CHP Provoke Edecek!

CHP, başörtüsüyle Meclis'e girecek AK Partililere karşı, 28 Şubat'ta Merve Kavakçı'ya yemin ettirmeyen DSP gibi kriz çıkarmaya hazırlanıyor.

Yasemin Asan - Ayşegül Kılıç - İlhan Toprak / Yeni Şafak

Demokratikleşme paketinde yer alan kamuda başörtüsü serbestliği kapsamında, hac farizasını yerine getiren AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Bayazıt Kaçar, AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı ve Denizli Milletvekili Nurcan Dalbudak Meclis'e başörtüsüyle geleceklerini açıkladı. Yeni bir anlayışa sahip olduklarını iddia eden ancak zihniyetinin değişmediğini her fırsatta kanıtlayan CHP, başörtüsünü özgürleştirecek adımı engellemek için harekete geçti.

'İZİN VERMEYİZ'

AK Partili Gülay Samancı, Sevde Beyazıt Kaçar ve Nurcan Dalbudak'ın Meclis Genel Kurulu'na başörtülü gireceğini açıklamasına ilişkin CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, herkesi şoke etti: 'Yasalar kadar güçlü olan, tüzük hükümlerinden de daha güçlü olan TBMM'nin siyasi kültürü ve geleneklerinin korunmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Biz özellikle TBMM'nin Adalet ve Kalkınma Partisi'nin arka bahçesi olmadığını ve buna asla müsaade etmeyeceğimizi altını kalın çizgilerle çizerek vurgulamak istiyorum. Buna izin vermeyeceğiz.'

Loğoğlu, 'Genel Kurul'da CHP'nin tavrı olacak mı?' sorusuna ise 'Biz TBMM'nin geleneklerine sahip çıkacağız. Türban sadece bir simgedir, burada önemli olan zihniyettir. CHP içtüzüğün verdiği bütün imkanları kullanarak gereğini yerine getirecektir' cevabını verdi.

KÜRSÜ İŞGALİ GÜNDEMDE

Loğoğlu'nun bu çıkışının dışında CHP'li 29 milletvekilinin bir eylem planı geliştirmek için iki kez bir araya geldiği ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu ortak tavır belirlemek için uyardığı kaydedildi. CHP'li Nur Serter, Mahmut Tanal, Birgül Ayman Güler, Süheyl Batum gibi ulusalcı vekillerinin başını çektiği 29 vekilin son 6 günde iki kez buluşup 'başörtüsü eylem planı' geliştirmek için çalıştıkları öğrenildi. CHP'lilerin, iç tüzüğe aykırı olduğunu iddia ettikleri başörtülü vekillere karşı, Meclis kürsüsünün işgali ve oturumları kilitleme gibi çeşitli senaryolar üzerinde çalıştıkları belirtildi.

'İNCE' NÖBET

AK Partili vekillerin TBMM'ye başörtüsüyle girecekleri saatte CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, grup nöbeti tutacak ve CHP grubu adına açıklama yapacak. İnce'ye yakın markaj uygulayan ulusalcı vekiller, İnce'nin sert bir çıkış yapmasını istiyor.

Sağduyu sahibi olanlar da var

Başörtüsüne karşı sert tutumlarıyla tanınan bir grup milletvekiline karşın, CHP'li bazı milletvekilleri de AK Partili 3 vekilin başörtülü olarak Meclis'e gelmesine sıcak bakıyor. Başörtüsüne açık bir tepki gösterilmesini benimsemeyen vekillerin, böyle bir tepkinin sandıkta çok farklı yansımalarının olabileceğine dikkat çekerek, 'Halk bize dinsiz parti gözü ile bakıyor. Bu kötü imaj sıkıntılı bir durum' uyarısında bulundukları belirtiliyor.

Kart'tan 'Küçük Merveler' çıkışı

Fazilet Partisi'nden 18 Nisan 1999 seçimlerinde İstanbul milletvekili seçilen Merve Safa Kavakçı'nın 2 Mayıs 1999'da TBMM'de and içme töreninde yaşadıklarının bir daha yaşanmayacağını savunan CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay, 'Dilerim ki Meclis'te buna karşı bir tepki oluşmaz. Türkiye bu tartışmaları 15 yıl önce halletmeliydi. İnançları gereği başlarını örtüyorlar. Onları sonuna kadar destekliyorum. Merve Kavakçı olayı yaşanmaz' dedi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da 'Her ne yapılacaksa bunların toplumsal mutabakatla yapılması gerekir. Türkiye'de yeni bir krizi başlatacağını, toplumsal ayrışma üzerine yeni bir krize yol açacağını görüyorum. Hükümet, 4+4+4 yoluyla küçük Merve'lerin özgürlüklerine, istikballerine el koyma üzerinden siyaset yapma anlayışından vazgeçmelidir' diye konuştu.

Tehdit eder gibi konuştu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin: 3 yıldır başları açık geliyorlardı. Düne kadar inançlarının gereğini yerine getirmiyorlar mıydı? Asıl bunu sormak gerekiyor. Eğer gerçekten iç tüzüğün hükümlerine uymak için bunu yapıyorlarsa iç tüzük değişmedi aynı iç tüzük.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak: Nasıl değerlendireceğimizi o gün görürsünüz.

CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tanla: Kurallara uygunsa istediği kıyafetle gelebilir.

İçtüzük yasaklıyor iddiası gerçek değil

Atılan tüm demokratik adımları 'Cumhuriyete meydan okuma' olarak lanse eden CHP'nin iddia ettiği gibi başörtüsünün Anayasa ve TBMM İçtüzüğü'ne göre yasak olduğu gerçeği yansıtmıyor. Başörtüsüyle ilgili ne Anayasa ne de İçtüzük'de en ufak bir kısıtlama dahi bulunmuyor. Meclis İçtüzüğü'nde TBMM Başkanı, başkanvekilleri ve milletvekilleri ile görevlilerin kılık-kıyafetleri konusundaki düzenleme 56. maddede yer alıyor. Maddede milletvekilleri ile ilgili olarak yalnızca; 'Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri, bakanlar, TBMM Teşkilatı memurları ve diğer kamu personeli ceket giymek ve kravat takmak zorundadırlar. Bayanlar tayyör giyerler' ifadesi bulunuyor.

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı