Cihad Kavramı Bağlamında Kur’anı Anlamada Usul 

Tatvan Özgür-Der şubesi tarafından bu hafta Cuma seminerinde “Cihad Kavramı Bağlamında Kur’anı Anlamada Usul '' konusu konuşuldu. Konuşmacı olarak Sani Özdemir katıldı.  

Özdemir, özetle şu konulara değindi; 

 Kur’an-ı Kerim, yüce Rabb’imizin dünya ve ahiret mutluluğumuzu sağlamak üzere biz insanlara gönderdiği bir rehberdir.  Muttakiler için bir yol göstericidir, karanlıktan aydınlığa çıkaran bir nur, bir öğüttür. Bizler, Kur’an’ı Kerim’i anlayarak düşünerek ve hayatımıza tatbik ederek okumalıyız. 

Ayetlerin anlaşılması için takip edilmesi gereken birtakım metotlar vardır. Bu metotlar olmadan ayetlerin yanlış anlaşılma ihtimali oldukça yüksektir. Başlıca dikkat edilmesi gereken metotlar şunlardır. 

1. Ayetlerin siyak ve sibakına dikkat edilmesi gerekir. 

2. Ayetlerin indiği döneme, mekana, nüzul tarihine ve nüzul sırasına dikkat edilmesi gerekir. 

3. Kelimelerin tek başlarına iken taşıdığı anlam ile cümle içerisine girdikten sonra kazanmış olduğu anlama dikkat etmek gerekir. 

4.Bir konu ile ilgili geçen bütün ayetlerin toplanması ve aynı zamanda aynı kök fiilden türetilen kelimelerin bir araya getirilip nüzul sırasına göre sıralanması gerekir.  

5. Kur’an metin olarak nazil olmamıştır. dolayısıyla nazil olan ayetlerin zamanının önemli olduğu kadar vurgu ve tonlamasının önem taşıdığını bilmemiz gerekir. Bunun da tam anlaşılması için mümkün olduğunca bu tonlamayı, vurguyu araştırmak durumundayız. 

6. Kur’an’a ve Müslümanlara yapılan birtakım eleştirilerden dolayı apolojik (savunmacı) bir yaklaşımla Kur’an’ı anlamaya kalkmamalıyız. O dönemin şartlarında Kur’an nasıl anlaşıldıysa biz de öyle anlamak durumundayız.  

Kur’an’ı anlamada usullere madde madde değinerek açıklamada bulunan Özdemir, cihad kavramıyla ilgili de şunları dile getirdi. 

Kur’an’a baktığımızda ‘’Cihad’’ kavramı 39 yerde geçmektedir. Cihad kavramı; emek, çalışma, çabalama, gayret sarfetme, var güçleriyle uğraşma, kıtal anlamı da dahil her türlü çalışma ve gayret anlamına gelmektedir. Kurani kavramları incelerken usullere dikkat etmeliyiz. Kavramın tek bir anlamıyla yetinmemeliyiz, indiği dönemi, nuzül sebebini iyice araştırmalıyız diyerek dua ve temenni ile konuşmasını sonlandırdı. 

Seminer dinleyicilerin soru ve katkılarıyla son buldu. 

 
 
 
 
 
 
 

Etkinlik-Eylem Haberleri

Özgür-Der, Gazzeli kardeşlerimizle paylaşmaya devam ediyor
İslam dünyasının geleceği; imkanlar ve zaaflar
Eğitim Bir Sen İstanbul 2 Nolu Şubede “İslami Şahsiyetin İnşası” kitabı ele alındı
“Yeni bağımlılık türleri ve bağımlılıkla mücadele”
Özgür-Der Gençliği, Halep'in Hıristiyan yoğunluklu bölgesinde ekmek dağıtımı gerçekleştirdi