CHP’de Kemalist-Milliyetçi Kanat ile Solcu Kanatın Yönetim Çekişmesi mi?

CHP içindeki çekişmeyi yorumlayan The New Turkey yazarı Hazal Duran “Bu son olayın, parti içindeki iki grup arasında devam eden çatışmayla ilgili olduğu kesin: Kemalist / milliyetçiler ve Solcular.” dedi.

HAKSÖZ-HABER

Sözcü yazarı Rahmi Turan CHP başkanlığına aday olmayı planlayanlardan birinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme yaptığını yazdı. Turan'ın iddialarına göre, Cumhurbaşkanı bu adayın CHP’de başkanlık koltuğuna oturması için yaklaşan parti kongresinde yardım sözü verdi. 

Kamuoyu, başlangıçta Turan'ın iddialarına fazla itibar etmemiş olmasına rağmen, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Turan'ın iddialarının gerçekten doğru olduğunu söylemesi durumu değiştirdi. Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından sonra, dikkatler Muharrem İnce ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'na yöneldi. Bu noktada Turan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelen kişinin Muharrem İnce olduğunu iddia eden başka bir açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu’nun Temsil Ettiği Solcu Çizgi ile İnce’nin Temsil Ettiği Kemalist / Milliyetçi Çizginin Rekabeti

Tartışmaya İngilizce yayın yapan The New Turkey sitesindeki köşesinden katılan Hazal Duran, Sözcü yazarının sipariş etmesi üzerine kamuoyu için aleni hale gelen ve halen de sürmekte olan bu çekişmenin CHP’de bir süredir devam eden Kemalist / Milliyetçi çizgi ile parti yönetimini tekelinde bulunduran Solcu çizgi arasındaki çekişmenin tezahürü olduğunu ifade etti.

Hazal Duran’ın “Growing Divisions within the CHP Breaking to the Surface” başlıklı yazısının konuyla alakalı kısmı şöyle:

“Bu son olayın, parti içindeki iki grup arasında devam eden çatışma ile ilgili olduğu kesin. Kemalistler / milliyetçiler ve solcular. Parti, son on yılda iki grup arasında da bir mücadele yaşıyor. Kemal Kılıçdaroğlu ve parti yönetiminde aktif olan ekibi parti içindeki sol çemberi oluştururken, Muharrem İnce ve takipçileri Kemalist / milliyetçi bloğu temsil ediyor. Her iki grup da partinin yönetimi için mücadele ediyor.

İki grup arasındaki mücadele partinin kongrelerinde açıkça görülüyor. Kılıçdaroğlu başkanlığında son on yılda dört olağanüstü ve üç olağan kongre düzenlendi. Her kongrede, parti içindeki Kemalist / milliyetçi kanat parti yönetimini kazanmaya çalıştı. İnce, 2014 ve 2018 yıllarında iki kez Kılıçdaroğlu'na karşı yarıştı ve her iki seçimi de kaybetti.

Bununla birlikte, 24 Haziran cumhurbaşkanlığı seçimleri, Muharrem İnce'nin parti içindeki konumunu güçlendirdi. İnce, CHP’nin Erdoğan’a karşı cumhurbaşkanı adayı olarak oyların% 31’ini alırken, CHP parlamento seçimlerinde oyların yalnızca % 22’sini aldı. İnce daha sonra seçimlerin ardından bir parti içi muhalefet hareketine başladı. Ancak yerel seçimler yüzünden girişimini askıya aldı.

Muharrem İnce’nin Kılıçdaroğlu’nun başkanlığına ve sol dairenin CHP’deki hegemonyasına karşı tek tehdit olduğu açıktır. İnce, basın toplantısında iki grup arasındaki bu çatışmanın açıkça altını çizdi. Bu nedenle, bu son olay, İnce'nin yaklaşmakta olan kongre öncesi duruşunu bozmak ve Kılıçdaroğlu'na karşı parti içi bir muhalefet hareketinin yükselmesini engellemek için bir çaba oldu. Bununla birlikte, sol bloğun girişiminin başarısız olduğu ve iki grup arasındaki ihtilafın kongreye kadar devam edeceği görülüyor.”

Yorum Analiz Haberleri

Ekran karşısında beyni çürüyen bir nesil...
Mimaride insani saiklerin yerini; kârlılık ve verimlilik aldı...
Siyonist çeteye karşı direnişle geçen bir yıl...
“Devrimci zihniyet ahlâkını kaybederse her şeyini kaybeder”
Esed sonrası Suriye: Katar-Türkiye Doğal Gaz Hattı artık hayal değil