmeye kalkan bir gazeteci olursa da onu şimdiden lanetlemek istiyorum!

İnşallah olmaz. Ben beş çocuğumuzun avukatı, mağdur vekili olarak, orada salonda da söyledim aslında. Kararı alanlar bu bilgileri paylaşmasın diye ama bu tamamen vicdanlara kalmış bir şey.

İki Çocuk Tecavüze Uğramış Diğerleri Teşebbüs

45 çocuk deniyordu, davada 10 çocuk vardı. Fark ne?

45 rakamı olayı duyuran Birgün gazetesinde bu şekilde yer aldığı için öyle yayıldı ama doğru değil. 10 çocuk var. 10 çocuğun tamamında da böylesi bir durum söz konusu değil. Kimisinde müstehcen yayın seyrettirme var. Kimisinde sadece tasaddi (teşebbüs) var. Ben böyle bir şeye maruz kaldım (tecavüze uğradım) diyen çocuk sayısı iki.

Sapığın “Devrimci Gelenekten Geliyorum” Beyanı

Cumhuriyet gazetesi suçlu Muharrem Büyüktürk’ün davanın sonunda “Ensar ve KAİMDER istediğini aldı, beni de kurban ettiler” dediğini söyledi. Doğru mu bu, aslı nedir?

Sanık şunu söyledi, bir şekilde atlamışlar: “Bir tarafta Ensar Vakfı ve mağdur avukatları, öbür tarafta baro avukatları var. Ben arada kurban edildim.” dedi.

Duruşmadan dışarı sızan ve tartışmaya sebep olan ifadelerden biri de sanığın “Devrimci gelenekten geliyorum” dediği yönündeydi. Nedir bu ifade, bağlamı nedir?

Şöyle. Savcı iddianamesini hazırlamış. Sanığın suçlarıyla ilgili TCK maddeleri tek tek yazılmış. Bu maddelerden biri de TCK 103, D bendi. TCK 103-D der ki “Çocuğun cinsel istismarına sebep olan kişi eğer çocuğun eğiticisiyse ceza yarı oranında artırılır.” Burada amaç çocuğun üzerinde etki gücü bulunan birinin bu güce dayanarak suçu işlemesi halinde cezayı artırmaktır. Suçlunun avukatı bu maddenin sanık için uygulanamayacağını anlatırken “benim müvekkilim bu çocukların Kur’an hocası ya da bir derste, bir konuda hocası falan değil” diye sanık lehine bir savunmada bulunurken ve “Kur’an hocası falan değil” dediği esnada suçlu “ben zaten devrimci gelenekten geliyorum” dedi! Ben bunu duydum ve hemen mahkeme başkanından kayda geçirmesini istedim. Ben sadece bu kısmını duydum ama arkadaşlarım devamını da duymuş. Sanık Muharrem Büyüktürk meğer devamında “benim Kur’an’la falan işim yok, ben İvriz okullarından mezunum…” (Köy Enstitüsü kökenli bir okul olan İvrizÖğretmen Okulu). Ama o esnada sanık avukatı savunmasına devam ettiği, zaten salon küçük ve uğultulu olduğu için bu ifadeyi duymamış hakim bey.

Duruşma Kaydında Ortaya Çıkacak

Bu ifadeyi davayı takip eden gazetecilerden Halime Kökçe kamuoyuna aktardı ve bu nedenle linç ediliyor şu an.

Halime Kökçe gibi diğer medya mensupları da salonda değildi ama ben dahil onlarca avukattan bu ifadeye dair bilgiyi aldığı için aktarmıştır. Ama hakim duymadığı için tutanaklara geçirilemedi. Ama şu var. Duruşmaya dair tüm konuşmalar SEGBİS sistemiyle (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) kaydediliyor. Zaten sanığın önünde de mikrofon olduğu için bu ifade video kaydının tape edilmesiyle ortaya çıkacaktır.

İnfaz Yasası Değiştirilsin!

508 yıl 3 ay hapis cezası 32 yıl olarak infaz edilecek! Bu da çok dengesiz, çok anlamsız ve çok haksız!

İnfaz yasamızda böyle bir durum var. Cezalar insan ömrü üzerinden düşünülüyor ve bu rakam çıkıyor ortaya. Ömür boyu ceza dediğimiz şey 32 yıl. O yüzden burada başka bir durum var. Biz mağdur avukatları olarak -ki Ensar Vakfı avukatları da bunu söylüyor- bu kişinin idam edilmesini istiyoruz.

Hukuki Olan, Meşru Olan

İdam cezasının geri gelmesine yönelik toplumsal bir talep de var aslında, tecavüz davaları, Özgecan cinayeti gibi benzeri infial uyandıran davalarla ilgili.

Alev Alatlı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir konuşma yapmıştı: “Meşru olanla hukuki olan artık bir araya gelmeli”. Biz bunu aslında Özgecan davasında çok yakında da gördük. Katil cezaevinde öldürüldü ve bu ölümle ilgili toplumun hiçbir kesiminden tepki gelmedi. Cezaevlerinde güvenlik sorunlarını sorun edenler bile tepki vermedi. Mezar bile bulunamadı, kimse istemedi kendi yakınlarının yattığı mezarlıkta gömülmesini. Niye? Çünkü herkesin kafasında “bu suçu işleyen kişi öldürülmeli” fikri vardı. Devlet bunu yapmalıyken birileri yaptı. Ve ne medya ne siyaset itiraz etti. Adaletin tecelli etmediği bir durum var çünkü.

Beş Çocuğun Avukatıyım

Sizin bu davayla nasıl bir ilişkiniz var?

Olay medyada çıkınca Karaman’daki tanıdıklarımızla konuştuk ve ailelerle irtibata geçtik. Ne yapabiliriz, çocuklara ve ailelere nasıl yardımcı olabiliriz diye. Ailelerin tek isteği vardı: Bu kişi suçunun cezasını en ağır şekilde alsın! Ben beş mağdur çocuğumuzun avukatlığını yaptım. Halen de irtibatımız sürüyor, her tür ihtiyaçlarıyla ilgileniyoruz.

Çocuklar nasıl şimdi, bütün bu süreç nasıl etkiledi onları?

Bu konuya hiç girmek istemem.

Vampir Sendromu

Onların isimleriyle, kişilikleriyle ilgili bir şey konuşmayacağız. Kamuoyu onların iyi olduğunu, geleceklerinin iyi olacağını bilmek istiyor. Herkes için öğretici bir tarafı da var.

Aslında çocukların pedofili konusunda bilinçlendirilmesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördüm. Psikologların söylediğine göre, çocukların cinsel istismarında en kötü olan “vampir sendromu” dedikleri şey. Vampir kimi ısırırsa o kişinin de vampir olması gibi bir döngü korkutuyor. Şu an bakanlık uzmanları, psikologlar çocuklara ve ailelere her anlamda olduğu gibi bunu önlemek için de yardımcı olmaya çalışıyorlar. Ben buna şahit oldum.

Aileler Ricacı Olmuş…

Devletin ve kurumların sorumluluğuna gelelim. Olay yaşandıktan sonra değil de yaşanmadan önce, yaşanmaması için neler yaptıklarına. Şimdi Ensar Vakfı vakıf olarak, KAİMDER dernek olarak bir mevzuata bağlı. İlgili kurumların ve valiliğin kusuru, ihmali nedir tam olarak bu olay örgüsünde?

Önce şunu net olarak söyleyeyim. Ensar’ın da, KAİMDER’in de burada bir ihmali varsa sorumlular kimse ortaya çıkması lazım. Ailelerle görüştüğümde, evlerin statüsünü anlamaya çalıştığımda ve orada aslında ne olduğuna baktığımda durum biraz farklı.

Ensar Vakfı Bu Olayın Neresinde?

Nedir farklı olan?

Şöyle: Köylerde ortaokul yok ve çocuklarını okutmak için Karaman’a göndermek zorunda kalan, şehirde çocuğunu yanına bırakabileceği bir yakını, akrabası da olmayanlar için çocuğun kalacak yer sorunu çok büyük. Karaman ise küçük bir yer ve ortaöğretim çocukları için yurt yok. Aslında sadece Karaman’da değil Türkiye’nin pek çok şehri aynı durumda. Üniversite öğrencileri için az çok yurt olsa da ortaöğretim için yurt yok ya da çok kısıtlı. Bu yüzden aileler öteden beri birlikte ev tutup üç beş on çocuğun bir evde kalmasını sağlıyorlar. Başka çareleri yok.

Bu olayda da böyle olmuş. Çocuklar için aileler ev tutuyor. Muharrem Büyüktürk de çevrede iyi bilindiği, öyle sanıldığı için “Hocam çocukların başında durur musunuz” diyorlar. Bu kişi de Karaman’ın bir köyünden ve yeni boşanmış, kalacak yeri yok. Çocuklarla kalmaya başlıyor bu kişi. Aynı aileler bu defa Ensar Vakfı’na “bizim burada bir evimiz var, sahip çıkın, göz kulak olun” diye rica ediyorlar. Bu esnada Ensar Vakfı’nın o zamanki il başkanıyla bu kişi arasında da bir mevzuda tartışma çıkıyor.

Adam Tam Bir Psikopattı!

Bu konuyla ilgili mi?

Hayır, bambaşka bir konuda. Bunun üzerine Muharrem Büyüktürk ailelere “ben ayrılıyorum, buradan gideceğim” deyince aileler “aman hocam, çocuklar açıkta kalır, biz bina tutalım, bir katını sen kullan, öbür katlarda çocuklar kalsın, sen de onların başlarında durmaya devam et” diyorlar. Bu esnada bu kişiyi biriyle evlendiriyorlar. Üç katlı binanın ilk katına eşiyle birlikte o yerleştiriliyor.

Hatta eski eşi olan hanımefendi duruşmaya geldi ve “bu adamın tam bir psikopat olduğunu, iki ay evli kaldıklarını ve hiç birlikte olmadıklarını, aynı odada bile yatmadıklarını, daha sonra korkusundan o evde yokken gizlice evden kaçtığını” anlattı.

Bu esnada baro avukatları sordular “siz evde psikopattı diyorsunuz ama buraya gelen tüm öğretmenler, müdürler, müdür yardımcıları bunun çevresinde sayılan sevilen biri olduğunu, öğrencilerin onu çok sevdiğinden bahsettiler” dediler. Kadın şu cevabı verdi: Evet kapıdan içeri girdiği anda psikopattı, dışarı çıktığında bambaşka biriydi.

Çift kişilikli biri olduğunu, dışarıda kendini farklı yansıttığını, insanları aileleri de bunun yanılttığı anlaşıldı.

O Evde “Gönüllü” Olarak Kalıyordum

Olaya dönersek…

Bu üç katlı binaya bu şekilde yerleştiriliyor. Bu esnada sanığa soruldu: Bu evin masraflarını kim karşılıyordu, ne kadar maaş alıyordu diye. Sanık da “ben 2 bin 700 lira maaş alıyorum, bu evin masraflarını benim karşılamam mümkün değil, aileler karşılıyordu diye cevapladı. Sonra yine soruldu Baro avukatlarınca. Ensar’dan herhangi bir maaş alıyor muydun diye. Cevap: “Hayır hiçbir maaş almıyordum, ben zaten orada kalıyordum ve orada tamamen gönüllü olarak bulunuyordum”.

Vakıf Valiliğin Yardımını Transfer İçin Devreye Girmiş

Bir iddia var, ciddiye alınması gereken: Karaman Valiliği, İl Özel İdaresi aracılığıyla bu eve 25 bin lira yardım yapıyor. İddia “Valiliğin yasa dışı bir yurda yasal yoldan kaynak aktardığı” yönünde. Bu neyin nesidir, valilik resmi olarak var olmayan, denetleyemediği, ailelerin çocukları için tuttuğu bir eve nasıl ve ne için yardımda bulunmuş?

O da şöyle: İstanbul’da ya da pek çok şehirde öğrenci evleri vardır. Bu evlere vakıflar, dernekler, STK’lar, belediyeler çeşitli yardımlarda bulunur. Evin kapısını çerçevesini, boyasını badanasını, çekyatını ranzasını çalışma masasını karşılarlar. Nasıl olur bu? Üniversite ise öğrenciler, orta öğretim ise aileler bu vakıflara derneklere gelirler ve bizim şuna, şuna ihtiyacımız var derler. Öğrenci evlerinin resmi statüsü olmadığı için de valilik vakıflara bağış yapar, vakıflar da öğrenci evlerine bağış yapar, yardımı aktarır.

Belediyeler Partiler Öğrenci Evlerine Yardım Gönderir

Ensar Vakfı’nın ve KAİMDER’in bu evle kurumsal bir ilgisi yok, sadece bağışların transferi için aracı oluyorlar, öyle mi?

Aynen öyle. Bu aslında her yerde halen böyle devam eder. Bunu herkes bilir. HDP’li belediyeler HDP’li öğrenci evlerine, CHP’liler CHP’ye yakın öğrencilere, yani herkes kendine yakın gördüğü öğrencilere bu tür yardımlar yapar. Kurumsal bir yapıya dahil olmadığı için de denetim açığı böylece devam ediyor.

Zaman Gazetesi de Sapığın Makalesini Yayınlamış

Peki. 2013-2015 arasında yani uzun süren bir istismar var, üstelik çok sayıda çocuk söz konusu. Nasıl anlaşılmıyor? Daha sonra Konya Ereğli’ye giderken de 7 çocuğu yanında götürmüş bu sapık.

Sadece Ereğli de değil, Kayseri’ye ve başka yerlere de götürüyor. Çanakkale’ye götürüyor, sömestr tatilinde gezdiriyor. Ve herkes bunu bir öğretmenin çocukları bir tür faaliyet kapsamında gezdirdiğini düşünüyor. Çocukları bu amaçla gezdirirler çünkü. Zahire göre hareket edildiği için insanlar çocuklara iyilik yaptıklarını düşünerek bu kişilere yardımcı da olabilir. Kimsenin aklına aksi bir durum gelmiyor. Nitekim Zaman gazetesi Muharrem Büyüktürk’ün bir yazısını yayınlamış. (Kupürden okuyor): “Zaman içinde kaybolmuş kimseleriz. Peki bu vakitler taşra için ne ifade ediyor”, diyerek Muharrem Büyüktürk’ün yazdığı bir yazıdan alıntı yapılarak Zaman gazetesinde yayımlanıyor.

Birikmiş İrin Patladı!

İddia edildiği gibi sistematik istismardan söz edilemez, kurumların evlerle kurumsal değil konjonktürel ilgileri olabilir ama yine de sonuçta büyük bir açık var ve bunda siyasi ideolojik ayrımı olmaksızın herkesin büyük kusuru var! Birikmiş irin patladı!

Şüphesiz öyle. Ama bu dünün bugünün açığı değil. Şunu görmek zorundayız. 30-40 yıldır hatta cumhuriyetten bu yana var olan bir açık ve kapatılamadı hala. Sonuçta çocuklarını milli manevi değerlerle yetiştirmek isteyenler seçeneksiz bırakıldı. Dini eğitim kurumlarının olmaması merdivenaltı bir düzene yol açtı. İmam hatip ve Kur’an kursu öğrencileri için sosyal ve fiziki şartlar oluşturulamadığı için aileler çocuklarına yer bulmakta zorluk çekti. Eğer bu ihtiyaçlar vaktiyle karşılansa ve ailelere imkanlar sunulsaydı bu sıkıntılar yaşanmayabilirdi. Bu sorun sadece bir çevrede oluyor da değil. Çocukların yatılı kaldığı pek çok yurtlarda, evlerde, spor ve kültür kulüplerinde her yerde ne yazık ki bu problem oluyor. Devletin denetimi kadar, ailelerin, çocukların, öğretmenlerin, antrenörlerin… bilinçlendirilmesi de çok önemli. Yüzme havuzlarında, spor kulüplerinde, seküler kesimlerin vakıflarında yurtlarında da oldu maalesef. 

Röportaj Haberleri

“Suriye’ye geri dönüş tartışması, empati yoksunu ve yersiz”
Türkiyeli bir mücahid ile Suriye devrimi üzerine…
"Solun bir kısmı mezhepçilikten bir kısmı da İslam düşmanlığından Esed'i destekliyor"
Suriye'nin korku hapishaneleri: Sednaya, Tedmur ve Suriye’nin yeni hafızası
"Suriye devrimi Türkiye'nin de zaferidir!"