CHP’de Değişimin Sınırları ve Kemalist Refleks

CHP delegesi, açılım yanlısı isimlerden desteğini çekti. İşte CHP kurultayından izlenimler…

Habip Güler’in haber-analizi:

CHP delegesi, açılım yanlısı isimlerden desteğini çekti. Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'yeni CHP'sinde değişime imza atan isimler, genel başkanın 60 kişilik anahtar listesinde alt sıralarda yer buldu. Adnan Keskin, Murat Karayalçın, Ercan Karakaş, Fikri Sağlar, Haluk Koç, Gülsün Bilgehan gibi 'eski tüfekler' en fazla oy alan Parti Meclisi üyeleri oldu.

CHP'nin iki gün süren 34. Olağan Kurultayı dün sabaha karşı sona erdi. İlk günkü sakinlik, Parti Meclisi (PM) seçimlerinin yapıldığı ikinci gün liste savaşları sebebiyle yerini gerilime bıraktı. 'Yeni CHP' vurgusuyla birbiri ardına açılımlar yapan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun 60 kişiyi işaret ettiği seçimlerde, delege, ağırlığını eski tüfeklerden yana koydu. 1990'lı yıllarda genel sekreterlik yapan ve sert siyasetiyle tanınan Adnan Keskin en çok oy toplayan ikinci isim olarak PM'ye seçildi. Listenin en başında yer alan Haluk Koç ile Murat Karayalçın, Gülsün Bilgehan, Hurşit Güneş, Fikri Sağlar ve Ercan Karakaş gibi eski isimler CHP'de 'yeni' siyaset üretecek. Kılıçdaroğlu'nun, '2. koltuk' olarak kabul edilen örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcılığını, Adnan Keskin'e teslim etmesi bekleniyor. Deniz Baykal'a rakip olan ve Kılıçdaroğlu'na yönelik kimi çıkışlarıyla dikkat çeken Samsun Milletvekili Haluk Koç'un genel başkan yardımcısı ve parti sözcüsü olarak görev yapacağı konuşuluyor. Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üye sayısının 16'dan 20'ye çıkarılabileceği iddialar arasında. Kılıçdaroğlu'nun üst yönetimde 'eski tüfek'leri tercih edeceği belirtiliyor. Görev vereceği diğer isimler için ise Gürsel Tekin, Erdoğan Toprak, Sezgin Tanrıkulu, Umut Oran, Şafak Pavey, Veli Ağbaba, Faik Öztrak, Levent Gök, Bülent Kuşoğlu, İhsan Özkes ve Engin Altay'ın adı geçiyor.

'Yeni CHP' vurgusuyla birbiri ardına açılımlar yapan Kemal Kılıçdaroğlu, 3. kez genel başkanlığa seçildiği 34. Olağan Kurultay'da yine 'değişim ve yenileşme' mesajı verdi. Kılıçdaroğlu, ilk günkü konuşmasında 'endişeli CHP'liler' için "Köklerimize bağlıyız. Çizgimizden milim sapmadık." dedi ancak değişime ve evrenselleşmeye de açık olmaları gerektiğini belirtti. CHP lideri, birlikte çalışacağı kişileri ise eski partililerden seçti. Kılıçdaroğlu'nun, CHP'de '2. koltuk' olarak kabul edilen örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı koltuğunu, CHP'nin en eski isimlerinden Adnan Keskin'e teslim etmesi bekleniyor. Deniz Baykal'a rakip olan ve Kılıçdaroğlu'na yönelik kimi çıkışlarıyla dikkat çeken Samsun Milletvekili Haluk Koç da kıdemli isimlerden. Koç'un yeni dönemde genel başkan yardımcısı ve parti sözcüsü olarak görev yapacağı konuşuluyor. Kılıçdaroğlu'nun 16 kişilik yeni Merkez Yönetim Kurulu'nda (MYK) görev vermesi beklenen Murat Karayalçın, Gülsün Bilgehan, Hurşit Güneş, Oğuz Oyan ve Ercan Karakaş da partinin eskilerinden.

Kılıçdaroğlu'nun yeni MYK'da üye sayısını 16'dan 20'ye çıkarabileceği iddialar arasında. Üst yönetimde görev vereceği diğer isimler arasında Gürsel Tekin, Erdoğan Toprak, Sezgin Tanrıkulu, Umut Oran, Şafak Pavey, Veli Ağbaba, Faik Öztrak, Levent Gök, Bülent Kuşoğlu, İhsan Özkes ve Engin Altay sayılıyor.

Kılıçdaroğlu, "PM'de az sayıda milletvekiline yer vereceğim" açıklaması yapmıştı. Ancak delegeye sunduğu anahtar liste dikkate alınarak yapılan oylamanın sonucunda, seçilen 60 PM üyesinden 31'inin vekil olduğu ortaya çıktı. Kılıçdaroğlu, partinin önemli isimlerinden Süheyl Batum, Rıza Türmen ve Atilla Kart'ı Anayasa Komisyonu üyesi olmaları nedeniyle PM'ye almadı. Eski MYK'da görev yapan isimlerin tümü anahtar listede yer alırken 10'u yeni PM'ye seçilmeyi başardı.

Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesinde yer alan ilahiyatçı iki isimden İhsan Özkan PM'ye seçilirken, Muhammet Çakmak, delege tarafından liste dışında bırakıldı. PM seçimlerinde uygulanan yüzde 33'lük kadın ve yüzde 10'luk genç kotası ise listeye son sıradan giren bazı erkek adayların elenmesine neden oldu. Bu arada, anahtar listede yer almayan Fikri Sağlar ve İlhan Cihaner, listeyi delerek PM'ye girmeyi başaran iki isim oldu. Sağlar, listeyi delmesini "Bugüne kadar duruşum, partililerle ilişkim, delege arkadaşlarımın gözünden kaçmıyor, benim de görevlendirilmemi istediler." şeklinde değerlendirdi.

Kurmaylara az oy çıktı

PM seçimlerinde CHP'nin bin 282 kayıtlı delegesinden bin 230'u oy kullandı. Oyların bin 81'i geçerli, 149'u geçersiz sayıldı. Oylamada Kılıçdaroğlu'nun kurmaylarından Gürsel Tekin, Erdoğan Toprak ve Nihat Matkap gibi isimlere az sayıda oy çıktı. Yeni PM'ye giren isimler ve aldıkları oylar şöyle: Adnan Keskin (826), Haluk Koç (807), Umut Oran (786), Şafak Pavey (762), Murat Karayalçın (738), Faik Öztrak (700), Ayşe Gülsün Bilgehan (686), Veli Ağababa (686), Levent Gök (682), Engin Altay (663), Gökhan Günaydın (663), Bihlun Tamaylıgil (654), İlhan Özkes (637), Mehmet Volkan Canalioğlu (623), Perihan Sarı (616), Osman Faruk Loğoğlu (608), Candan Yüceer (591), Fikri Sağlar (572), Durdu Özbolat (562), Hurşit Güneş (561), İlhan Cihaner (535), Alaattin Yüksel (533), Sena Kaleli (528), Zühal Samlı (528), Nihat Matkap (524), Faruk Demir (522), Bülent Tezcan (503), Sezgin Tanrıkulu (488), Gürsel Tekin (472), Mehmet Emrehan Halıcı (462), Seniye Nazik Işık (461), Bülent Kuşoğlu (459), Ercan Karataş (459), Hüseyin Yaşar (452), Halit Toraman (444), Gülseren Onanç (439), Erdoğan Toprak (428), Ekrem Kerem Oktay (427), Onursal Adıgüzel (427), Ayşe İnci Beşpınar (426), Meryem Gül Çiftçi (425), Yakup Akkaya (420), Çetin Bingöl (403), Aytun Çıray (401), Berrin Gürçay Dilekçi (398), Gökçe Pişkin (397), Emel Yıldırım (390), Hüseyin Saygılı (389), İbrahim Yener (381), Feynur Yıldırım (380), Çetin Soysal (376), Dursun Bulut (366)

Sayım yenilenince sıralama değişti

Dün sabah saatlerinde PM oylama sonuçlarında hata olduğu iddiasıyla bazı delegeler Çankaya İlçe Seçim Kurulu'na itiraz başvurusu yaptı. Yeniden yapılan sayım üzerine PM'ye giren isimlerden bazılarının oy sayıları değişti. İlk oylamada 3. görünen Adnan Keskin, yenilenen sayımda 1.'liğe yükseldi. Kurultay Divan Başkanı Altan Öymen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada ilk sayım sırasında bilgisayarda yaşanan bazı sorunlar nedeniyle hatalı sonuçlar çıktığını, ancak sayımın yenilenmesiyle hataların düzeltildiğini söyledi. Listelere yönelik itiraz süresi bugün de devam edecek.

CHP delegesi 'değişim'i liste dışı bıraktı

CHP kurultayının ikinci gününde, liste savaşlarına sahne olan Parti Meclisi (PM) seçimleri yapıldı. Kurultayda 'değişim' vurgusu yapan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, delegenin dikkatine sunduğu 110 kişilik anahtar listede partideki birçok açılımın mimarı olan ilahiyatçı Muhammet Çakmak'a yer verirken, 'terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla yargılanan İlhan Cihaner'i listesine sokmadı.

Ancak CHP delegesi, oylama sırasında salonda yürütülen lobinin de etkisiyle Çakmak'ı liste dışı bıraktı. Cihaner ise listeyi delerek PM üyesi seçilen iki kişiden biri oldu. Ortaya çıkan sonuç, 'parti tabanının, Kılıçdaroğlu'nun açılımlarına direnmesi' olarak yorumlandı.

CHP'nin iki gün süren 'demokrasi ve değişim' sloganlı kurultayı, dün sabaha karşı sona erdi. İlk gün Kılıçdaroğlu'nun 'değişim' temalı konuşmasına sahne olan kurultayın ikinci gününde, beklendiği gibi liste savaşları yaşandı. Kılıçdaroğlu, seçim başlamadan önce 484 aday arasından 100 kişilik bir anahtar liste çıkaracağını, bu isimler arasından delegenin en çok oy verdiği 60 kişinin PM üyesi seçileceğini açıkladı. Salona gelen Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesinde toplam 110 kişi yer aldı. Sonrasında parti içindeki değişik eğilimlerin hazırladıkları alternatif listelerin yanı sıra, Kılıçdaroğlu'nun istediği isimlerden oluşan 60 kişilik ayrı bir liste daha çıkarıldı. Delegenin büyük bir bölümü oy kullanırken CHP liderinin son listesini göz önünde bulundurdu.

Kılıçdaroğlu'nun 110 kişilik anahtar listesinde iki kişinin yer almaması dikkat çekti. Parti içinde 'yönetime girecek' şeklinde söylentileri çıkan İlhan Cihaner ve eski bakanlardan Fikri Sağlar liste dışı kaldı. Kılıçdaroğlu'nun bu tercihinde Cihaner'in halen yargılandığı davanın sürmesi, Fikri Sağlar'ın da daha önce partiye yönelik sözlerinin etkili olduğu belirtildi. CHP lideri, buna karşılık partinin iki ilahiyatçı ismi olan Muhammet Çakmak ve İhsan Özkes'e 60 kişilik çekirdek listede de yer verdi. Sonuçlar açıklandığında Cihaner ve Sağlar'ın CHP liderinin iki listesini de delip PM'ye seçilecek oranda oy aldığı ortaya çıktı. İlahiyatçı isimlerden ise biri listede kaldı, diğeri elendi. Geçen hafta Başbakan Tayyip Erdoğan'a verdiği soru önergesinde "TRT'de Mevlit okunurken neden Atatürk'ün ismi anılmıyor?" diye soran İstanbul Milletvekili İhsan Özkes en çok oyu alan 10 kişiden biri olarak PM'de yer aldı. CHP'de muhafazakar kesime yönelik açılımların mimarı olan ve Kılıçdaroğlu'nun Kutlu Doğum Haftası törenlerindeki konuşmalarını kaleme alan Muhammet Çakmak ise delegenin yarısının dahi oyunu alamayarak liste dışı kaldı.

Ortaya çıkan tabloda, önceki gece oylama sırasında salonda yürütülen bir kampanyanın etkili olduğu öğrenildi. Partili ulusalcılar sandık önlerinde delegelere 'Çakmak'ı çizin, Cihaner'i yazın' şeklinde lobi yaptı. Delegelerin büyük bölümü de Kılıçdaroğlu'nun beklentisinin aksine Muhammet Çakmak yerine İlhan Cihaner'i listeye yazdı. Böylece CHP'de muhafazakar kesime yönelik açılımların mimarı olan Çakmak, CHP liderinin çabalarına rağmen PM'de yer alamadı.

 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu